Ухвала
від 20.05.2013 по справі 760/9871/13-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Кримінальне провадження № 1-кс/760/1738/13

760/9871/13-к

УХВАЛА

СЛІДЧОГО СУДДІ

Про тимчасовий доступ до документів

та їх вилучення

18 травня 2013 року м. Київ

Слідчий суддя Солом'янського районного суду м. Києва Агафонов С.А.,за участю старшого слідчого Відділу розслідування особливо важливих справ Слідчого управління Центрального офісу з обслуговування великих платників податків Окружної державної податкової служби ДПС України Проданика І.В. розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до документів, що внесене ним в рамках кримінального провадження № 32012260000000006 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212, ч. 2 ст. 366, ч. 1 ст. 358; ч.3 ст.212, ч. 2 ст. 366; ч.3 ст.212, ч. 2 ст. 366; ч.3 ст.212, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 358; ч. 2 ст. 205; ч.3 ст.212, ч. 1 ст. 358 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло зазначене клопотання, з якого вбачається, що в провадженні СУ ОДПС-ЦО з обслуговування ВПП ДПС перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № № 32012260000000006 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212, ч. 2 ст. 366, ч. 1 ст. 358; ч.3 ст.212, ч. 2 ст. 366; ч.3 ст.212, ч. 2 ст. 366; ч.3 ст.212, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 358; ч. 2 ст. 205; ч.3 ст.212, ч. 1 ст. 358 КК України.

Як зазначає в клопотанні слідчий, на протязі 2008-2009 років службові особи ТОВ "Лінея-С", з метою ухилення від сплати податків, підробили та використали підроблені податкові накладні та інші документи про придбання ТОВ "Лінея-С" паливно-мастильних матеріалів від ТОВ "Славія" м. Дніпропетровськ. Ці підроблені документи службовими особами ТОВ "Лінея-С" незаконно використані в бухгалтерському обліку господарської діяльності підприємства та протиправно враховані при складанні податкових декларацій з ПДВ, в які ними були внесені завідомо неправдиві відомості щодо розміру зобов'язань по розрахунках з бюджетом, які виникали у підприємства по сплаті ПДВ. Внаслідок цих дій не сплачено до бюджету за 2008-2009 роки ПДВ в розмірі 3 млн. 370 тис. 821 грн. та податку на прибуток в розмірі 4 млн. 100 тис. 339 грн., а всього податків на загальну суму 7 млн.471 тис.160 грн.

Також, слідчий вказує на те, що на протязі квітня 2010 року службові особи ТОВ "Лінея-С", з метою ухилення від сплати податків, підробили та використали завідомо підроблені податкові накладні та інші документи про придбання ТОВ "Лінея-С" паливно-мастильних матеріалів від ТОВ "Славія" та ТОВ "Агістель" м. Дніпропетровськ, достовірно знаючи, що фактично таких господарських операцій не відбулось. В ході досудового слідства з'ясовано, що вказані товарно-матеріальні цінності поставлялись безпосередньо на АЗС, які знаходились в користуванні ТОВ "Лінея-С", не від ТОВ "Славія" та ТОВ "Агістель", а напряму від ВАТ "Дніпронафтопродукт", який є зберігачем та перевізником цих паливно-мастильних матеріалів. Підроблені документи на придбання товарно-матеріальних цінностей від ТОВ "Славія" службовими особами ТОВ "Лінея-С" незаконно використані в бухгалтерському обліку господарської діяльності цього підприємства та протиправно враховані при складанні декларацій про податок на додану вартість. Внаслідок цих дій не нараховано та не сплачено до бюджету за квітень 2010 року ПДВ в розмірі 2 млн. 198 тис. 024 грн.

Крім того, на протязі 2008-2010 років службові особи ТОВ "Славія", з метою сприяння службовим особам ТОВ "Лінея-С" в ухиленні від сплати податків, підробили податкові накладні та інші документи про продаж підприємству ТОВ "Лінея-С" паливно-мастильних матеріалів. Ці підроблені документи службовими особами ТОВ "Славія" передані службовим особам ТОВ "Лінея-С", які врахували їх в бухгалтерському та податковому обліку цього підприємства, внаслідок чого з фінансово-господарської діяльності ТОВ "Лінея-С" не сплачено до бюджету ПДВ та податок на прибуток на загальну суму 7 млн.471 тис.160 грн.

Із матеріалів клопотання вбачається, невстановлені слідством особи, діючи з корисливих мотивів, з метою прикриття незаконної діяльності, а саме: сприяння в ухиленні від сплати податків підприємствам реального сектору економіки, а також незаконного переведення безготівкових коштів у готівку зареєстрували фіктивні підприємства ТОВ "Пром-Резерв Групп" (код за ЄДРПОУ 36387935), ТОВ "Маркет-Трейдінг ЛТД" (код за ЄДРПОУ 36387888) та ТОВ "Лакі Трейд" (код за ЄДРПОУ 36424966), чим спричинили велику матеріальну шкоду державі, що в тисячу і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Слідчий вказує на те, що в ході досудового розслідування встановлено підприємства нафтодобувної та нафтопереробної галузі реального сектору економіки використовували у своїх схемах ухилення від сплати податків підприємства - "транзитери", а саме: ТОВ "Славія" (код за ЄДРПОУ 32280625), ТОВ "Корнеліс" (код за ЄДРПОУ 36440312), ТОВ "Вест - Траст" (код за ЄДРПОУ 35395395) та ТОВ "Агістель" (код за ЄДРПОУ 36440291), які протягом 2009-2011 рр., отримані кошти перераховували зі своїх поточних рахунків на рахунки підприємства з ознаками фіктивності ТОВ "Пром-резерв групп" (ЄДРПОУ 36387935).

Слідчий вказує на те, що відповідно до виписки з поточного рахунку ТОВ "Пром-резерв-групп" №26000060316222 відкритого в ПАТ "Приватбанк" встановлено, що в подальшому отримані кошти від ТОВ "Славія", ТОВ "Корнеліс", ТОВ "Вест - Траст", ТОВ "Агістель" перераховувались на інші підприємства з ознаками фіктивності, зокрема: ТОВ "Маркет-трейдінг ЛТД" (ЄДРПОУ 36387888), ТОВ "Лакі - Трейд" (ЄДРПОУ 36424966) після чого переводились в готівку, шляхом зняття з поточного рахунку гр. ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_2

Виходячи з цього, слідчий просив суддю надати тимчасовий доступ до документів, ВАТ (ПАТ) "Дніпронафтопродукт", які перебувають у їх володінні за адресою м. Дніпропетровськ вул. К. Лібкнехта,11, по взаємовідносинах з ТОВ "Славія", ТОВ "Корнеліс", ТОВ "Вест - Траст", ТОВ "Агістель", ТОВ "Лінея - С", ТОВ "Лорант" та ТОВ "Іфіда", що свідчать про зберігання в резервуарах нафтопродуктів, а також розливу даних нафтопродуктів підприємствам ТОВ "Лінея - С", ТОВ "Лорант" та ТОВ "Іфіда" при їх реалізації підприємствами ТОВ "Славія", ТОВ "Корнеліс", ТОВ "Вест - Траст", ТОВ "Агістель", в період 2009 - 2011 рр. з метою встановлення фактичного розміру завданої державі шкоди, осіб, які були відповідальними за здійснення фінансових операцій та встановлення фактичного ланцюга поставки нафтопродуктів, тощо.

В суді слідчий клопотання підтримав, зазначив, що його необхідно розглядати без виклику особи у володінні якої знаходяться речі та документи (представника ПАТ " Дніпронафтопродукт"). Повідомлення керівництва про розгляд даного клопотання із великою вірогідністю може призвести до знищення, зміни або приховування відповідних документів з метою ухилитися від відповідальності за вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий суддя погоджується з такою думкою, вважаючи, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, оскільки службові особи, щодо яких внесено інформацію до ЄРДР, мають безпосередній доступ до них.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Суддя вважає наявними достатні підстави вважати, що зазначені в клопотанні документи знаходяться у володінні ПАТ "Дніпронафтопродукт", які перебувають у їх володінні за адресою м. Дніпропетровськ вул. К. Лібкнехта,11.

Відповідно до ч. 7 ст.163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Виходячи із змісту клопотання, метою доступу до документів та речей є дослідження в ході досудового розслідування та необхідність проведення експертного дослідження вказаних оригіналів документів, які матимуть доказове значення у кримінальному провадженні.

Враховуючи те, що такі дослідження документів та речей без їх вилучення неможливі, слідчий суддя вважає за доцільне дати розпорядження щодо вилучення необхідних документів та речей у відповідності із вимогами ч.7 ст.163 Кримінального процесуального кодексу України.

Виходячи із вищезазначеного та керуючись нормами ст.ст.212,358,366, Кримінального кодексу України, ст.ст. 159-166 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого Відділу розслідування особливо важливих справ Слідчого управління Центрального офісу з обслуговування великих платників податків Окружної державної податкової служби ДПС України Проданика І.В. - задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого Відділу розслідування особливо важливих справ Слідчого управління Центрального офісу з обслуговування великих платників податків Окружної державної податкової служби ДПС України старшому лейтенанту податкової міліції Проданику Івану Васильовичу тимчасовий доступ до документів ПАТ "Дніпронафтопродукт" (код за ЄДРПОУ 3481879) по взаємовідносинах з ТОВ "Славія", ТОВ "Корнеліс", ТОВ "Вест - Траст", ТОВ "Агістель", ТОВ "Лінея - С", ТОВ "Лорант" та ТОВ "Іфіда", в період 2009 - 2011 рр, а саме до: договорів зберігання нафтопродуктів з додатками; договорів купівлі-продажу нафтопродуктів з додатками; рахунки-фактури; первинних фінансово-господарських документів (податкових, видаткових, товарно-транспортних накладних, актів прийому передачі, актів виконаних робіт); довіреностей на отримання товарно-матеріальних цінностей; документів з наявними кількісно - сумовими показниками, щодо розливу нафтопродуктів із резервуарів ПАТ "Дніпронафтопродукт" при реалізації нафтопродуктів ТОВ "Славія", ТОВ "Корнеліс", ТОВ "Вест - Траст", ТОВ "Агістель" підприємствам ТОВ "Лінея - С", ТОВ "Лорант" та ТОВ "Іфіда"; платіжних документів (платіжних доручень, виписок банків, касових документів); сертифікатів відповідності нафтопродуктів; листування з ТОВ "Славія", ТОВ "Корнеліс", ТОВ "Вест - Траст", ТОВ "Агістель", ТОВ "Лінея - С", ТОВ "Лорант" та ТОВ "Іфіда"; наказ на призначення та посадова інструкція директора ПАТ "Дніпронафтопродукт" ОСОБА_5; характеристика на директора ОСОБА_5;наказ на призначення та посадова інструкція головного бухгалтера ПАТ "Дніпронафтопродукт" ОСОБА_6; характеристика на ОСОБА_6; документів, що підтверджують право власності або ж оренди займаних приміщень ПАТ "Дніпронафтопродукт".

Вилучити оригінали документів ПАТ "Дніпронафтопродукт" (код за ЄДРПОУ 3481879) по взаємовідносинах з ТОВ "Славія", ТОВ "Корнеліс", ТОВ "Вест - Траст", ТОВ "Агістель", ТОВ "Лінея - С", ТОВ "Лорант" та ТОВ "Іфіда", в період 2009 - 2011 рр, а саме до: договори зберігання нафтопродуктів з додатками; договори купівлі-продажу нафтопродуктів з додатками; рахунки-фактури; первинні фінансово-господарських документів (податкових, видаткових, товарно-транспортних накладні, акти прийому передачі, актів виконаних робіт); довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей; документи з наявними кількісно - сумовими показниками, щодо розливу нафтопродуктів із резервуарів ПАТ "Дніпронафтопродукт" при реалізації нафтопродуктів ТОВ "Славія", ТОВ "Корнеліс", ТОВ "Вест - Траст", ТОВ "Агістель" підприємствам ТОВ "Лінея - С", ТОВ "Лорант" та ТОВ "Іфіда"; платіжні документи (платіжних доручень, виписок банків, касових документів); сертифікати відповідності нафтопродуктів; листування з ТОВ "Славія", ТОВ "Корнеліс", ТОВ "Вест - Траст", ТОВ "Агістель", ТОВ "Лінея - С", ТОВ "Лорант" та ТОВ "Іфіда"; наказ на призначення та посадова інструкція директора ПАТ "Дніпронафтопродукт" ОСОБА_5; характеристика на директора ОСОБА_5; наказ на призначення та посадова інструкція головного бухгалтера ПАТ "Дніпронафтопродукт" ОСОБА_6; характеристика на ОСОБА_6; документи, що підтверджують право власності або ж оренди займаних приміщень ПАТ "Дніпронафтопродукт".

В разі відсутності оригіналів вказаних документів, надати тимчасовий доступ з можливістю вилучення копій відповідних документів та протоколи виїмки, що підтверджують вилучення оригіналів документів

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя С.А. Агафонов

Дата ухвалення рішення20.05.2013
Оприлюднено02.11.2015
Номер документу52850191
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, що внесене ним в рамках кримінального провадження № 32012260000000006 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212, ч. 2 ст. 366, ч. 1 ст. 358; ч.3 ст.212, ч. 2 ст. 366; ч.3 ст.212, ч. 2 ст. 366; ч.3 ст.212, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 358; ч. 2 ст. 205; ч.3 ст.212, ч. 1 ст. 358 КК України

Судовий реєстр по справі —760/9871/13-к

Ухвала від 20.05.2013

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Агафонов С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні