Ухвала
від 20.10.2015 по справі 908/4830/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

20.10.2015 Справа 908/4830/15

Суддя Дьоміна А.В. розглянувши заяву Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції, м. Запоріжжя, 69600, вул. Сєдова, 12

до боржника - Приватного підприємства "Унімет", м. Запоріжжя, 69068, вул. Деповська, 74, код ЄДРПОУ 31686356

про визнання конкурсних кредиторських вимог в розмірі 3524,19 грн.,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 17.09.2015. порушено провадження у справі №908/4428/15 про банкрутство Приватного підприємства "Унімет", м. Запоріжжя, 69068, вул. Деповська, 74, код ЄДРПОУ 31686356, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Визнані грошові вимоги ініціюючого кредитора - Державної податкової інспекції у Шевченківському районі ГУ ДФС у Запорізькій області у розмірі 1 251 130,12 грн., з яких: 833 681,62 грн. - сума основного боргу, 417 448,50 грн. - штрафні санкції. Введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Сиволобова Максима Марковича. Зобов'язано розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Сиволобова Максима Марковича подати до господарського суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів, у термін до 04.11.2015. Зобов'язано розпорядника майна скласти реєстр вимог кредиторів та подати його на затвердження до господарського суду, у термін до 04.11.2015. Попереднє засідання суду призначено на 04.11.2015.

23.09.2015. на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оприлюднено відповідне оголошення.

19.10.2015. до господарського суду в порядку ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" надійшла заява Запорізьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції, м. Запоріжжя, 69600, вул. Сєдова, 12 з конкурсними кредиторськими вимогами до боржника у сумі 3524,19 грн.

Одночасно Запорізьким обласним відділенням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції подано клопотання про звільнення від сплати судового збору або відстрочення його сплати до моменту ухвалення рішення по справі.

Розглянувши матеріали заяви Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції з грошовими вимогами до боржника та клопотання про звільнення від сплати судового збору або відстрочення його сплати за подання вказаної заяви, суд відмовляє у задоволенні клопотання з огляду на наступне:

Клопотання про звільнення від сплати судового збору або відстрочення його сплати Запорізьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції обґрунтовує такими обставинами: Відповідно до ч. 4 ст. 5 Закону України №1105 бюджет Фонду затверджується Кабінетом Міністрів України у грудні на поточний рік. Фонд набуває прав юридичної особи з дня реєстрації статуту в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації (легалізації) статутів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування. На теперішній час Фонд соціального страхування України не набув прав юридичної особи в порядку, передбаченому чинним законодавством, його бюджет не було затверджено КМУ, функції та завдання в межах компетенції продовжує забезпечувати Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та його робочі органи. Тимчасовим розписом доходів і видатків Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на 2015 рік, затвердженим наказом № 331 від 24.09.2015 з додатками (додаються), не були передбачені видатки на сплату судового збору, оскільки органи Фонду (Позивача) були звільнені від сплати судового збору.

Суд відзначає, що правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору встановлені Законом України "Про судовий збір".

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про судовий збір" (в редакції, що діє з 01.09.2015 року), судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Зокрема, відповідно до п. 10 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до господарського суду заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про порушення справи про банкрутство - 2 розміри мінімальної заробітної плати.

Згідно із ст. 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

За приписами наведеної норми, підставою для вчинення судом зазначених у цій нормі дій є врахування ним майнового стану сторони. При цьому обґрунтування пов'язаних з цим обставин, котрі свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору у встановлених законом розмірах і в строки, покладається на заінтересовану сторону. Отже, у розумінні приписів зазначеної норми закону відстрочення сплати судового збору може мати місце за наявності виключних обставин, тобто лише у разі скрутного фінансового становища скаржника, що необхідно довести останньому.

Виходячи з положень вищевказаного Закону, суд може відстрочити, розстрочити або звільнити від сплати судового збору, враховуючи майновий стан заявника, який останній повинен довести суду, надавши відповідні докази, згідно з приписами ст. 36 ГПК України.

Отже, сторона повинна навести доводи і надати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Заявником жодних доказів в підтвердження скрутного фінансового становища до клопотання не додано.

При цьому, оскільки статтею 129 Конституції України, як одну із засад судочинства, визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, в тому числі й органів державної влади, то самі лише обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з державного бюджету України та з відсутністю у ньому коштів, призначених саме для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати (п. 3.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 21 лютого 2013 року N 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України").

Наведені заявником обставини, за переконанням суду, не мають характеру виключних, а тому не підпадають під дію статті 8 Закону України "Про судовий збір".

З огляду на зазначене, клопотання заявника про звільнення від сплати судового збору або відстрочення його сплати за подачу заяви про визнання конкурсних кредиторських вимог судом відхиляється.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви в обов'язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, які підтверджують грошові вимоги до боржника.

В даному випадку заявником - Запорізьким обласним відділенням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції до заяви про визнання конкурсних кредиторських вимог не додано доказів сплати судового збору.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам цього Закону. У разі якщо заяву конкурсного кредитора подано без дотримання вимог частини третьої статті 23 цього Закону, господарський суд письмового повідомляє заявника про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов'язаний їх усунути.

Керуючись ст. ст. 7, 23, 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції про звільнення від сплати судового збору або відстрочення його сплати залишити без задоволення.

Повідомити заявника - Запорізьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції про визнання конкурсних кредиторських вимог: не додано доказів сплати судового збору.

Встановити строк усунення недоліків - до 30.10.2015.

Копію ухвали направити заявнику, розпоряднику майна.

Суддя А.В. Дьоміна

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення20.10.2015
Оприлюднено02.11.2015
Номер документу52858660
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/4830/15

Ухвала від 15.06.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 17.05.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 10.05.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 05.12.2016

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 13.01.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Судовий наказ від 10.12.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Постанова від 10.12.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 19.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 23.11.2015

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 04.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні