Ухвала
від 15.10.2015 по справі 757/26777/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/26777/15-к

У Х В А Л А

УМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 жовтня 2015 року Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду міста Києва кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 3201400080000014 від 04.02.2014р. за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Києва, громадянина України, із неповною середньою освітою, військовозобов`язаного, не одруженого, не працюючого, не судимого, який проживає в за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, -

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Бровари Київської області, громадянина України, із професійно-технічною освітою, не військовозобов`язаного, не одруженого, не працюючого, не судимого, який проживає за адресою: АДРЕСА_2

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, -

ф

В С Т А Н О В И В:

30.07.2015р. до Печерського районного суду міста Києва надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_4 , ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, при наступних обставинах.

ОСОБА_4 та ОСОБА_5 згідно з даними Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України є співзасновниками суб`єкту підприємницької діяльності - юридичної особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Геракл трейд», код ЄДРПОУ 38448879.

Не зважаючи на те, що вказане підприємство зареєстроване в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 взяли участь у його придбанні не з метою здійснення господарської діяльності, передбаченої Статутами підприємства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, тобто вчинили кримінальне правопорушення у сфері господарської діяльності.

Так, ОСОБА_4 у березні 2013 року, точний день та час досудовим розслідуванням не передбачалось можливим, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, вступив у попередню змову з невстановленою слідством особою, матеріали кримінального провадження відносно якого розслідуються в окремому проваджені, перебуваючи у м. Києві, не маючи наміру здійснення статутної господарської діяльності, діючи з корисливих мотивів, погодився на пропозицію невстановленої органом досудового розслідування особи за грошову винагороду перереєструвати суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Геракл трейд» на своє ім`я і стати співзасновником зазначеного підприємства та директором, бухгалтером ТОВ «Геракл трейд», усвідомлюючи при цьому, що придбання вказаного товариства здійснюється з метою прикриття незаконної діяльності, передбачаючи, при цьому, можливість спричинення державі матеріальної шкоди в результаті такої незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 та невстановлена органом досудового розслідування особа, розподілили між собою ролі у спільному злочинному плані. Так, ОСОБА_4 , відповідно до розробленого плану повинен був надати свої анкетні дані, копії документів, що посвідчують особу, підписати статутні та інші документи по придбанню та перереєстрації підприємства -ТОВ «Геракл трейд». У свою чергу, невстановлена органом досудового розслідування особа на ім`я ОСОБА_6 , відповідно до відведеної йому злочинної ролі, повинен підготувати документи, необхідні для перереєстрації підприємства в органах державної влади та організувати здійснення його державної перереєстрації, забезпечити та надати можливість невстановленим досудовим розслідуванням особам використовувати придбане підприємство, з метою прикриття незаконної діяльності.

В свою чергу, ОСОБА_4 , реалізовуючи злочинний намір, направлений на придбання суб`єкту підприємницької діяльності, надав невстановленій досудовим розслідуванням особі копії власного паспорту громадянина України та картки фізичної особи - платника податків, який на підставі цих документів виготовив Статут ТОВ «Геракл трейд», Протокол № 2 Загальних зборів Учасників ТОВ «Геракл трейд» від 06.03.2013 року, Наказ № 6-к ТОВ «Геракл трейд» «Про призначення директора підприємства» від 07.03.2013 року, Наказ № 6-к ТОВ «Геракл трейд» «Про призначення особи, на яку покладено обов`язки з ведення бухгалтерського обліку на підприємстві» від 07.03.2013 року, довіреність на представлення інтересів від 07.03.2013 року від свого імені на ім`я ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

У продовження раніше розробленого злочинного плану, 07.03.2013 року ОСОБА_4 , діючи відповідно до вказівок невстановленої органом досудового розслідування особи, з корисливих мотивів, усвідомлюючи, що перереєстроване на його прізвище суб`єкт підприємницької діяльності буде використовуватись невстановленими особами для прикриття незаконної діяльності та, бажаючи досягнення цієї мети, прослідував за адресою: м. Київ, вул. Кутузова, 18/7 прим. 9 до офісу приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 (далі - ПН КМНО ОСОБА_10 ) В присутності ПН КМНО ОСОБА_10 , яка не була обізнана зі злочинним умислом ОСОБА_4 та невстановленої досудовим розслідуванням особи, підписав отриманий від невстановленої досудовим розслідуванням особи Статут ТОВ «Геракл трейд», чим засвідчив факт придбання даного товариства.

Крім того, перебуваючи у офісі ПН КМНО ОСОБА_10 , ОСОБА_4 крім Статуту ТОВ «Геракл трейд» підписав наступні документи: Договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Геракл трейд», Протокол № 2 Загальних зборів Учасників ТОВ «Геракл трейд» від 06.03.2013 року, Наказ № 5-к ТОВ «Геракл трейд» «Про призначення директора підприємства» від 07.03.2013 року, Наказ № 6-к ТОВ «Геракл трейд» «Про призначення особи, на яку покладено обов`язки з ведення бухгалтерського обліку на підприємстві» від 07.03.2013 року, довіреність на представлення інтересів від 07.03.2013 року від свого імені на ім`я ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Після підписання перерахованих документів ОСОБА_4 підписав Реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (Форма 4 встановленого зразка відповідно до Наказу Міністерства юстиції України № 3178/5 від 14.10.2011). В подальшому ОСОБА_4 , відповідно до відведеної йому злочинної ролі, передав зазначені документи невстановленій органом досудового розслідування особі, для подальшої державної перереєстрації підприємства.

У свою чергу, невстановлена органом досудового розслідування особа, здійснюючи відведену йому роль у злочинному плані, у невстановлений досудовим слідством час та місці, домовився з ОСОБА_7 , яка не була обізнана зі злочинним умислом зазначених осіб, про проведення державної перереєстрації підприємства в органах державної влади та передав для цього підписані та надані йому ОСОБА_4 наступні документи, а саме: Договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Геракл трейд», Протокол № 2 Загальних зборів Учасників ТОВ «Геракл трейд» від 06.03.2013 року, Наказ № 5-к ТОВ «Геракл трейд» «Про призначення директора підприємства» від 07.03.2013 року, Наказ № 6-к ТОВ «Геракл трейд» «Про призначення особи, на яку покладено обов`язки з ведення бухгалтерського обліку на підприємстві» від 07.03.2013 року, довіреність на представлення інтересів від 07.03.2013р. від свого імені на ім`я ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 та Реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (Форма 4 встановленого зразка відповідно до Наказу Міністерства юстиції України № 3178/5 від 14.10.2011).

Після чого, ОСОБА_7 07.03.2013 року у невстановлений досудовим розслідуванням час, здійснив у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби ГУ юстиції у м. Києві перереєстрацію ТОВ «Геракл трейд» за № 10701050002047837. Цього ж дня, у невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_7 здійснила подачу документів до ДПІ у Печерському районні м. Києва для постановки ТОВ «Геракл трейд» на податковий облік з метою отримання свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість ТОВ «Геракл трейд» за № 200081585, після чого передав одержані документи невстановленій органом досудового розслідування особі.

ОСОБА_5 у березні 2013 року, точний день та час органом досудового розслідування встановити не представилось можливим, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, вступив у попередню змову з невстановленою органом досудового розслідування особою, матеріали кримінального провадження відносно якого розслідуються в окремому проваджені, перебуваючи у м. Києві, не маючи наміру здійснення статутної господарської діяльності, діючи з корисливих мотивів, погодився на пропозицію невстановленої органом досудового розслідування особи за грошову винагороду перереєструвати суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Геракл трейд» на своє ім`я і стати співзасновником зазначеного підприємства,, усвідомлюючи при цьому, що придбання вказаного товариства здійснюється з метою прикриття незаконної діяльності, передбачаючи, при цьому, можливість спричинення державі матеріальної шкоди в результаті такої незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_5 та невстановлена органом досудового розслідування особа розподілили між собою ролі у спільному злочинному плані. Так, ОСОБА_5 , відповідно до розробленого плану повинен надати свої анкетні дані, копії документів, що посвідчують особу, підписати статутні та інші документи по придбанню та перереєстрації підприємства -ТОВ «Геракл трейд». У свою чергу, невстановлена органом досудового розслідування особа відповідно до відведеної йому злочинної ролі, повинен підготувати документи, необхідні для перереєстрації підприємства в органах державної влади та організувати здійснення його державної перереєстрації, забезпечити та надати можливість невстановленим досудовим розслідуванням особам використовувати придбане підприємство, з метою прикриття незаконної діяльності.

В свою чергу, ОСОБА_5 , реалізовуючи злочинний намір, направлений на придбання суб`єкта підприємницької діяльності, надав невстановленій органом досудового розслідування копії власного паспорту громадянина України та картки фізичної особи - платника податків, який на підставі цих документів виготовив Статут ТОВ «Геракл трейд», Протокол № 2 Загальних зборів Учасників ТОВ «Геракл трейд» від 06.03.2013 року, довіреність на представлення інтересів від 07.03.2013р. від свого імені на ім`я ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

У продовження раніше розробленого злочинного плану 07.03.2013 року ОСОБА_5 , діючи відповідно до вказівок невстановленої органом досудового розслідування особи, з корисливих мотивів, усвідомлюючи, що перереєстроване на його прізвище суб`єкт підприємницької діяльності буде використовуватись невстановленими особами для прикриття незаконної діяльності та, бажаючи досягнення цієї мети, прослідував за адресою: АДРЕСА_3 до офісу приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 . В присутності ПН КМНО ОСОБА_10 , яка не була обізнана зі злочинним умислом ОСОБА_5 та невстановленої органом досудового розслідування особи, підписав отриманий від невстановленої органом досудового розслідування особи Статут ТОВ «Геракл трейд», чим засвідчив факт придбання даного товариства.

Крім того, перебуваючи у офісі ПН КМНО ОСОБА_10 , ОСОБА_5 крім Статуту ТОВ «Геракл трейд» підписав наступні документи: Статут ТОВ «Геракл трейд», Протокол № 2 Загальних зборів Учасників ТОВ «Геракл трейд» від 06.03.2013р., довіреність на представлення інтересів від 07.03.2013 року від свого імені на ім`я ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Після підписання перерахованих документів ОСОБА_5 відповідно до відведеної йому злочинної ролі, передав зазначені документи невстановленій органом досудового розслідування слідством особі для подальшої державної перереєстрації підприємства.

У свою чергу, невстановлена органом досудового розслідування особа, здійснюючи відведену йому роль у злочинному плані, у невстановлений досудовим слідством час та місці, домовився з ОСОБА_7 , яка не була обізнана зі злочинним умислом зазначених осіб про проведення державної перереєстрації підприємства в органах державної влади та передав для цього підписані та надані йому ОСОБА_5 наступні документи: Договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Геракл трейд», Протокол № 2 Загальних зборів Учасників ТОВ «Геракл трейд» від 06.03.2013 року, довіреність на представлення інтересів від 07.03.2013 року від свого імені на ім`я ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Після чого, ОСОБА_7 07.03.2013р. у невстановлений досудовим розслідуванням час здійснила у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби ГУ юстиції у м. Києві перереєстрацію ТОВ «Геракл трейд» за № 10701050002047837. Цього ж дня у невстановлений досудовим розслідуванням час ОСОБА_7 здійснила подачу документів до ДПІ у Печерському районні м. Києва для постановки ТОВ «Геракл трейд» на податковий облік з метою отримання свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість ТОВ «Геракл трейд» за № 200081585, після чого передала одержані документи невстановленій органом досудового розслідування особі.

Таким чином, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , будучи співзасновниками фіктивного підприємства ТОВ «Геракл трейд», в період часу з 07.03.2013р. по теперішній час, забезпечив прикриття незаконної діяльності невстановлених досудовим розслідуванням осіб щодо здійснення вигаданих прибуткових та видаткових операцій по рахункам підприємства, складання від його імені, як службової особи ТОВ «Геракл трейд», фіктивних господарських угод та фіктивних первинних документів щодо реалізації товарів, робіт, послуг, складання та видачу документів податкової звітності, штучного формування податкового кредиту з податку на додану вартість іншим підприємствам та завищенню валових витрат таким суб`єктам господарської діяльності, в результаті чого до Державного бюджету України не надходило коштів у вигляді сплати вказаних податків.

Під час підготовчого судового засідання прокурор вважав за необхідне призначити справу до судового розгляду, за відсутності підстав для застосування запобіжного заходу відносно обвинувачених.

У судовому засіданні обвинувачені ОСОБА_4 , ОСОБА_5 заявили клопотання про закриття кримінального провадження відносно них у зв`язку з закінченням строків давності, та зазначили, що 06.03.2013 ними було засновано ТОВ «Геракл гпрейд» (код ЄДРПОУ 38448879), підписано статут ТОВ «Геракл трейд» та Протокол Загальних зборів Учасників ТОВ «Геракл трейд» без наміру здійснення підприємницької діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, чим вчинено пособництво фіктивному підприємництву, тобто створення суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності. У вчиненому кримінальному правопорушенні вони розкаюються, від слідства вони не ухилялися, свою вину визнають повністю.

Заявлене клопотання підтримане прокурором, оскільки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, який є кримінальним правопорушенням невеликої тяжкості та з моменту його вчинення пройшло понад два роки, а відтак останні підлягають звільненню від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

Суд, вислухавши доводи сторін, дослідивши матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 4 КК України злочинність і караність, а також інші кримінально - правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, що діяв на час вчинення цього діяння.

Часом вчинення кримінального правопорушення визнається час вчинення особою передбаченої законом про кримінальну відповідальність дії або бездіяльності.

Таким чином передумовою звільнення від кримінальної відповідальності за спливом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності є встановлення судом обставин вчинення особою невеликої або середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого кримінального правопорушення.

Вчинені обвинуваченими дії, які виразились у пособництві фіктивному підприємництву, тобто створенню суб`єкту підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, є суспільно небезпечними і підлягають кваліфікації за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

Вказане кримінальне правопорушення відповідно до ст. 12 КК України є кримінальним правопорушенням невеликої тяжкості.

Відповідно до ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження волі.

Перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила злочин, ухилилася від досудового слідства або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло п`ятнадцять років.

Перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий злочин. Обчислення давності в цьому разі починається з дня вчинення нового злочину. При цьому строки давності обчислюються окремо за кожний злочин.

В матеріалах кримінального провадження відсутні будь-які дані, які б вказували на те, що обвинувачені ухилялися від досудового розслідування чи вчинили новий злочин середньої тяжкості, тяжкий чи особливо тяжкий в період часу з 07 березня 2013р. по момент розгляду справи судом.

За таких обставин перебіг давності по зазначеному кримінальному провадженню не переривався та не зупинявся.

Враховуючи викладене та ті обставини, що з дня вчинення кримінального правопорушення, в якому обвинувачуються ОСОБА_4 , ОСОБА_5 минуло понад два роки, суд на підставі ст. 49 КК України вважає необхідним звільнити останніх від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Згідно ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом в тому числі у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

У підготовчому судовому засіданні суд за наслідками його проведення вправі прийняти рішення про закриття кримінального провадження, в тому числі й у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Враховуючи ступінь тяжкості вчиненого обвинуваченими ОСОБА_4 та ОСОБА_5 кримінального правопорушення, те, що вони до кримінальної відповідальності притягуються вперше, суд вважає за необхідне звільнити останніх від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, які погоджується зі звільненням їх від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав, та їх позиція є вільною та добровільною.

Цивільний позов у справі не заявлений, процесуальних витрат та речових доказів у справі не значиться.

У ході досудового розслідування запобіжний захід до обвинувачених не застосовувався.

На підставі ст. ст. 5, 49, 358 КК України, керуючись ст. ст.284, 314, 369, 372 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

ОСОБА_4 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

ОСОБА_5 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 3201400080000014 від 04.02.2015р., за підозрою ОСОБА_4 , ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогоч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, закрити.

На ухвалу може бути подана апеляція до Апеляційного суду м. Києва протягом 7 днів з дня її оголошення, через Печерський районний суд м. Києва.

Головуючий ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.10.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу52901213
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/26777/15-к

Ухвала від 15.10.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

Ухвала від 15.10.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

Ухвала від 31.07.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні