Ухвала
від 21.02.2013 по справі 757/3773/13-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

справа № 757/3773/13-к

(Пр. 1-кс-1323/13)

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2013 року Печерський районний суд м. Києва в складі:

слідчого судді: Кирилюк І.В., при секретарі:Гуцинюку М.І., за участю: слідчого:Кульбаки О.В., представника особи у володінні якої знаходяться речі і документи: не з'явився, розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання Слідчого слідчого відділу Печерського РУ ГУ МВС України в м. Києві капітана міліції Кульбаки О.В., про тимчасовий доступ до речей та документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий слідчого відділу Печерського РУ ГУ МВС України в м. Києві капітан міліції Кульбака О.В. (далі - слідчий) за погодженням з Старшим прокурором прокуратури Печерського району м. Києва юристом 2 класу Мірошниченко І.С., звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю їх вилучення, які зберігаються в Державній податковій інспекції у Печерському районі м. Києва Державної податкової служби (далі - особа у володінні якої знаходяться речі і документи).

В обґрунтування вказаного клопотання слідчий зазначає, що в провадженні слідчого відділу Печерського РУ ГУ МВС України в м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42012110060000020 від 22.11.2012 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, відповідно до фабули якого АТ «БМ Банк» уклало договір відновлювальної кредитної лінії з ПП «Монмарт», згідно якого останнє отримало і зобов'язалось повернути грошові кошти із встановленими річними відсотками, проте, свої зобов'язання не виконало, натомість уклало договір купівлі-продажу цінних паперів з ТОВ «АПМ Фінанс», що призвело до банкрутства останнього. Крім того, в забезпечення виконання зобов'язань ПП «Монмарт» за договором відновлювальної кредитної лінії, АТ «БМ Банк» уклало договір іпотеки з ТОВ «Бриз», предметом якого була будівля торгового комплексу, розташованого за адресою: Рівненська область, м. Рівне, вул. Київська, 10. Під час дії договору іпотеки вказане нерухоме майно ТОВ «Бриз» було продано. Відтак, необхідно одержати тимчасовий доступ до документів реєстраційної справи і документів податкової звітності ТОВ «Брізпорт Україна» за весь період існування підприємства.

В судове засідання з'явився слідчий. Представник особи у володінні якої знаходяться речі і документи в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, причини неявки суду невідомі.

Оскільки, згідно ч. 4 ст. 163 КПК України, неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання, суд визнав можливим розглянути клопотання за відсутності представника Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва Державної податкової служби.

Згідно ч. 1 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

В судовому засіданні слідчий Кульбака О.В. підтримав клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, суд дійшов висновку, що клопотання є частково обґрунтованим та підлягає частковому задоволенню, зважаючи на наступне.

Судом встановлено, що в провадженні слідчого відділу Печерського РУ ГУ МВС України в м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42012110060000020 від 22.11.2012 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, під час розслідування якого встановлено, що АТ «БМ Банк» уклало договір відновлювальної кредитної лінії з ПП «Монмарт», згідно якого останнє отримало і зобов'язалось повернути грошові кошти із встановленими річними відсотками, проте, свої зобов'язання не виконало, натомість уклало договір купівлі-продажу цінних паперів з ТОВ «АПМ Фінанс», що призвело до банкрутства останнього. Крім того, в забезпечення виконання зобов'язань ПП «Монмарт» за договором відновлювальної кредитної лінії АТ «БМ Банк» уклало договір іпотеки з ТОВ «Бриз», предметом якого була будівля торгового комплексу, розташованого за адресою: Рівненська область, м. Рівне, вул.. Київська, 10. Під час дії договору іпотеки вказане нерухоме майно було продано. ПП «Монмарт» перебуває в процедурі банкрутства. Відтак, створюються умови для уникнення можливості погашення боргу в процедурі ліквідації, неможливості забезпечити цивільний позов та неможливості виконати вирок суду в частині цивільного позову, заявленого АТ «БМ Банк».

Разом з тим, слідчий просить надати тимчасовий доступ до документів реєстраційної справи і документів податкової звітності ТОВ «Брізпорт Україна» (код ЄДРПОУ 32668060).

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором. У клопотанні зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв'язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Разом з тим, в порушення вимог ст. 160 КПК України, слідчим в клопотанні не зазначено значення речей і документів ТОВ «Брізпорт Україна» для встановлення обставин у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42012110060000020 від 22.11.2012 року, а саме, не зазначено, який зв'язок між ТОВ «Брізпорт Україна», доступ до установчих документів реєстраційної справи якого просить надати слідчий, та підприємствами ТОВ «Бриз», ПП «Монмарт», ТОВ «АПМ Фінанс», не наведено обґрунтування необхідності вилучення речей і документів ТОВ «Брізпорт Україна».

Аналізуючи викладене, оскільки слідчим не обґрунтовано необхідності надання доступу до установчих документів реєстраційної справи ТОВ «Брізпорт Україна» та необхідності вилучення таких документів клопотання задоволенню не підлягає.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 108, 159, 160, 163, 164, 166, 309 Кримінального процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

В задоволені клопотання Слідчого слідчого відділу Печерського РУ ГУ МВС України в м. Києві капітана міліції Кульбаки О.В. про тимчасовий доступ до речей та документів ТОВ «Брізпорт Україна» (код ЄДРПОУ 32668060) - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя І.В.Кирилюк

Дата ухвалення рішення21.02.2013
Оприлюднено30.10.2015
Номер документу52901268
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —757/3773/13-к

Ухвала від 21.02.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Кирилюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні