Ухвала
від 14.05.2013 по справі 757/8992/13-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251

печерський районний суд міста києва

справа № 757/8992/13-к

(Пр. 1-кс-3811/13)

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 травня 2013 року Печерський районний суд м. Києва в складі:

слідчого судді: Кирилюк І.В., при секретарі:Гурніку А.І., за участю: слідчого:Гагаловського В.П., представника особи у володінні якої знаходяться речі і документи: не з'явився, розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого ГС ГСУ МВС України майора міліції Гагаловського В.П. про тимчасовий доступ до речей та документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ГС ГСУ МВС України майор міліції Гагаловський В.П. (далі - слідчий) за погодженням з Старшим прокурором Другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ Генеральної прокуратури України старшим радником юстиції Рижуком В.П., звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю їх вилучення, які знаходяться у володінні Головного управлiння статистики у Львiвськiй областi (далі - особа у володінні якої знаходяться речі і документи), стосовно ТОВ «Енергія-Інвест» (код ЄДРПОУ 34263418).

В обґрунтування вказаного клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням МВС України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22012000000000032 від 27.11.2012 року, за підозрою Козинець С.А. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, та за фактами вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 212, ч. 3 ст. 212 КК України, під час якого для встановлення осіб, які причетні до кримінального правопорушення, виникла необхідність в одержані доступу до речей і документів з можливістю їх вилучення, які знаходяться у володінні Головного управлiння статистики у Львiвськiй областi. В інший спосіб довести вказані обставини неможливо.

В судове засідання з'явився слідчий. Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, причини неявки суду невідомі.

Оскільки, згідно ч. 4 ст. 163 КПК України, неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання, суд визнав можливим розглянути клопотання за відсутності представника Головного управлiння статистики у Львiвськiй областi.

Згідно ч. 1 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

В судовому засіданні слідчий Гагаловський В.П. підтримав клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, суд дійшов висновку, що клопотання є частково обґрунтованим та підлягає частковому задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням МВС України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22012000000000032 від 27.11.2012 року, за підозрою Козинець С.А. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, та за фактами вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 212, ч. 3 ст. 212 КК України, під час розслідування якого встановлено, що службові особи ДП «Укрзалізничпостач», порушуючи вимоги законодавства України у сфері держаних закупівель під час проведення у 2010 році процедури відкритих торгів на закупівлю анкерів закладний АЗ-2 до пружних рейкових скріплень КПП-5, відповідно до висновку СГО «Тендерна палата закупівель за кошти бюджетів всіх рівнів» від 25.09.2012 року, незаконно допустили до оцінки пропозиції конкурсних торгів ТОВ «Корпорація колійні ремонтні технології» та ТОВ «НВП «Інтертерм», внаслідок чого сума завданих збитків складає 18 541 600,00 грн. Так, ДП «Укрзалізничпостач» уклало з ТОВ «Корпорація колійні ремонтні технології» (м. Львів) договір поставки № ЦХП 25-00111-01 від 15.12.2010 року, за яким вказане підприємство протягом 2011 року отримало від ДП «Укрзалізничпостач» кошти в сумі 224 740 080,00 грн. Частина отриманих від ДП «Укрзалізничпостач» коштів з метою конвертування їх у готівку перерахована ТОВ «Корпорація колійні ремонтні технології» на розрахункові рахунки суб'єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності - ПП «Егеста» та ПП «Поляріс Лайт» (Луганська обл.), за договорами № 000005 від 04.01.2011 року та № ПЛ0000033 від 01.03.2011 року і №10/12/01-3к від 01.12.2010 року, відповідно. Також у ході слідства встановлено, що більшість анкерів поставлених ДП «Укрзалізничпостач», ТОВ «Корпорація Колійні ремонтні технології» отримувало у ТОВ «Енергія Литво» (код ЄДРПОУ 36988620), співзасновником яких був Дубневич Я.В. та від ЗАТ «Атлант» (Республіка Білорусь). Крім цього встановлено, що ЗАТ «Атлант» також реалізувало товар з назвою відливка «Костиль» ТОВ «Передзвін» (код ЄДРПОУ 25231752) - м. Львів згідно договору №52-19-09 від 29.01.2009 року, що можливо є ідентичними анкерам які реалізувалися ТОВ «Корпорація Колійні ремонтні технології» на замовлення ДП «Укрзалізничпостач». В подальшому ТОВ «Передзвін» реалізувало дану відливку «Костиль» ТОВ «Поляріс Лайт» та іншим суб'єктам-підприємницької діяльності серед яких ТОВ «Енергія», ТОВ «Інтертранс К», ТОВ НВП «Енергія - Новояворівськ», ТОВ Енергія - Новий розділ», ТОВ «ФК Енергія - Інвест», ТОВ «Енергія - Тепловодосервіс», ТОВ «Енергія-Старичі», які в подальшому, змінюючи назву товару, реалізували даний товар як анкерна відливка та заготовки чавунної анкер АЗ-2 (відливка) ТОВ «Корпорація Колійні ремонтні технології».

Отже, документи, які стосуються створення, державної реєстрації та діяльності ТОВ «Енергія-Інвест» (код ЄДРПОУ 34263418), тобто документи, які містяться у реєстраційній справі зазначеного суб'єкта господарювання, та знаходяться у володінні Головного управлiння статистики у Львiвськiй областi, мають значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть допомогти встановити осіб, які причетні до кримінального правопорушення. В інший спосіб довести вказані обставини неможливо.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 1 ст. 160 КК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Аналізуючи викладене, беручи до уваги, що документи реєстраційної та звітної частини реєстраційної справи; документи фінансової звітності ТОВ «Енергія-Інвест» (код ЄДРПОУ 34263418), які знаходяться у володінні Головного управлiння статистики у Львiвськiй областi, можуть містити відомості про місцезнаходження осіб, які причетні до кримінального правопорушення та мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а в інший спосіб довести вказані обставини неможливо, зважаючи на те, що інформація не є такою, доступ до якої заборонено, слідчий суддя вважає, що клопотання про надання доступу до документів з наданням можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 8 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Оскільки слідчим не обґрунтовано необхідності вилучення вказаних документів та не доведено наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, слідчий суддя не вбачає правових підстав для вилучення документів, щодо яких ставиться питання про надання доступу.

Отже, в частині вилучення документів, доступ до яких просить надати слідчий, клопотання задоволенню не підлягає.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 108, 159, 160, 163, 164, 166, 309 Кримінального процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Слідчого ГС ГСУ МВС України майора міліції Гагаловського В.П. про тимчасовий доступ до речей та документів - задовольнити частково.

Надати Слідчому ГС ГСУ МВС України майору міліції Гагаловському В.П. дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю ознайомитись та отримати копії, а саме, документів реєстраційної та звітної частини реєстраційної справи; документів фінансової звітності ТОВ «Енергія-Інвест» (код ЄДРПОУ 34263418) за період з моменту реєстрації підприємства до 24.04.2013 року, які знаходяться у володінні Головного управлiння статистики у Львiвськiй областi (м. Львів, просп. В.Чорновола, 4).

В задоволені клопотання в частині надання дозволу на вилучення зазначених документів - відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю двадцять календарних днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя І.В.Кирилюк

Підготовлено в 2 примірниках

Прим. 1 - справа № 757/8992/13-к

Прим. 2 - Слідчий ГС ГСУ МВС України майор міліції Гагаловський В.П.

Копія - Головне управлiння статистики у Львiвськiй областi

14.05.2013 р.

Дата ухвалення рішення14.05.2013
Оприлюднено30.10.2015
Номер документу52901508
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —757/8992/13-к

Ухвала від 14.05.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Кирилюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні