Ухвала
від 04.12.2013 по справі 758/15615/13-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/15615/13-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 грудня 2013 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва Захарчук С.С., при секретарі Власенко Л.В., розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві Чабана Д.О., про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві Чабан Д.О., за погодженням зі старшим прокурором прокуратури Подільського району м. Києва Малим Є.І., звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Обґрунтовуючи клопотання, слідчий зазначав, що у провадженні СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Відомості про кримінальне правопорушення за ч. 1 ст. 212 КК України внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32013110070000188 від 6 листопада 2013 року.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Алекс-А ЛТД» в період з 01 травня 2011 року по 30 листопада 2011 року отримували товар за заниженими цінами від ТОВ «Октоген». Різниця в ціні з рахунків ТОВ «Алекс-А ЛТД» спрямовувалася на рахунки підприємств з ознаками фіктивності ТОВ „Інтерпромтрейд", ТОВ „Веста Рітеіл Компані", ТОВ „Стар Лайн ЛТД". Дані операції в податковій звітності не відображені.

Відповідно до податкової звітності податковий кредит ТОВ «Алекс-А ЛТД» формувався за рахунок податкових накладних, отриманих від підприємств з ознаками фіктивності, що зареєстровані в Солом'янському районі м. Києва, а саме: ТОВ "ІНКОМ ФАКТОР", ТОВ "ПРОВІТЕК", ТОВ "РЕНКОМПАНІ", ТОВ "ГОЛД ІНКОМ", ТОВ "ІНТЕХМЕД". Вказані підприємства за адресами реєстрації не знаходяться, фактичне місцезнаходження їх невідоме. Під час допиту директора ТОВ "ІНКОМ ФАКТОР" ОСОБА_5, остання повідомила, що ніякого відношення до діяльності вказаного товариства не має. Під час допиту засновника ТОВ "ПРОВІТЕК" ОСОБА_6, остання повідомила, що зареєструвала вказане товариство за грошову винагороду без мети зайняття господарською діяльністю. На теперішній час встановити місцезнаходження службових осіб ТОВ "РЕНКОМПАНІ", ТОВ "ГОЛД ІНКОМ", ТОВ "ІНТЕХМЕД" не виявилось можливим, оскільки останні за адресами реєстрації не проживають та протягом 2011-2013 років ніяких доходів не отримували.

У зв'язку з вищевикладеним, є наявні підстави вважати, що реєстраційні документи (статут, протокол загальних зборів, накази про призначення посадових осіб, довіреності та інші документи), а також звітні документи (декларації з податку на прибуток, декларації з податку на додану вартість з відповідними додатками) ТОВ "ІНКОМ ФАКТОР", ТОВ "ПРОВІТЕК", ТОВ "РЕНКОМПАНІ", ТОВ "ГОЛД ІНКОМ", ТОВ "ІНТЕХМЕД" підписувались не уповноваженими особами та є підробленими.

З метою встановлення осіб, причетних до реєстрації та здійснення фінансово-господарських операцій від імені ТОВ "ІНКОМ ФАКТОР", ТОВ "ПРОВІТЕК", ТОВ "РЕНКОМПАНІ", ТОВ "ГОЛД ІНКОМ", ТОВ "ІНТЕХМЕД", а також підтвердження чи спростування відношення до їх діяльності посадових осіб, необхідно отримати тимчасового доступ до оригіналів установчих та реєстраційних документів даних підприємств, що зберігаються у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, та які мають значення речових доказів по кримінальному провадженні, з можливістю їх вилучення для забезпечення в подальшому проведення почеркознавчої експертизи підписів, що дасть можливість відповідно до ч. 2 ст. 9 КПК України всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують фігурантів справи, обставини, що пом'якшують чи обтяжують покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, а також з метою притягнення до відповідальності винних осіб в міру своєї вини.

Посилаючись на вищевикладене, слідчий просив надати тимчасовий доступ до оригіналів документів ТОВ "ІНКОМ ФАКТОР" (код ЄДРПОУ 37416317), ТОВ "ПРОВІТЕК" (код ЄДРПОУ 37485045), ТОВ "РЕНКОМПАНІ" (код ЄДРПОУ 37485071), ТОВ "ГОЛД ІНКОМ" (код ЄДРПОУ 37416296), ТОВ "ІНТЕХМЕД" (код ЄДРПОУ 36509960), які перебувають у володінні відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві з можливістю їх вилучення, а саме: статут підприємства, статут підприємства в новій редакції, заява для юридичних та фізичних осіб, реєстраційна картка, довідка з ЄДРПОУ, накази на призначення директорів підприємства, розпорядження, протоколи загальних зборів учасників, довіреності, акти передачі майна до статутного фонду, копії сторінок паспорту та ідентифікаційного коду службових осіб, матеріали листування вказаних вище товариств з контролюючими органами.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з викладених у ньому підстав та просив клопотання задовольнити.

Представник відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини поважності неявки суду не повідомив.

Заслухавши слідчого, вивчивши матеріали клопотання, приходжу до висновку про часткове задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Враховуючи те, що інформація, яка знаходиться у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, які можуть сприяти розкриттю кримінального провадження, встановленню всіх учасників кримінального правопорушення, мати доказове значення по справі та з метою недопущення знищення необхідної інформації, приходжу до висновку про обґрунтованість та законність клопотання, у зв'язку з чим клопотання підлягає задоволенню частково, а саме: надати тимчасовий доступ до документів: ТОВ "ІНКОМ ФАКТОР" (код ЄДРПОУ 37416317), ТОВ "ПРОВІТЕК" (код ЄДРПОУ 37485045), ТОВ "РЕНКОМПАНІ" (код ЄДРПОУ 37485071), ТОВ "ГОЛД ІНКОМ" (код ЄДРПОУ 37416296), ТОВ "ІНТЕХМЕД" (код ЄДРПОУ 36509960), з можливістю вилучення їх копій, а саме: копії статуту підприємства, копії статуту підприємства в новій редакції, копії заяви для юридичних та фізичних осіб, копій реєстраційних карток, копії довідки з ЄДРПОУ, копії наказів на призначення директорів підприємства, копій розпорядження, копій протоколів загальних зборів учасників, копії довіреності, копій актів передачі майна до статутного фонду, копій сторінок паспорту та ідентифікаційного коду службових осіб, з можливістю вилучення їх копій.

Одночасно клопотання в частині вилучення оригіналів документів, задоволенню не підлягає, оскільки воно в цій частині не обґрунтоване та в ньому не зазначено з якою метою та для проведення яких саме слідчих дій необхідне вилучення оригіналів документів. Відмова задоволення клопотання в цій частині не позбавляє слідчого повторно звернутися до суду з відповідним та належним чином обґрунтованим клопотанням.

Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 159-166, 309 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві Чабана Д.О., про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити частково.

Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом'янського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві надати слідчому СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві Чабану Д.О. тимчасовий доступ до документів: ТОВ "ІНКОМ ФАКТОР" (код ЄДРПОУ 37416317), ТОВ "ПРОВІТЕК" (код ЄДРПОУ 37485045), ТОВ "РЕНКОМПАНІ" (код ЄДРПОУ 37485071), ТОВ "ГОЛД ІНКОМ" (код ЄДРПОУ 37416296), ТОВ "ІНТЕХМЕД" (код ЄДРПОУ 36509960), з можливістю вилучення їх копій, а саме: копії статуту підприємства, копії статуту підприємства в новій редакції, копії заяви для юридичних та фізичних осіб, копій реєстраційних карток, копії довідки з ЄДРПОУ, копії наказів на призначення директорів підприємства, копій розпорядження, копій протоколів загальних зборів учасників, копії довіреності, копій актів передачі майна до статутного фонду, копій сторінок паспорту та ідентифікаційного коду службових осіб.

У задоволенні решти клопотання - відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Ухвала виготовлена в двох примірниках, один з яких знаходиться в матеріалах справи.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. КиєваС.С. Захарчук

Дата ухвалення рішення04.12.2013
Оприлюднено03.11.2015
Номер документу52901979
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —758/15615/13-к

Ухвала від 04.12.2013

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Захарчук С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні