Ухвала
від 21.10.2015 по справі 813/6039/14
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2015 р. Справа № 876/10789/14

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Костіва М.В.

суддів: Бруновської Н.В., Каралюса В.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження у м. Львові апеляційну скаргу Приватного підприємства «Укрпрестиж» на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 28.10.2014 року в справі №813/6039/14 за позовом Державної податкової інспекції у Франківському районі м. Львова Головного управління Міндоходів у Львівській області до Приватного підприємства «Укрпрестиж» про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі,-

встановив:

Державна податкова інспекція у Франківському районі м. Львова Головного управління Міндоходів у Львівській області звернулася до суду з позовною заявою до Приватного підприємства «Укрпрестиж» про надання дозволу на погашення податкового боргу в сумі 163376,74 грн. за рахунок майна, яке перебуває в податковій заставі.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач має заборгованість перед бюджетом в сумі 161134,68 грн. Вказана сума боргу є узгодженою, відтак борг підлягає стягненню. Вважає, що відповідно до Податкового кодексу України податковий борг слід стягнути за рахунок майна боржника, що перебуває у податковій заставі, оскільки у підприємства відсутні кошти в установах банку.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 28.10.2014 року позов задоволено повністю. Надано Державній податковій інспекції у Франківському районі м. Львова Головного управління Міндоходів у Львівській області (м. Львів, вул. Стрийська, 35; код ЄДРПОУ 38763473) дозвіл на погашення суми податкового боргу в розмірі 161134 (сто шістдесят одна тисяча сто тридцять чотири) грн. 58 коп. за рахунок майна платника податків приватного підприємства «Укрпрестиж» (м. Львів, вул. В.Великого, 18/214; код ЄДРПОУ 25228767), що перебуває у податковій заставі.

Постанова суду першої інстанції мотивована тим, що податковий борг у сумі 161134,68 грн. відповідачем не погашено, його стягнення з рахунків відповідача та за рахунок його готівки у повній сумі не відбулося, тому суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог позивача та надання дозволу на погашення суми податкового боргу відповідача за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Не погодившись із винесеною постановою, її оскаржив відповідач - Приватне підприємство «Укрпрестиж», яке, покликаючись на те, що суд не дослідив повно, всебічно і об'єктивно обставини справи, внаслідок чого прийняв постанову з порушенням і неправильним застосуванням норм матеріального та процесуального законодавства, просить оскаржувану постанову скасувати та прийняти нову постанову, якою в задоволенні позовних вимог відмовити.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 197 КАС України суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі відсутності клопотання від усіх осіб, які беруть участь у справі, про розгляд справи за їх участю.

Заслухавши суддю - доповідача, перевіривши матеріали справи та апеляційну скаргу в межах наведених у ній доводів, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення з наступних підстав.

ПП «Укрпрестиж» зареєстроване як юридична особа 29.12.1997 року з присвоєнням коду ЄДРПОУ 25228767 та перебуває на податковому обліку в ДПІ у Франківському районі м. Львова

Представником позивача до матеріалів справи долучено довідку про суми податкового боргу платника податків та станом на 27.08.2014 року, відповідно до якої така становить 356099,94 грн.

Статтею 9 Податкового кодексу України визначений порядок та черговість дій податкового органу щодо вживання заходів погашення податкового боргу платника податків. Так, зверненню податкового органу з позовом про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі, передує звернення з позовом про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків та за рахунок готівки. Лише в разі недостатності таких коштів, податковий орган може звертатися з позовними вимогами про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі

Судом першої інстанції встановлено, що відповідачем несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувались узгоджені суми податкових зобов'язань, у зв'язку з чим постановою Львівського окружного адміністративного суду від 27.03.2014 року у справі № 813/1398/14, що набрала законної сили, задоволено позов ДПІ у Франківському районі м. Львова Головного управління Міндоходів та стягнуто до бюджету кошти з рахунків ПП «Укрпрестиж» в сумі 161134,58 грн.

На виконання вказаної постанови суду позивачем на підставі ст. 95 ПК України, було направлено до установ банку, у яких відкриті рахунки відповідача, інкасові доручення від 09.07.2014 року та від 15.08.2014 року, які були повернуті без виконання, у зв'язку з відсутністю коштів на рахунках відповідача.

Відтак, колегія суддів дійшла висновку про те, що вжиті контролюючим органом заходи стягнення не призвели до погашення відповідачем податкового боргу, а тому, ДПІ у Франківському районі м. Львова Головного управління Міндоходів у Львівській області звернулась до суду з вимогою про надання дозволу на погашення податкового боргу відповідача за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Джерелами погашення податкового боргу платника податків згідно з підпунктом 87.2 статті 87 ПК України є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Відповідно до пункту 88.1 статті 88 ПК України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Згідно з п. 89.1.1 та п. 89.1.2 ст. 89 Податкового кодексу України право податкової застави виникає у разі: несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку; несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу.

З урахуванням положень цієї статті право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених пунктом 89.5 цієї статті, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому.

Згідно з п. 89.3 Податкового кодексу України майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису.

Також в матеріалах справи наявна копія рішення про опис майна у податкову заставу № 5904/10/25-0 від 24.04.2014 року, на підставі якого складено акт опису майна № 17 від 29.04.2014 року, яким зафіксовано майно ПП «Укрпрестиж», що може бути джерелом погашення відповідного боргу відповідача.

Відповідно до пункту 95.1. цієї статті орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Згідно з п. 95.3 ст. 95 ПК України орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Податковий борг ПП «Укрпрестиж» станом на 27.08.2014 року становить 356099,94 грн. Доказів погашення даної заборгованості відповідачем суду не надано.

На підставі акту опису майна від 29.04.2014 року №134 встановлено, що в податковій заставі перебуває майно на загальну суму 75285,82 грн.

Колегія суддів дійшла висновку про те, що відповідач не вжив жодних заходів для погашення податкового зобов'язання, а тому є підстави для надання дозволу Державній податковій інспекції у Франківському районі м. Львова Головного управління Міндоходів у Львівській області на погашення суми заборгованості за рахунок майна платника податків.

Враховуючи, що податковий борг у сумі 161134,58 грн. відповідачем не погашено, його стягнення з рахунків відповідача та за рахунок його готівки у повній сумі не відбулося, судом правомірно задоволено вимоги позивача про надання дозволу на погашення суми податкового боргу відповідача за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Таким чином, колегія суддів вважає, що доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, а постанова відповідає нормам матеріального та процесуального права, у зв'язку з чим немає підстав для її скасування.

Керуючись ст. ст. 160, 195, 197, 198, 200, 205, 206, 254 КАС, апеляційний суд, -

ухвалив:

Апеляційну скаргу Приватного підприємства «Укрпрестиж» залишити без задоволення, а постанову Львівського окружного адміністративного суду від 28.10.2014 року у справі №813/6039/14 - без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі.

На ухвалу протягом двадцяти днів з моменту набрання нею законної сили може бути подана касаційна скарга безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий суддя Костів М.В.

Судді Бруновська Н.В.

ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.10.2015
Оприлюднено04.11.2015
Номер документу52925302
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/6039/14

Ухвала від 21.10.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Костів Михайло Васильович

Ухвала від 04.09.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

Ухвала від 25.12.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Костів М.В.

Постанова від 28.10.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні