Ухвала
від 29.07.2009 по справі 6/475-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ С УД УКРАЇНИ

УХВАЛА

29 липня 2009 р. № 6/475-08

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого, судді Остапенка М.І.,

суддів Гончарука П.А., Стратієнко Л .В.,

розглянувши касаційне под ання прокурора Вишгородсько го району Київської області в інтересах держави в особі Д ержавної податкової інспекц ії у Вишгородському районі К иївської області

на рішення господарського су ду Київської області від 9 вер есня 2008 року

у справі № 6/475-08

за позовом ОСОБА_1

до ОСОБА_2

про припинення юридичної особ и

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Вишгородського району Київської області вн іс касаційне подання на ріше ння господарського суду Київ ської області від 9 вересня 2008 р оку, водночас заявивши клопо тання про відновлення пропущ еного строку для його внесен ня.

Колегія суддів вважає, що пі дстави для відновлення пропу щеного строку відсутні, вихо дячи з наступного.

Згідно зі статтею 110 Господа рського процесуального коде ксу України касаційна скарга (подання) може бути подана (вн есена) протягом одного місяц я з дня набрання рішенням міс цевого господарського суду ч и постановою апеляційного го сподарського суду законної с или.

Частина 1 статті 53 Господар ського процесуального кодек су України визначає, що за зая вою сторони, прокурора, чи з св оєї ініціативи господарськи й суд може визнати причину пр опуску встановленого законо м процесуального строку пова жною і відновити пропущений строк.

Водночас, у тексті касаційн ого подання не зазначено жод них посилань в обґрунтування поважності причин пропуску строку на його внесення, а том у неможливо визначити їх пов ажність чи неповажність.

Крім того, відповідно до ч астини 1 статті 29 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни прокурор має право вст упити за своєю ініціативою у справу порушену за позовом і нших осіб, на будь-якій стадії її розгляду для представниц тва інтересів громадянина аб о держави. З метою вступу у спр аву прокурор може подати кас аційне подання.

Рішенням Конституційного Суду України від 08.04.1999 року за № 3-рп/99 визначено, що прокурори т а їх заступники подають до го сподарського суду позови сам е в інтересах держави, а не в і нтересах підприємств, устано в і організацій незалежно ві д їх підпорядкування і форм в ласності. Прокурор або його з аступник самостійно визнача є і обґрунтовує в позовній за яві, в чому полягає порушення інтересів держави чи в чому і снує загроза інтересам держа ви. Із врахуванням того, що "ін тереси держави" є оціночним п оняттям, прокурор чи його зас тупник у кожному конкретному випадку самостійно визначає з посиланням на законодавст во, на підставі якого подаєть ся позов, в чому саме відбулос я чи може відбутися порушенн я матеріальних або інших інт ересів держави, обґрунтовує у позовній заяві необхідніст ь їх захисту та зазначає орга н, уповноважений державою зд ійснювати відповідні функці ї у спірних відносинах.

Однак, при внесенні касацій ного подання, прокурор не вка зав в чому саме полягає поруш ення чи загроза інтересам де ржави.

На підставі наведеного, к еруючись пунктами 5, 6 статті 11 13 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання проку рора Вишгородського району К иївської області про відновл ення пропущеного строку відх илити.

2. Касаційне подання на рішення господарського суду Київської області від 9 верес ня 2008 року у справі № 6/475-08 поверну ти прокурору Вишгородського району Київської області.

Головуючий, суддя М.О стапенко

Суддя П.Го нчарук

Суддя

Л.С тратієнко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення29.07.2009
Оприлюднено01.12.2009
Номер документу5292792
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/475-08

Ухвала від 29.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Стратієнко Л.В.

Рішення від 09.09.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

Ухвала від 24.01.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко О.О.

Ухвала від 27.11.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні