Рішення
від 10.12.2007 по справі 2-513/2007
БОГОРОДЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-513/2007 p.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2007 року Богородчанс ький районний суд Івано-Фран ківської області

в складі головуючого-суд ді: Могили А.Б.

з участю секретаря Пилипон юк К.С.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в смт. Бого родчани цивільну справу за п озовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про встановлення порядку к ористування квартирою, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася в суд і з позовом до ОСОБА_2 про вс тановлення порядку користув ання квартирою.

Відповідач в судове засіда ння не з'явився, хоча про час т а місце розгляду справи пові домлений належним чином, що п ідтверджується повідомленн ям про вручення судової пові стки. Причину неявки до суду - звернення до лікаря в день су дового засідання та амбулато рне лікування, суд не визнає п оважною. В попередніх судови х засіданнях відповідач позо в не визнав та пояснив, що післ я розірвання шлюбу з позивач кою він залишився проживати в трьохкімнатній квартирі АДРЕСА_1, а позивачка почала проживати в АДРЕСА_2. Він п остійно сплачує за послуги з газо - та електропостачання, п оніс витрати на встановлення індивідуального опалення та проведення поточних ремонті в. Перебуває з позивачкою в не приязних стосунках, а спільн е користування квартирою при зведе до загострення цих сто сунків. Тому вважає неможлив им встановлення спільного по рядку користування квартиро ю. Не заперечує проти грошово ї компенсації належної йому частини квартири, як спільно ї сумісної власності подружж я.

В судовому засіданні позив ач позовні вимоги змінила та просила виділити їй в корист ування кімнати, площею 18,1 кв.м т а 9,6 кв.м, а відповідачу кімнату , площею 7,4 кв.м. Інші приміщення залишити в спільному корист уванні. Свої вимоги мотивує т им, що в 1995 році придбала трьохк імнатну квартиру АДРЕСА_1 . Відповідач є її співвласник ом. В зазначеній квартирі на п роживання зареєстровані їх д іти та вона. В 2002 році вона звер талася в суд з позовом про усу нення перешкод в її користув анні. Однак, відповідач по дан ий час у добровільному поряд ку визначити порядок користу вання спільною квартирою не бажає. Просила позов задовол ьнити.

Заслухавши пояснення стор ін, свідка, дослідивши матері али справи, суд приходить до в исновку, що позов підлягає до задоволення.

В судовому засіданні встан овлено, що згідно нотаріальн о посвідченого договору купі влі - продажу від 23.06.1995 року (реєс траційний номер 1392) позивачка придбала трьохкімнатну квар тиру АДРЕСА_1. Квартиру по зивачка придбала перебуваюч и в зареєстрованому шлюбі з в ідповідачем, що сторони в суд і не заперечили. Таким чином, з азначена квартира, відповідн о до ст. 22 Кодексу про шлюб та сі м'ю України, є спільною сумісн ою власністю сторін, як подру жжя.

У відповідності до ст. 358 ЦК У країни право спільної частко вої власності здійснюється с піввласниками за їхньою згод ою. Кожен із співвласників ма є право на надання йому у воло діння та користування тієї ч астини спільного майна в нат урі, яка відповідає його част ці у праві спільної частково ї власності. У разі неможливо сті цього він має право вимаг ати від інших співвласників, які володіють і користуютьс я спільним майном відповідно ї матеріальної компенсації.

2

Жодних доказів неможливос ті встановлення порядку кори стування сторонами трьохкім натною квартирою АДРЕСА_1 , суду не представлено.

В судовому засіданні свідо к ОСОБА_3 підтвердила те, щ о домовленостей щодо користу вання сторонами та членами с ім'ї зазначеною квартирою не було.

Згідно довідок Богородчан ського виробничого житловог о ремонтно-експлуатаційного підприємства від 20.06.2007 року №№ 406, 407 на проживання в квартирі АДРЕСА_1 зареєстрована поз ивачка з членами сім'ї: ОСОБ А_4, ОСОБА_3. та ОСОБА_5

Враховуючи вищенаведене с уд вважає, що вимоги позивача з приводу встановлення спіл ьного користування трьохкім натною квартирою АДРЕСА_1 , є обґрунтованими.

На підставі ст. 358 ЦК України та керуючись ст. ст. 213, 215, 218 ЦПК Ук раїни, суд, -

вирішив:

Позов задовольнити.

Встановити порядок корист ування трьохкімнатною кварт ирою АДРЕСА_1, згідно з яки м ОСОБА_1 виділити в корис тування житлові кімнати площ ею 18,1 кв.м та 7,4 кв.м, а ОСОБА_2 в иділити житлову кімнату 9,6 кв. м. Кухню площею 7,6 кв.м, ванну кі мнату, коридор площею 6,1 кв.м за лишити в спільному користува нні.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо таку з аяву не було подано. В разі под ання заяви про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана в строк, ріш ення суду набирає законної с или після закінчення цього с троку.

Заяву про апеляційне оскар ження рішення суду до апеляц ійного суду Івано-Франківськ ої області може бути подано п ротягом 10 днів з дня проголоше ння рішення.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається протягом 20 д нів після подання заяви про а пеляційне оскарження.

Заяви про апеляційне оскар ження та апеляційна скарга п одається через Богородчансь кий районний суд.

СудБогородчанський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення10.12.2007
Оприлюднено10.11.2009
Номер документу5296988
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-513/2007

Рішення від 19.12.2007

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є.І.

Рішення від 24.12.2007

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Калієвський І.Д.

Рішення від 10.12.2007

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Могила А.Б.

Рішення від 13.11.2007

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Яковенко О.М.

Рішення від 27.08.2007

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Киреєв О.В.

Рішення від 27.08.2007

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Бойко І.І.

Рішення від 30.10.2007

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Ярош С.О.

Рішення від 19.10.2007

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Кравець О.А.

Рішення від 08.11.2007

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н.Ф.

Ухвала від 07.09.2007

Цивільне

Гагарінський районний суд міста Севастополя

Яковенко С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні