Ухвала
від 25.01.2014 по справі 755/2427/14-к
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/2427/14-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання дозволу на проведення обшуку

"25" січня 2014 р. Слідчий - суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши клопотання слідчого СВ Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_4 , по матеріалам кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 12013110040018932 від 30.11.2013 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

25 січня 2014 року до Дніпровського районного суду м. Києва було подано клопотання слідчого СВ Дніпровського РУГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у житловому приміщенні, складових частин житла (балкони, веранди, комори) за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що з лютого 2013 року працівниками підпорядкованого йому підрозділу ГУ БКОЗ СБ України, в рамках оперативно-розшукової справи, за результатами виконання оперативно-розшукових заходів, передбачених ст. 8 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», отримано фактичні дані щодо діяльності на території Київського регіону групи осіб, які причетні до впровадження протиправних фінансових механізмів, направлених на незаконне переведення безготівкових грошових коштів у готівку, зменшення податкового навантаження на вітчизняні суб`єкти господарської діяльності та розкрадання державних/бюджетних коштів. Як встановлено, організатором протиправного фінансового механізму є громадянин України ОСОБА_6 , який є організатором протиправного фінансового механізму спрямованого на незаконне переведення безготівкових грошових коштів у готівку та розкрадання державних/бюджетних коштів. Безпосередньо здійснює керівництво та віддає вказівки іншим учасникам протиправного угруповання щодо видачі готівкових коштів, встановлює вартість протиправних послуг у вигляді відсотків від коштів, перерахованих на рахунки підприємств, вирішує проблемні питання, які виникають з працівниками правоохоронних та контролюючих органів, використовуючи власні корупційні зв`язки та корупційні зв`язки ОСОБА_7 , самостійно контактує з замовниками протиправних послуг. Крім того, встановлено, що активними учасниками є наступні громадяни України: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_5 , яка, фактично виконує роль бухгалтера ТОВ «СКТ-Компонент» (код ЄДРПОУ 38792677), ПП «МВП-Пласт» (код ЄДРПОУ 34405810), ТОВ «Дженерал Електронікс ЛТД» (код ЄДРПОУ 35531047), ТОВ «Елеком сіті» (код ЄДРПОУ 37107134), ТОВ «ТК «Міссурі» (код ЄДРПОУ 36927463), ТОВ «Ерідан 2012» (код ЄДРПОУ 38292353) та інших на даний час невстановлених СГД, протиправну діяльність веде за місцем проживання. При цьому, отримано достовірні дані, що вказані особи попередньо зорганізувались для вчинення злочинів в сфері фінансово-господарської діяльності, з чітким розподілом функцій.

За отриманими даними встановлено, що учасниками протиправного фінансового механізму на території Дніпровського району м. Києва, використовуючи фінансові інструменти ПАТ КБ «Євробанк» та АТ «Єврогазбанк» організовано діяльність фіктивних підконтрольних підприємств ТОВ «Мератон» (код ЄДРПОУ 38497622, м. Київ, Дніпровський р-н, вул. Фанерна, буд. 4, кв. 4), ТОВ «Технобренд» (код ЄДРПОУ 38497376, м. Київ, Дніпровський р-н, вул. Фанерна, буд. 4), які зареєстровані на підставних осіб.

На рахунки вказаних підприємств надходять кошти від підприємств-замовників протиправних фінансових послуг, які зацікавлені в незаконній мінімізації податкових платежів, переведенні їх в готівку та подальшому привласненні. Після чого, отримані безготівкові кошти, невстановлені слідством особи, переводять на рахунки фізичних осіб, відкриті в ПАТ КБ «Євробанк» та АТ «Єврогазбанк» з яких вони знімаються готівкою через мережу відділень та банкоматів, в подальшому, за відрахуванням відповідного відсотку, видаються посадовим особам або представникам підприємств-замовників протиправних послуг.

Крім того, встановлено, що учасниками протиправного фінансового механізму створено ряд підконтрольних підприємств на території інших районів м. Києва (ТОВ «СКТ-Компонент», ПП «МВП-Пласт», ТОВ «Дженерал Електронікс ЛТД», ТОВ «Елеком сіті», ТОВ «ТК «Міссурі», ТОВ «Ерідан 2012», ТОВ «ГТ Компонентс», ТОВ «Гранд Технолоджіс», ТОВ «Гранд Глобал Дівайсіз», ТОВ «Олімпус трейд центр», ТОВ «Проф-маркет», ТОВ «Алькона плюс», ТОВ «Айромайл», ТОВ «Будсахторг»), що зареєстровані на номінальних керівників та засновників, у тому числі із числа учасників «конвертаційного центру», які реального відношення до їх діяльності не мають.

Рахунки вказаних підприємств використовуються як отримувачі безготівкових грошових коштів підприємств-замовників протиправних фінансових послуг, в тому числі ті що визнані переможцями тендерів та отримували державні кошти, зацікавлені в незаконній мінімізації податкових платежів, переведенню їх в готівку та подальше привласненню (ТОВ «Гранд Технолоджіс» (код ЄДРПОУ 33885934), ПАТ «Альтрон» (код ЄДРПОУ 31633037), ТОВ «БЦ «Спектр» (код ЄДРПОУ 38703739), ТОВ «Мейденгрін» (код ЄДРПОУ 38651555), ПП «Креатор-Буд» (код ЄДРПОУ 34227060), ТОВ «НДІКТ» (код ЄДРПОУ 32852232), ТОВ «Кіліс» (код ЄДРПОУ 33545812), ТОВ «Профіт пласс» (код ЄДРПОУ 36387364), ТОВ «Спец пром лайн» (код ЄДРПОУ 38388511), ТОВ «Норт бізнес альянс» (код ЄДРПОУ 38448182) та інші).

У подальшому, отримані безготівкові кошти, переводять на рахунки невстановлених фізичних осіб, відкриті в ПАТ «ВіЕйБі Банк» з яких вони знімаються готівкою через мережу банкоматів та, за відрахуванням відповідного відсотку, видаються посадовим особам або представникам підприємств-замовників протиправних послуг.

При цьому, з метою уникнення інтересу до діяльності протиправної схеми з боку представників контролюючих та правоохоронних органів, організаторами протиправного фінансового механізму в податковій звітності відображається придбання підконтрольними підприємствами товарно-матеріальних цінностей у реальнодіючих підприємств, які за специфікою власної діяльності отримують невраховані готівкові кошти та потребують документального відображення «фіктивних» продаж власних товарів за безготівку, які насправді реалізуються за готівку ТОВ «Маркет-інвест» (код ЄДРПОУ 37813549), ТОВ «Віланова» (код ЄДРПОУ 37955355), ТОВ «Рехау» (код ЄДРПОУ 32108814), ТОВ «Гретч юнітас Україна» (код ЄДРПОУ 25412181), ТОВ «ТД «Гомельскло-Україна» (код ЄДРПОУ 36958863) тощо.

Крім того, за отриманою інформацією, встановлено, що за місцем фактичного мешкання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_2 можуть знаходитися знаряддя кримінального правопорушення, або майно, яке здобуте в результаті його вчинення, що можуть становити доказове значення для кримінального провадження.

Таким чином, в матеріалах перевірки є достатні дані, що вказують на наявність в діяннях осіб, що створили протиправну фінансову схему по обготівковуванню коштів з використанням підконтрольних підприємств ознак вчинення злочину, передбаченого ст. 191 КК України.

Вивчивши клопотання, додані до нього документи, вислухавши слідчого, прокурора, який підтримав клопотання та в обґрунтування послався на доводи наведені в клопотанні, суд приходить до наступного.

Згідно ч.2 ст.234 КПК України обшук житла чи іншого володіння особи проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості, перелік яких визначений п.п.1-7 ч. З ст.234 КПК України, при цьому до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Частиною 5 статті 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Як вбачається зі змісту клопотання слідчого про дозвіл на проведення обшуку у житловому приміщенні, складових частин житла (балкони, веранди, комори) за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , слідчим наведено які саме речі, документи планується відшукати, яке значення для досудового розслідування мають відшукуванні речі і документи, які саме відомості, що можуть бути доказами під час судового розгляду, містять відшукуванні речі і документи, в тому числі, що відшукуванні речі і документи знаходяться саме у зазначеному слідчим житловому приміщенні, складових частин житла (балкони, веранди, комори) за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

Таким чином, враховуючи вимоги Кримінального процесуального кодексу України, відповідно до яких саме на слідчого, прокурора покладається обов`язок доведення наявності достатніх підстав для проведення обшуку чи іншого володіння особи, вважаю, що клопотання слідчого СВ Дніпровського РУ ГУМВС України в м. Києві ОСОБА_4 про проведення обшуку у житловому приміщенні, складових частин житла (балкони, веранди, комори) за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст.234, 235 КПК ; України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Надати дозвіл слідчому СВ Дніпровського РУГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_4 на проведення обшуку у житловому приміщенні, складових частин житла (балкони, веранди, комори) за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.01.2014
Оприлюднено13.01.2023
Номер документу52972898
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку "25" січня 2014 р. Слідчий -

Судовий реєстр по справі —755/2427/14-к

Ухвала від 25.01.2014

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Чаус М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні