Постанова
від 02.10.2015 по справі 814/3564/15
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

02 жовтня 2015 р.

Справа № 814/3564/15

м. Миколаїв

          Суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Біоносенко В.В. розглянув адміністративну справу в порядку скороченого провадження

за позовом Южноукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Миколаївській області,

до Первинної профспілкової організації філії "Відділення Промінвестбанку в м. Южноукраїнську Миколаївської області",

про припинення юридичної особи,

В С Т А Н О В И В:

Южноукраїнська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Миколаївській області звернулась до адміністративного суду з позовом про припинення юридичної особи Первинної профспілкової організації філії "Відділення Промінвестбанку в м. Южноукраїнську Миколаївської області, у зв'язку з неподанням останнім податкових декларацій, документів фінансової звітності, відповідно до закону, протягом року.

Відповідно до п. 3 ч. 1 та ч. 2 ст. 183-2 КАС України адміністративні справи щодо припинення за зверненням суб'єкта владних повноважень юридичних осіб чи фізичних осіб - підприємців у випадках, передбачених законом, суд може розглядати в порядку скороченого провадження, якщо такі вимоги не стосуються прав, свобод, інтересів та обов'язків третіх осіб.

Суд запропонував відповідачу у десятиденний строк з дня одержання ухвали про відкриття скороченого провадження в адміністративній справі або до 30.09.2015 року подати заперечення проти позову та необхідні документи або заяву про визнання позову.

Однак у строки, визначені чинним законодавством, відповідач заперечення до суду не надав.

Розглянув адміністративну справу в порядку скороченого провадження, дослідив письмові докази, надані позивачем, суд встановив наступне.

Первинна профспілкова організація філії "Відділення Промінвестбанку Миколаївської області як платник податків перебуває на обліку в Южноукраїській ОДПІ з 11.06.2004 року № 424 (код 367120463).

          Частиною 2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” передбачено, що підставами для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

          За ст. 55 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання, зазначені у пункті першому частини другої цієї статті, мають право відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи. При цьому, суб'єктами господарювання є господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

           Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону (ч. 4 ст. 64 Господарського кодексу України).

          Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 58 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом. Відкриття суб'єктом господарювання філій (відділень), представництв без створення юридичної особи не потребує їх державної реєстрації. Відомості про відокремлені підрозділи суб'єктів господарювання залучаються до її реєстраційної справи та включаються до Єдиного державного реєстру в порядку, визначеному законом.

          В свою чергу, як вбачається зі ст. 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до Єдиного державного реєстру.

          У відповідності до ч. 1 ст. 28 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" відомості про відокремлені підрозділи юридичної особи залучаються до її реєстраційної справи та включаються до Єдиного державного реєстру.

          Згідно частини 4 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" відокремлені підрозділи юридичної особи не підлягають державній реєстрації.

          За таких обставин, враховуючи те, що Первинна профспілкова організація філії "Відділення Промінвестбанку в м. Южноукраїнську Миколаївської області" (код 367120463) не є юридичною особою, а підрозділом Профспілкової спілки працівників Промінвестбанку України (код ЄДРПОУ 21650653), а ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" визначає порядок державної реєстрації припинення юридичної особи, а не її філії чи відокремленого підрозділу.

          За таких обставин, позовні вимоги Южноукраїнської ОДПІ ГУ ДФС у Миколаївській області є безпідставними, та в їх задоволенні слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 158-163, 183-2 КАС України, -

П О С Т А Н О В И В:

1. В задоволенні позову відмовити.

2. Апеляційна скарга на постанову може бути подана до Одеського апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови

Суддя                                                                                 В. В. Біоносенко

Дата ухвалення рішення02.10.2015
Оприлюднено04.11.2015
Номер документу53001783
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/3564/15

Постанова від 02.10.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Біоносенко В. В.

Ухвала від 04.09.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Біоносенко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні