Постанова
від 16.09.2015 по справі 823/2205/15
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2015 року справа № 823/2205/15

м. Черкаси

15 год. 55 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Каліновської А.В.,

при секретарі - Шалько І.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом Кам'янської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області до ОСОБА_1 про стягнення податкового боргу,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в Черкаський окружний адміністративний суд з вищезазначеним позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 на користь бюджету через Кам'янську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Черкаській області податковий борг у сумі 231 грн. 03 коп.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не сплатив пеню нараховану за несвоєчасну сплату грошового зобов'язання у сумі 231 грн. 03 коп., що позивач просить стягнути в судовому порядку.

Позивач повідомлений про час, дату та місце судового розгляду справи, в судове засідання свого представника не направив, подав суду клопотання про розгляд справи без участі свого представника.

Відповідач повідомлений про час, дату та місце судового засідання, в судове засідання не з'явився, про причину своєї неявки не повідомив, заперечення на позов не надав, а тому судовий розгляд справи проводився за його відсутності, на підставі наявних матеріалів справи.

Відповідно до частини 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд встановив.

Відповідачем у 2010 році отримано дохід - отримано у спадщину нерухоме майно вартістю 21675 грн. 00 коп., включено вартість майна до оподаткованого доходу та подано 04.05.2011 до Кам'янської ОДПІ декларацію про одержані доходи, згідно якої самостійно визначено суму податку - 1083 грн. 75 коп. (5% від вартості майна).

Частиною 1 статті 67 Конституції України закріплено обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Положеннями пп. 16.1.4 п. 16.1 статті 16 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Підпункт 14.1.156 п. 14.1. статті 14 Податкового кодексу України визначає податкове зобов'язання як суму коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно до п. 174.6 статті 174 Податкового кодексу України визначено, що кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини. Підпунктом 174.2.2 п.174.2 ст. 174 встановлено, що об'єкти спадщини оподатковуються за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу, вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення. Згідно із п. 167.2 ст.167 Податкового кодексу України ставка податку становить 5 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених цим розділом.

Судом встановлено, що на протязі 2013 року відповідачем сплачено заборгованість у сумі 1083 грн. 75 коп., що підтверджується зворотнім боком облікової картки платника податків.

Відповідно до пп. 129.1.1 п.129.1 ст.129 Податкового кодексу України визначено, що після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Нарахування пені розпочинається при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом. Згідно із пп.129.3.1 п.129.3 ст.193 Податкового кодексу України нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань.

Відповідачу за несвоєчасну сплату грошового зобов'язання було нараховано пеню у сумі 231 грн. 03 коп., що підтверджується зворотнім боком облікової картки платника податків (а.с.10-11).

В матеріалах справи відсутні докази щодо сплати відповідачем вищевказаного податкового зобов'язання.

Положеннями п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України передбачено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення (п. 59.5 ст. 59 Податкового кодексу України).

У зв'язку з несплатою узгодженої суми податкового зобов'язання в установлені строки, 15.08.2015 відповідачу було вручено податкову вимогу форми «Ф» №21 від 12.08.2011, що підтверджується особистим підписом у корінці податкової вимоги (а.с.13).

Відповідно до п. 87.11 статті 87 Податкового кодексу України орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку - фізичної особи. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою відповідно до закону про виконавче провадження.

Беручи до уваги, що відповідач, у встановлені законодавством строки, не сплатив податковий борг, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення з відповідача заборгованості зі сплати пені у сумі 231 грн. 03 коп. та вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. 11, 14, 70, 71, 94, 159 - 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (20825, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь бюджету через Кам'янську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Черкаській області (20800, Черкаська область, м. Кам'янка, вул. Декабристів, 2, ідентифікаційний код 39604066) податковий борг із сплати пені у сумі 231 (двісті тридцять одна) грн. 03 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя А.В. Каліновська

Повний текст постанови виготовлений 21.09.2015.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.09.2015
Оприлюднено03.11.2015
Номер документу53003067
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/2205/15

Постанова від 16.09.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

Ухвала від 02.09.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

Ухвала від 17.08.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні