Постанова
від 16.09.2015 по справі 823/2207/15
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2015 року справа № 823/2207/15

м. Черкаси

16 год. 05 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Каліновської А.В.,

при секретарі - Шалько І.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом Кам'янської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області до ОСОБА_1 про стягнення податкового боргу,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в Черкаський окружний адміністративний суд з вищезазначеним позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 на користь бюджету через Кам'янську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Черкаській області податковий борг у сумі 681 грн. 63 коп.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач, перебувавши на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, має непогашену заборгованість зі сплати єдиного податку у сумі 681 грн. 63 коп., що позивач просить стягнути в судовому порядку.

Позивач повідомлений про час, дату та місце судового розгляду справи, в судове засідання свого представника не направив, подав суду клопотання про розгляд справи без участі свого представника.

Відповідач повідомлений про час, дату та місце судового засідання в судове засідання не з'явився, про причину своєї неявки не повідомив, заперечення на позов не надав, а тому судовий розгляд справи проводився за його відсутності, на підставі наявних матеріалів справи.

Відповідно до частини 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд встановив.

ОСОБА_1 було зареєстровано як фізичну особу-підприємця 19.12.2002, ідентифікаційний номер НОМЕР_1. Відповідно до відомостей, що містяться в спеціальному витягу з ЄДР, 06.03.2015 було проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи підприємця на підставі власного рішення (а.с.24).

Відповідно до абз.2 пп. 65.10.8 п. 65.10 ст. 65 Податкового кодексу України державна реєстрація (реєстрація) припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності фізичної особи або внесення до Державного реєстру запису про припинення такої діяльності фізичною особою не припиняє її зобов'язань, що виникли під час провадження підприємницької чи незалежної професійної діяльності та не змінює строків, порядків виконання таких зобов'язань та застосування санкцій за їх невиконання.

Частиною першою статті 67 Конституції України закріплено обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Положеннями пп. 16.1.4 п. 16.1 статті 16 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Підпункт 14.1.156 п. 14.1. статті 14 Податкового кодексу України визначає податкове зобов'язання як суму коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Згідно підпункту 10.1.2 пункту 10.1 статті 10 Податкового кодексу України до місцевих податків і зборів належить єдиний податок.

Відповідно до пункту 291.3 статті 291 Податкового кодексу України юридична особа чи фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим цією главою, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою, шляхом подання відповідної заяви до податкового органу.

Судом встановлено, що відповідач подав до Кам'янської ОДПІ заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з 01.01.2014, згідно з якою обрано 2 групу платника єдиного податку із ставкою єдиного податку 15 % до розміру мінімальної заробітної плати.

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць для другої групи платників єдиного податку - у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати; (п. 293.2. ст. 293 Податкового кодексу України).

Рішенням Кам'янської міської ради Черкаської області від 27.01.2015 №59-3/VI встановлено розмір ставки єдиного податку до виду діяльності відповідача у розмірі 15 % до розміру мінімальної заробітної плати.

У відповідності до п. 294.1 статті 294 Податкового кодексу України, податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої та другої груп є календарний рік.

Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року (п. 295.1 статті 295 Податкового кодексу України).

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік» від 28.12.2014 на 01.01.2015 встановлено мінімальну заробітну плату у розмірі 1218 грн.

Судом встановлено, що заборгованість з єдиного податку у сумі 364 грн. 83 коп. виникла відповідно до:

нарахованих та несплачених сум єдиного податку за лютий 2015 року у сумі 182 грн. 70 коп.;

нарахованих та несплачених сум єдиного податку за березень 2015 року у сумі 182 грн. 70 коп.

Враховуючи часткову сплату заборгованості у сумі 57 коп. залишок несплаченої заборгованості із сплати єдиного податку становить 364 грн. 83 коп.

Пунктом 54.1. статті 54 Податкового кодексу України встановлено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Згідно п. 56.11. ст. 56 Податкового кодексу України не підлягає оскарженню грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Так, згідно абз. 1 п. 57.1 статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно поданих до податкового органу податкової декларації про майновий стан і доходи від 06.10.2014 відповідачем самостійно визначено податкове зобов'язання у сумі 306 грн. 90 коп. та штрафної санкції у сумі 15 грн. 35 коп. Враховуючи часткову сплату у сумі 5 грн. 45 коп. заборгованість із сплати податку на доходи фізичних осіб становить 316 грн. 80 коп.

Таким чином загальна сума заборгованості відповідача становить 681 грн. 63 коп.

В матеріалах справи відсутні докази щодо сплати відповідачем вищевказаного податкового зобов'язання.

Положеннями п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України передбачено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення (п. 59.5 ст. 59 Податкового кодексу України).

У зв'язку з несплатою узгодженої суми податкового зобов'язання в установлені строки, 17.03.2015 відповідачу було вручено податкову вимогу форми «Ф» №165-25 від 17.03.2015.

Відповідно до п. 87.11 статті 87 Податкового кодексу України орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку - фізичної особи. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою відповідно до закону про виконавче провадження.

Беручи до уваги, що відповідач, у встановлені законодавством строки, не сплатив податковий борг, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення з відповідача заборгованості зі сплати податку з доходів фізичних осіб та єдиного податку у розмірі 681 грн. 63 коп. та вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. 11, 14, 70, 71, 94, 159 - 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (20800, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь бюджету через Кам'янську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Черкаській області (20800, Черкаська область, м. Кам'янка, вул. Декабристів, 2, ідентифікаційний код 39604066) податковий борг у сумі 681 (шістсот вісімдесят одна) грн. 63 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя А.В. Каліновська

Повний текст постанови виготовлений 21.09.2015.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.09.2015
Оприлюднено04.11.2015
Номер документу53003165
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/2207/15

Постанова від 16.09.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

Ухвала від 02.09.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

Ухвала від 17.08.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні