Рішення
від 27.10.2015 по справі 923/1537/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 жовтня 2015 р. Справа № 923/1537/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пінтеліної Т.Г. при секретарі Литвиненко Т.О. , розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Заступника військового прокурора Херсонського гарнізону м.Херсон в інтересах держави в особі Позивача-1: Міністерства оборони України, м.Київ, код ЄДРПОУ 00034022

Позивача-2: Квартирно експлуатаційного відділу м.Запоріжжя, код ЄДРПОУ 07809992

до : Відповідача-1: Бережанської сільської ради Верхньорогачицького району Херсонської області, с.Бережанка, код ЄДРПОУ 04401730

Відповідача-2: Верхньорогачицької районної державної адміністрації, Херсонської області смт.Верхній Рогачик, код ЄДРПОУ 04060022

про визнання за державою права власності та повернення земельної ділянки

за участю представників сторін:

- Завгородній А.В. - прокурор, посвідчення № 035529 видане 07.09.2015р.

від позивача-1: не з`явились;

від позивача-2: не з`явились;

від відповідача-1: Сокирко П.П. доручення № 174 від 23.10.2015р., розпорядження Бережанської сільської ради № 9 від 31.03.2008р.;

від відповідача-2: не з`явились

31.08.2015р. Заступник військового прокурора Херсонського гарнізону звернувся до господарського суду з позовом в інтересах держави в особі Позивача-1 Міністерства оборони України, м.Київ, код ЄДРПОУ 00034022 та Позивача-2 Квартирно експлуатаційного відділу м. Запоріжжя, код ЄДРПОУ 07809992 та просить визнати за державою в особі Міністерства оборони України право власності на земельну ділянку площею 21,6 га, переведену до земель запасу Бережанської сільської ради розпорядженням голови Верхньорогачицької районної державної адміністрації Херсонської області № 733 від 13.10.2003, вартістю 500 063 (п`ятсот тисяч шістдесят три) гривні 76 коп., а також зобов`язати Бережанську сільську раду Верхньорогачицького району Херсонської області повернути земельну ділянку площею 21,6 га, переведену до земель запасу Бережанської сільської ради розпорядженням голови Верхньорогачицької районної державної адміністрації Херсонської області № 733 від 13.10.2003, вартістю 500 063 (п`ятсот тисяч шістдесят три) гривні 76 коп. державі в особі Міністерства оборони України за актом приймання-передачі.

Ухвалою від 02.09.2015р. суд прийняв позовну заяву та порушив провадження у справі, призначив справу до розгляду, явку в засідання представників сторін з доказами про повноваження, визначеними ст. 28 ГПК України, визнав обов`язковою, зобов`язав сторони до 22.10.2015 року через канцелярію господарського суду Херсонської області, з супровідним листом, подати: Міністерству оборони України та квартирно-експлуатаційному відділу м. Запоріжжя докази підтримки або заперечень проти позову; Бережанській сільській раді Верхньорогачицького району Херсонської області та Верхньорогачицькій районній державній адміністрації Херсонської області письмові відзиви по суті позовних вимог з документальним обґрунтуванням викладених в ньому обставин.

Згідно приписів ст. 64 ГПК України та Інструкції з діловодства у господарських судах України ухвала від 02.09.2015р. направлена усім учасникам провадження рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Усі поштові повідомлення, які свідчать про вручення ухвали від 02.09.2015р. усім учасникам провадження, знаходяться у матеріалах справи - а.с.46-50. Отже, учасники провадження належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи.

Квартирно експлуатаційного відділу м. Запоріжжя листом від 14.09.2015р. № 2894 повідомив, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі. Міністерству оборони України не надіслало докази підтримки або заперечень проти позову.

Відповідно до пункту 12 розділу X Перехідних положень земельного кодексу України їв редакції 2002р. до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями за межами населених пунктів в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади

Бережанська сільська рада не заперечує, проти повернення державі в особі Міністерства оборони України згаданої земельної ділянки. Разом з тим повідомляє листом від 16.10.2015р. про те, що розпорядженням голови Верхньорогачицької районної державної адміністрації від 13 жовтня 2003 доку № 733 було переведено до земель запасу Бережанської сільської ради земельну ділянку площею 25,3 га, яка знаходиться за межами населених пунктів, без передачі за актом прийому-передачі до комунальної власності сільської ради та без виготовлення землевпорядної документації. Тому сільська рада не мас можливості повернути земельну ділянку площею 21,6 га, переведену до земель запасу Бережанської сільської ради Розпорядженням голови Верхньорогачицької районної державної адміністрації від 13 жовтня 2003 року № 733 державі в особі Міністерства оборони України за актом прийому-передачі, оскільки сільська дала фактично не являється власникам відповідної земельної ділянки.

В судовому засіданні представник військового прокурора Херсонського гарнізону повністю підтримав позовні вимоги.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд, -

в с т а н о в и в:

Відповідно до вимог ст.121 Конституції України у випадках, передбачених законом, на прокуратуру покладено представництво інтересів держави в суді.

Ці повноваження прокурора закріплені також статтею 29 Господарського процесуального кодексу України та статтею 23 Закону України "Про прокуратуру", відповідно до яких підставою для представництва прокурором інтересів держави в суді є наявність порушень або загрози порушень інтересів держави.

Відповідно до резолютивної частини рішення Конституційного Суду України від 08.04.1999р. прокурори вправі звертатись до господарського суду з позовами в інтересах держави в особі органів державної влади.

Статтею 1 Закону України "Про управління об`єктами державної власності" визначено, що управління об`єктами державної власності - це здійснення Кабінетом Міністрів України та уповноваженими ним органами, іншими суб`єктами, визначеними цим Законом, повноважень щодо реалізації прав держави як власника таких об`єктів, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням ними у межах, визначених законодавством України.

Поряд із цим, відповідно до ст. 3 Закону України "Про Збройні Сили України", ст.ст. 3, 4, 6 Закону України "Про управління об`єктами державної власності" та п. п. 1. 4 "Положення про Міністерство оборони України", затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 №406/2011, п. 44 "Положення про порядок надання в користування земель (земельних ділянок) для потреб Збройних Сил України та основні правила користування наданими землями" і "Керівництва з обліку земель "земельних ділянок) в органах квартирно-експлуатаційної служби Збройних Сил України", затверджених наказом Міністра оборони України № 483 від 22.12.1997 (діючого на момент прийняття розпорядження, далі - Положення), Міністерство оборони України є центральним органом виконавчої влади, яке зокрема, здійснює в установленому порядку відчуження військового майна, передачу його до сфери управління центральних чи місцевих органів виконавчої влади, інших органів, уповноважених управляти державним майном, самоврядним установам та організаціям, які провадять діяльність в інтересах національної безпеки і оборони, та в комунальну власність, готує пропозиції щодо зміни цільового призначення земельних ділянок Збройних Сил, надає згоду на вилучення земельних ділянок, які не використовуються Збройними Силами України.

Як центральний орган виконавчої влади Міністерство оборони України є органом, уповноваженим державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Відповідно до ст. 14 Закону України "Про Збройні Сили України" встановлено, що земля, води, інші природні ресурси, а також майно, закріплені за військовими частинами та установами (до яких входить КЕВ м. Запоріжжя) Збройних Сил України, є державною власністю, та належать їм на праві оперативного управління.

З огляду на викладене, наразі виникла необхідність представництва військовим прокурором Херсонського гарнізону в господарському суді інтересів держави в особі Міністерства оборони України у формі звернення до суду з цим позовом та участі в його розгляді.

Необхідність представництва викликана наступними обставинами:

Відповідно до Державного акту на право користування землею серії Б № 065553 від 1985 року квартирно-експлуатаційній частині Запорізького району виконавчим комітетом Верхньорогачицької районної ради народних депутатів трудящих у 1985 році надано у безстрокове та безоплатне користування земельну ділянку площею 25 га для використання за спеціальним призначенням.

Технічним звітом про встановлення окружного кордону земельної ділянки квартирно-експлуатаційної частини Запорізького району у Верхньорогачицькому районі Херсонської області та актом встановлення меж землекористування Запорізької КЕЧ району від 05.11.1985 Херсонським філіалом інституту Укрземпроект встановлені в натурі межі земельної ділянки Запорізької КЕЧ району площею 25 га.

Відповідно до вимог Земельного кодексу УРСР 1922 року (який регулював земельні відносини на час прийняття рішення виконавчим комітетом Верхньорогачицької районної ради депутатів трудящих у 1985 році) всі землі перебували в державній власності.

Відтак і в подальшому згідно зі ст.ст. 77, 78, 84 ЗК України (2001 року), ст.14 Закону України "Про Збройні Сили України", ст.ст. 1, 2 Закону України "Про використання земель оборони" вищевказані землі відносилися за формою власності до земель державної власності, за цільовим призначенням - до земель оборони та перебували на відповідному обліку в органах квартирно-експлуатаційної служби ЗС України.

На зазначеній земельній ділянці у подальшому розташовувалося військове містечко № 71 Повітряних Сил ЗС України.

Однак, 13.10.2003 Верхньорогачицькою райдержадміністрацією Херсонської області прийнято розпорядження № 733 "Про переведення земель ліквідованого підприємства міністерства оборони до земель запасу", яким у зв`язку з ліквідацією військової частини та відсутністю землекористувача переведено до земель запасу Бережанської сільської ради земельну ділянку площею 25,3 га, що була надана у постійне користування військовій частині для розміщення інженерних споруд.

Наведеним розпорядженням земельна ділянка площею 25 га була виведена з державної власності і виключена зі складу земель оборони та передана до комунальної власності, створені передумови для подальшого розпорядження нею з боку органів місцевого самоврядування, що підтверджується наступним.

Так, за повідомленнями голови Верхньорогачицької райдержадміністрації Херсонської області від 04.09.2014 та сільського голови Бережанської сільської ради Верхньорогачицького району Херсонської від 26.08.2014 області більша частина земельної ділянки площею 25 га, переведеної до земель запасу сільської ради на підставі розпорядження № 733 від 13.10.2003, не використовується.

Рішенням господарського суду Херсонської області від 23.12.2014 у справі № 923/1567/14, яке набрало законної сили, розпорядження Верхньорогачицької райдержадміністрації від 13.10.2003 № 733 визнано незаконним та скасовано.

Крім того, з числа раніше вилучених у МО України 25 га земель передано в оренду громадянину ОСОБА_1 земельну ділянку площею 2,9 га.

Зокрема, пунктом 3 розпорядження голови Верхньорогачицької районної державної адміністрації Херсонської області від 31.07.2006 № 367 надано в оренду строком на 5 років громадянину ОСОБА_1 земельну ділянку площею 2,9 га із земель запасу для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

На виконання зазначеного розпорядження 02.08.2006 між Верхньорогачицькою райдержадміністрацією, з одного боку, та громадянином ОСОБА_1 , з другого боку, укладено договір оренди земельної ділянки площею 2,9 га.

Розпорядженням голови Верхньорогачицької РДА Херсонської області від 26.01.2010р. № 40 "Про внесення змін до договору оренди землі" термін дії договору оренди продовжено до 20 років та земельну ділянку площею 2,9 га надано ОСОБА_1 в оренду на вказаний строк для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Рішенням господарського суду Херсонської області від 05.02.2015 у справі № 923/58/15, яке набрало законної сили, розпорядження Верхньорогачицької райдержадміністрації від 31.07.2006 № 367 визнано незаконним та скасовано в частині надання в оренду громадянину ОСОБА_1 земельної ділянки площею 2,9 га, а розпорядження від 26.01.2010 № 40 - повністю.

З метою витребування на користь держави зазначеної земельної ділянки від ОСОБА_1 , заступником військового прокурора Херсонського гарнізону пред`явлено позов до Верхньорогачицького районного суду Херсонської області.

Крім того, рішенням господарського суду Херсонської області від 17.02.2015 у справі № 923/49/15, яке набрало законної сили, визнано незаконним та скасовано розпорядження голови Верхньорогачицької районної державної адміністрації Херсонської області від 04.04.2011 № 142 "Про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в постійне користування для розміщення полігонів твердих побутових відходів на території Бережанської сільської ради". Вказаним рішенням Бережанській сільській раді надавався дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення в постійне користування для розміщення полігону твердих побутових відходів земельної ділянки орієнтовною площею 0,5 га з числа земель площею 25 га, раніше вилучених у МО України на підставі розпорядження від 13.10.2003 № 733.

Проте згідно даних Головного управління Держземагентства у Херсонській області від 21.08.2015, вищезазначена землевпорядна документація не погоджувалася, земельна ділянка в постійне користування не передавалася.

Враховуючи вищевикладене, оскільки справа за позовом заступника військового прокурора Херсонського гарнізону щодо визнання недійсним зазначеного вище договору оренди землі від 02.08.2006р. про надання громадянину ОСОБА_1 земельної ділянки площею 2,9 га на теперішній час перебуває у провадженні Верхньорогачицького районного суду Херсонської області (справа № 651/219/15-ц), а вищезазначена земельна ділянка орієнтовною площею 0,5 га в постійне користування Бережанській сільській раді не передавалася, то наразі підлягає визнанню за державою права власності та поверненню позивачам земельна ділянка площею 21,6 га (25 га - 2,9 га -0,5 га = 21,6 га), з числа раніше вилучених у Міністерства оборони України та переданих до земель запасу сільської ради на підставі розпорядження № 733 від 13.10.2003 Верхньорогачицької РДА Херсонської області 25 га земель оборони.

За інформацією, наданою головним управлінням Держземагентства у Херсонській області листом від 25.12.2014, нормативна грошова оцінка 1 га ріллі по Херсонській області станом на 1 січня 2014 року складає 23151,1 грн. Оскільки загальна площа спірної земельної ділянки становить 22,1 га, ціна позову складає загальну вартість усієї земельної ділянки і дорівнює 500 063 (п`ятсот тисяч шістдесят три грн.) 76 коп.: 23151,1 грн. (1 га) х 21,6 га = 500 063, 76 гривень.

Відповідно до ст. 317 ЦК України право володіння, користування та розпорядження своїм майном належить власнику цього майна. Статтею 319 цього Кодексу визначено, що лише власник має право вчиняти стосовно свого майна будь-які дії, які не суперечать закону, а ст. 321 ЦК України визначено непорушність права власності. Крім того, відповідно до ст. 386 ЦК України власник має право на захист права власності.

Згідно зі ст. 373 ЦК України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону. Власник земельної ділянки має право використовувати її на свій розсуд відповідно до її цільового призначення. Власник земельної ділянки може використовувати на свій розсуд все, що знаходиться над і під поверхнею цієї ділянки, якщо інше не встановлено законом та якщо це не порушує прав інших осіб.

Згідно з п. 2.8 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 6 "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" право постійного землекористування є безстроковим, на відміну від права оренди, і може бути припинене лише з підстав, передбачених статтею 141 Земельного кодексу України, перелік яких є вичерпним. Дії органів державної влади та місцевого самоврядування, спрямовані на позбавлення суб`єкта права користування земельною ділянкою після державної реєстрації такого права поза межами підстав, визначених у ст. 141 ЗК України, є такими, що порушують право користування земельною ділянкою.

За ч. 2 ст. 90 Земельного кодексу України, порушені права власників земельних ділянок підлягають відновленню в порядку встановленому законом.

Належними способами захисту порушених прав та інтересів відповідно до п.п. 2. 4 ч. 2 ст. 16 ЦК України, п. «в» ч. 3 ст. 152 ЗК України є відновлення становища, яке існувало до порушення шляхом зобов`язання повернути земельну ділянку державі в особі Міністерства оборони України.

Відповідно до ст. 136 ч. З ГК України щодо захисту права господарського відання застосовуються положення закону, встановлені для захисту права власності.

Відповідно до п. 19 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 24.10.2011 № 10 «Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам» у вирішенні питань, пов`язаних із підвідомчістю справ у спорах, що виникають із земельних відносин, господарським судам слід враховувати викладене в пункті 1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 6 "Про деякі питання розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин".

Згідно з п. 1.2.1. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 6, виходячи з положень статей 13, 14 Конституції України, статей 177, 181, 324, глави 30 ЦК України, статті 148 ГК України, земля та земельні ділянки є об`єктами цивільних прав, а держава та територіальні громади через свої органи беруть участь у земельних відносинах з метою реалізації цивільних та інших прав у приватноправових відносинах, тобто прав власників земельних ділянок.

Таким чином, справи у спорах за участю державних органів та органів місцевого самоврядування, що виникають з правовідносин, у яких державні органи та органи місцевого самоврядування реалізують повноваження власника землі, а також в інших спорах, які виникають із земельних відносин приватноправового характеру, за відповідності складу сторін спору статті 1 ГПК підвідомчі господарським судам.

Враховуючи викладене, звернення прокурором до господарського суду Херсонської області із цим позовом цілком відповідає вимогам законодавства щодо підвідомчості та способу захисту інтересів держави в особі Міністерства оборони України, КЕВ м.Запоріжжя на вищезазначену земельну ділянку.

Разом з тим суд зазначає, що Відповідач-1 Бережанська сільська рада не приймала до земель комунальної власності та протягом усього періоду не розпоряджалася спірною земельною ділянкою.

Суд приймає заперечення Відповідача-1 про те, що розпорядженням голови Верхньорогачицької районної державної адміністрації від 13 жовтня 2003 доку № 733 було переведено до земель запасу Бережанської сільської ради земельну ділянку площею 25,3 га, яка знаходиться за межами населених пунктів, без передачі за актом прийому-передачі до комунальної власності сільської ради та без виготовлення землевпорядної документації. Тому сільська рада не наділена обов`язком повернути земельну ділянку площею 21,6 га, переведену до земель запасу Бережанської сільської ради Розпорядженням голови Верхньорогачицької районної державної адміністрації від 13 жовтня 2003 року № 733 державі в особі Міністерства оборони України за актом прийому-передачі, оскільки сільська дала фактично не являється власникам відповідної земельної ділянки.

Відповідно до приписів ст.ст.17, 122 Земельного кодексу України саме місцевим державним адміністраціям надано право розпоряджатися землями державної власності в межах, визначених цим Кодексом. За таких обставин відповідальність за даним спором має нести Відповідач-2 Верхньорогачицька районна державна адміністрація Херсонської області, яка, приймаючи розпорядження, вподальшому скасовані судом, порушила право Позивачів користуватися спірною земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на позивача. Згідно з правовою позицією викладеною у п 4.6. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21 лютого 201; року № 7 „Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" приймаючи рішення зі справи, провадження у якій порушено за заявою прокурора, господарський суд у разі повного або часткового задоволення позову (скарги) стягує судовий збір з відповідача (повністю або пропорційно задоволеним вимогам), якщо він не звільнений від сплати судового збору; у разі ж повної або часткової відмови в позові судовий збір стягується з визначеного прокурором позивача (так само повністю або пропорцій задоволеним вимогам), за винятком випадків, коли останнього звільнено від сплати судового збору, та коли позивачем у справі є сам прокурор. Стягнення відповідної суми судового збору здійснюється в доход державного бюджету України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 121 Конституції України, ст.ст. 20, 36і Закону України "Про прокуратуру", ст.ст. 16, 21, 203, 215, 386, 393 ЦК України, ст.ст.17, 20, 21, 116, 122, 152, 155 ЗК України, ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

в и р і ш и в:

1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2. Визнати за державою в особі Міністерства оборони України право власності на земельну ділянку площею 21,6 га, переведену до земель запасу Бережанської сільської ради розпорядженням голови Верхньорогачицької районної державної адміністрації Херсонської області № 733 від 13.10.2003, вартістю 500 063 (п`ятсот тисяч шістдесят три) гривні 76 коп.

3. Вимогу про зобов`язання Бережанську сільську раду Верхньорогачицького району Херсонської області повернути земельну ділянку площею 21,6 га, переведену до земель запасу Бережанської сільської ради розпорядженням голови Верхньорогачицької районної державної адміністрації Херсонської області № 733 від 13.10.2003, вартістю 500 063 (п`ятсот тисяч шістдесят три) гривні 76 коп. державі в особі Міністерства оборони України за актом приймання-передачі залишити без задоволення.

4. Стягнути з Верхньорогачицької районної державної адміністрації Херсонської області (74402, Херсонська область, смт. Верхній Рогачик, вул.Леніна,48, код ЄДРПОУ 04060022) в доход спеціального фонду Державного бюджету на р/р № 31215206783002 в ГУДКСУ у Херсонській області, МФО 852010, код ЄДРПОУ 37959779, одержувач УДКСУ у місті Херсоні, судові витрати в сумі 1218,00 грн. (одна тисяча двісті вісімнадцять ) грн. 00 коп., призначення платежу - судовий збір, код 03500045.

5. Рішення направити учасникам провадження.

Наказ видати після набрання рішенням законної чинності.

Повне рішення складено 30.10.2015р.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

Дата ухвалення рішення27.10.2015
Оприлюднено05.10.2022
Номер документу53023000
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1537/15

Рішення від 27.10.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Рішення від 27.10.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні