Ухвала
від 23.10.2015 по справі 826/1511/15
ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

23 жовтня 2015 року м. Київ

Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі:

головуючого Маринченка В.Л., суддів:Гриціва М.І., Терлецького О.О., - розглянувши заяву державної податкової інспекції у Шевченківському районі Головного управління ДФС у м. Києві (правонаступник державної податкової інспекції у Шевченківському районі Головного управління Міністерства доходів і зборів України у м. Києві; далі - ДПІ) про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України від 23 квітня 2015 року у справі за позовом ДПІ до товариства з обмеженою відповідальністю «БПК «Газінвестпроект» про підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна платника,

в с т а н о в и л а:

26 липня 2015 року ДПІ подала до Верховного Суду України заяву про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України від 23 квітня 2015 року про відмову у відкритті касаційного провадження за скаргою ДПІ на постанову окружного адміністративного суду м. Києва від 3 лютого 2014 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 31 березня 2015 року у зазначеній справі. .

Заява ДПІ про перегляд судових рішень не відповідала вимогам статей 239 та 239 1 Кодексу адміністративного судочинства України (далі -КАС), тому відповідно до вимог частини другої статті 239 2 КАС ухвалою Верховного Суду України від 7 вересня 2015 року заява була залишена без руху, а ДПІ надано строк для усунення її недоліків до 12 жовтня 2015 року.

На усунення недоліків заяви 12 жовтня 2015 року ДПІ направила матеріали, які, на думку податкового органу, підтверджують наявність неоднакового застосування норм процесуального права.

Перевіривши наведені у заяві доводи, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України дійшла висновку про її необґрунтованість з огляду на таке.

За правилами пункту 2 частини першої статті 237 КАС одним із мотивів перегляду Верховним Судом України судових рішень в адміністративних справах є неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм процесуального права - при оскарженні судового рішення, яке перешкоджає подальшому провадженню у справі або яке прийнято з порушенням правил підсудності справ або встановленої законом юрисдикції адміністративних судів.

Обґрунтовуючи наявність різного правозастосування у подібних правовідносинах, ДПІ посилається на ухвалу Вищого адміністративного суду України від 26 липня 2012 року № К/9991/29505/12, якою за наслідками цього провадження касаційний суд скасував рішення судів попередніх інстанцій з направленням справи на новий розгляд до суду першої інстанції у зв'язку з невстановленням усіх фактичних обставин справи, що мають значення для її правильного вирішення. Таким чином, наведеним судовим рішенням не розв'язано спір по суті і вони не містять остаточних висновків щодо правильного застосування норм процесуального права за подібних обставин.

Також ДПІ додала до заяви постанову Вищого адміністративного суду України від 23 липня 2015 року К/9991/43822/12. Однак аналіз зазначеного судового рішення та рішення, про перегляд якого подана заява, не дає підстав для висновку про наявність неоднакового застосування судом норм процесуального права, оскільки прийняття різних за змістом судових рішень зумовлено різними фактичними обставинами, які були встановлені під час розгляду справ, перевірка правильності встановлення яких не входить до компетенції Верховного Суду України.

Ураховуючи наведене, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України не вбачає необхідності у відкритті провадження про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України від 23 квітня 2015 року у цій справі.

Керуючись статтею 240 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України

у х в а л и л а:

Відмовити у допуску справи за позовом державної податкової інспекції у Шевченківському районі Головного управління Міністерства доходів і зборів України у м. Києві до товариства з обмеженою відповідальністю «БПК «Газінвестпроект» про підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна платника до провадження Верховного Суду України для перегляду ухвали Вищого адміністративного суду України від 23 квітня 2015 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий В.Л. Маринченко Судді: М.І. Гриців О.О. Терлецький

СудВерховний Суд України
Дата ухвалення рішення23.10.2015
Оприлюднено03.11.2015
Номер документу53026130
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/1511/15

Ухвала від 23.10.2015

Адміністративне

Верховний Суд України

Маринченко В.Л.

Ухвала від 07.09.2015

Адміністративне

Верховний Суд України

Маринченко В.Л.

Ухвала від 16.03.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Романчук О.М

Ухвала від 31.03.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Романчук О.М

Ухвала від 03.02.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 31.01.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні