Рішення
від 08.09.2015 по справі 370/1820/15-ц
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08000, Київська область, смт. Макарів, вул. Фрунзе, 35

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"08" вересня 2015 р. Справа № 370/1820/15-ц

Макарівський районний суд Київської області в складі головуючого судді Косенко А.В., при секретарі Левківський С.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Макарів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Козичанської сільської ради Макарівського району Київської області, третя особа - Управління Держземагенства у Макарівському районі Київської області про визнання права власності на спадкове майно та визнання в порядку спадкування права на завершення приватизації земельної ділянки, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 (далі - Позивач, ОСОБА_1І.) звернувся до суду з вказаним позовом у якому просив суд, постановити рішення, яким визнати за ним право власності на закінчення процесу приватизації земельної ділянки, що залишилась у спадок від його матері.

Свої позовні вимоги обґрунтував тим, що 08 лютого 2015 року померла його мати, ОСОБА_2.

ОСОБА_2, проживала та була зареєстрована до дня смерті за адресою по вул. Садова, будинок 14, в селі Козичанка Макарівського району Київської області.

Після смерті ОСОБА_2, 08 лютого 2015 року відкрилася спадщина щодо спадкового майна до складу якої входить зокрема земельна ділянка загальною площею 2,0000 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства в адміністративних межах Козичанської сільської ради Макарівського району Київської області, кадастровий номер 3222782400:03:014:0043. Проте за життя спадкодавець не встигла завершити приватизацію вищевказаної земельної ділянки адже померла.

Проте при зверненні до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, нотаріус відмовив ОСОБА_1 через відсутність у останнього правовстановлюючого документу на спадкове нерухоме майно.

В судове засідання ОСОБА_1 не прибув, подав заяву з проханням слухати справу у його відсутності, позовні вимоги підтримав з підстав викладених у позовній заяві.

Козичанська сільська рада Макарівського району Київської області у судове засідання свого представника не направила, належним чином повідомлені про день та час розгляду справи. Надіслали заяву про слухання справи за відсутності представника сільської ради, позовні вимоги - визнали.

Управління Держземагенства у Макарівському районі Київської області у судове засідання свого представника не направили, належним чином повідомлені про день та час розгляду справи. Надіслали лист про розгляд справи без участі представника управління. Рішення по справі просять прийняти на розгляд суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З огляду на викладене фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

08 лютого 2015 року померла мати позивача, ОСОБА_2, що підтверджується відповідним свідоцтвом про смерть серії І-ОК № 329743 видане виконавчим комітетом Козичанської сільської ради Макарівського району Київської області, про що в Книзі реєстрації смертей зроблено відповідний актовий запис за № 1 від 12 лютого 2015 року.

Згідно довідки від 12 лютого 2014 року за вих. № 9 виданої виконавчим комітетом Козичанської сільської ради Макарівського району Київської області ОСОБА_2, проживала та була зареєстрована до дня смерті за адресою по вул. Садова, будинок 14, в селі Козичанка Макарівського району Київської області.

Після смерті ОСОБА_2, 08 лютого 2015 року відкрилася спадщина щодо спадкового майна до складу якої входить зокрема земельна ділянка загальною площею 2,0000 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства в адміністративних межах Козичанської сільської ради Макарівського району Київської області,

Відповідно до довідки виданої Макарівським районним відділом земельних ресурсів, вищевказаній земельній ділянці, присвоєний кадастровий номер 3222782400:03:014:0043.

Спадкоємцями першої черги за законом після смерті матері, позивач по справі - ОСОБА_1 та його батько - ОСОБА_3.

Відповідно до спадкової справи до майна померлої, вбачається, що ОСОБА_3, який є спадкоємцем першої черги разом із своїм сином - позивачем по справі, написав відмову про прийняття спадщини на користь останнього. Інших спадкоємців ні за законом ні за заповітом немає.

Цивільним законодавством України передбачено спадкування, а саме відповідно до ст.1216 ЦК України, права та обов'язки фізичної особи, яка померла (спадкодавець) переходять до інших осіб ( спадкоємців). Згідно ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, право на спадкування за законом одержують особи, визначені законодавством України.

Відповідно до статті 1216 Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статті 1218 Цивільного кодексу України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Вимоги ст. 1225 ЦК України передбачають, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до п.3.5 Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 4-753/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», якщо спадкоємець не набув права власності на земельну ділянку згідно ст. 125 ЗК, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акту про право власності на землю на ім'я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги позивача є обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи викладене, ст.ст. 1216, 1218, 1297 ЦК Україні, ст.ст. 3,58-60,79,174, 212-215, 218, 223, 294 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Козичанської сільської ради Макарівського району Київської області, третя особа - Управління Держземагенства у Макарівському районі Київської області про визнання права власності на спадкове майно та визнання в порядку спадкування права на завершення приватизації земельної ділянки - задоволити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 в порядку спадкування за законом, після смерті 08 лютого 2015 року ОСОБА_2, право на закінчення процесу безоплатної передачі земельної ділянки, загальною площею 2,0000 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства в адміністративних межах Козичанської сільської ради Макарівського району Київської області, кадастровий номер земельної ділянки 3222782400:03:014:0043.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Київської області через Макарівський районний суд протягом 10 днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засідання під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на його перегляд після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя А.В.Косенко

СудМакарівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.09.2015
Оприлюднено04.11.2015
Номер документу53038624
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —370/1820/15-ц

Рішення від 08.09.2015

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 23.07.2015

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні