Ухвала
від 29.10.2015 по справі 392/1758/15-ц
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/1758/15-ц

Провадження № 2/392/880/15

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

29 жовтня 2015 року м. Мала Виска

Суддя Маловисківського районного суду Кіровоградської області Кратко Д.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОВ "Аванград", треті особи: Реєстраційна служба Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області, Маловисківське районне управління юстиції у Кіровоградській області про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та скасування державної реєстрації, -

в с т а н о в и в :

28 жовтня 2015 року до суду надійшла позовна заява подана ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОВ "Аванград", треті особи: Реєстраційна служба Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області, Маловисківське районне управління юстиції у Кіровоградській області про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та скасування державної реєстрації.

В ч. 1 ст. 119 ЦПК України зазначається, що позовна заява подається в письмовій формі.

У відповідності до ч. 5 ст. 119 ЦПК України до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України В«Про судовий збірВ» судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

В ч. 3 ст. 6 Закону України В«Про судовий збірВ» серед іншого зазначається, що у разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

З доданої до позовної заяви Квитанції № 20 від 28 жовтня 2015 року вбачається, що ОСОБА_1 було сплачено судовий збір в сумі 487 грн. 20 коп. (чотириста вісімдесят сім гривень 20 коп.).

Проте судом також встановлено і те, що позивач при подачі позовної заяви не надав документ, що підтверджує сплату судового збору у передбаченому законом розмірі відповідно до кожної самостійної вимоги немайнового характеру, враховуючи зміст позовних вимог, який складається з трьох самостійних вимог немайнового характеру, оскільки у своєму позові позивач просить суд:

1. визнати недійсним договір оренди № б/н від 10.09.2015 року, укладений ОСОБА_1 (орендодавець) та ТОВ «СТОВ «Авангард» (орендар), на користування земельною ділянкою, площею 5,79 га. на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, строком на десять років, державна реєстрація якого проведена Реєстраційною службою Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області 14.07.2015 року, за № 40596796.

2. Скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки « б/н від 10.07.2015 року, укладеного від імені ОСОБА_2, здійснену в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права за № 40596796.

3. Зобов»язати Реєстраційну службу Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області внести відповідні відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Тому позивачу необхідно усунути зазначені недоліки та додати оригінал документа, що підтверджує повну сплату судового збору у встановленому законом розмірі за подання до суду позовної заяви, яка складається з 3-х (трьох) самостійних вимог немайнового характеру, сплативши ще додатково судовий збір в розмірі - 0,4 розміру мінімальної заробітної плати, що становить 487 грн. 20 коп. (чотириста вісімдесят сім гривень 20 коп.), за кожну позовну вимогу немайнового характеру, надавши до суду оригінал квитанції про сплату судового збору, банківські реквізити для сплати судового збору наступні: Отримувач коштів - УДКС у Маловисківському районі 22030001; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 377 053 63; Банк отримувача - ГУ ДКСУ у Кіровоградській області; Код банку отримувача (МФО) - 823 016; Рахунок отримувача - 312 132 067 002 43; Код класифікації доходів бюджету - 220 300 01; Призначення платежу - *;101;


; Судовий збір, за позовом
, Маловисківський районний суд Кіровоградської області.

Як зазначає Пленум Верховного Суду України у Постанові № 2 від 12 червня 2009 року В«Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанціїВ» у позовній заяві повинні міститися не лише позовні вимоги, а й бути викладені обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, і зазначені докази, що підтверджують кожну обставинуВ» .

Проте, зміст позовних вимог повинен бути конкретизований.

Згідно зі ст. 11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

При вивченні матеріалів позовної заяви, встановлено, що даний позов не відповідає вимогам ст. 119 ЦПК України, оскільки в резолютивній частині позовної заяви позивач просить суд недійсним договір оренди № б/н від 10. 09 .2015 року, скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки « б/н від 10. 07 .2015 року, тобто згідно позовної заяви від 28 жовтня 2015 року позивач просить визнати недійсним договір оренди від однієї дати його укладання (10 вересня 2015 року), а скасувати державну реєстрацію договору оренди від іншої дати його укладання (10 липня 2015 року).

Враховуючи вище наведене позивачу необхідно конкретизувати дату укладання договору оренди земельної ділянки, який вона просить визнати недійсним та дату укладання договору земельної ділянки скасувати державну реєстрацію якого просить позивач, а також надати докази або зазначити про них в позовній заяві у випадку відмінностей в датах укладання договорів оренди земельної ділянки.

Слід звернути увагу і на позовну вимогу в якій позивач просить зобов»язати Реєстраційну службу Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області внести відповідні відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 17 КАС України, юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема: спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Із вказаної норми права вбачається, що вимоги про зобов'язання суб'єкта владних повноважень вчинити дії, мають розглядатися у порядку адміністративного судочинства.

Позивач в даному випадку, звернулася до суду у порядку цивільного судочинства.

Згідно зі ст. 16 ЦПК України, не допускається об'єднання в одне провадження вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Від правильності вирішення останнього питання, залежить правильність вирішення питання, щодо підвідомчості та підсудності позовних вимог, пред'явлених до Реєстраційної служби Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області та які саме відповідні відомості повинні бути внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно ст. 4 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно ч. 3 ст. 27 ЦПК України особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати свої процесуальні обов'язки.

У відповідності до ч. 1 ст. 121 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Таким чином заявнику необхідно привести заяву у відповідність до вимог ст. 119-120 ЦПК України.

Зазначене в сукупності, відповідно до ст. 121 ЦПК України є підставою для залишення позовної заяви без руху та зумовлює необхідність надати позивачу та його представнику строк для усунення зазначених вище недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст. 121, ст.ст. 208-210 ЦПК України, -

у х в а л и в :

Позовну заяву подану заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОВ "Аванград", треті особи: Реєстраційна служба Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області, Маловисківське районне управління юстиції у Кіровоградській області про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та скасування державної реєстрації - залишити без руху.

Запропонувати позивачу, ОСОБА_1, не пізніше п'яти днів з дня отримання копії ухвали усунути вказані в ухвалі недоліки.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути позивачеві зі всіма доданими до неї документами.

Роз'яснити позивачу, що визнання позову неподаним та його повернення, не позбавляє права позивача на повторне звернення із заявою до суду якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Д.М. Кратко

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення29.10.2015
Оприлюднено04.11.2015
Номер документу53039388
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/1758/15-ц

Ухвала від 04.11.2016

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 22.09.2016

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Рішення від 20.05.2016

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 18.12.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 10.11.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 29.10.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні