Постанова
від 16.06.2009 по справі 2-а-291/09/1870
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

61064, м.Харків, вул.Володарськ ого, 46 (1 корпус)

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2009 р. Справа № 2-а-291/09/1870

Колегія суддів Харківс ького апеляційного адмініст ративного суду у складі

Головуючого судді: Шевцов ої Н.В.

Суддів: М' ягкого Є.В. , Мака ренко Я.М.

за участю секретаря судово го засідання Чернової О.П.

представника позивача Вас илець С.О.

представника відповідача Бакланової Л.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміще нні Харківського апеляційно го адміністративного суду ад міністративну справу за апел яційною скаргою Сумської мі жрайонної державної податко вої інспекції на постанову С умський окружний адміністра тивний суд від 30.03.2009р. по справ і № 2-а-291/09/1870

за позовом Фермерсько го господарства "Т.М.Б."

до Сумської міжрайонно ї державної податкової інспе кції

про зобов' язання заре єструвати платником фіксова ного сільськогосподарськог о податку,

ВСТАНОВИЛА:

Фермерське господарств о « Т.М.Б. » (надалі по тексту поз ивач) звернулося до суду з поз овом до Сумської міжрайонної державної податкової інспек ції (надалі по тексту відпові дач), в якому просив суд зобов» язати Сумську міжрайонну дер жавну податкову інспекцію за реєструвати Фермерське госп одарство « Т.М.Б. », як платника фіксованого сільськогоспод арського податку на 2009 рік.

Постановою Сумського окру жного адміністративного суд у від 30.03.2009р. позовні вимоги по зивача задоволено повністю.

Зобов»язано Сумську міжра йонну державну податкову інс пекцію зареєструвати Фермер ське господарство « Т.М.Б. » ( 42200 Сумська область, м. Лебедин, ву л. Леніна, 97, код ЄДРПОУ 35068062 ),як пл атника фіксованого сільсько господарського податку на 2009 рік.

Відповідач не погодившись з постановою суду першої інс танції подав апеляційну ска ргу, в якій, просить суд апеляц ійної інстанції оскаржувану постанову скасувати і поста новити нову постанову, в якій в задоволенні позовних вимо г відмовити.

В обґрунтування вимог апел яційної скарги відповідач по силається на порушення судом норм матеріального та проце суального права, а саме: ст.2 З акону України «Про фіксовани й сільськогосподарський под аток», Закон України «Про фер мерське господарство», «Поло ження про порядок справляння та обліку фіксованого сільс ькогосподарського податку» , затвердженого Постановою К абінету міністрів України № 658 від 23.04.1999р. ( у редакції постано ви Кабінету міністрів Україн и № 725 від 25.05.2006р.), Наказу Міністер ства аграрної політики Украї ни № 818 від 22.11.2007 р. «Про затвердже ння Розрахунку питомої ваги доходу від реалізації сільсь когосподарської продукції в ласного виробництва та проду ктів її переробки в загальні й сумі валового доходу підпр иємства за попередній звітни й ( податковий ) рік», ст.13 Закон у України «Про плату за землю », що призвело до неправильно го вирішення справи.

Позивачем на апеляційну ск аргу надані заперечення, в як их посилаючись на не обґрунт ованість доводів апеляційно ї скарги, щодо відсутності у 20 08 році в користуванні Фермерс ького господарства « Т.М.Б. » з емельної ділянки, оскільки ц і доводи спростовуються пода ними позивачем письмовими до казами та нормами чинного за конодавства, та просить суд а пеляційної інстанції апеляц ійну скаргу - залишити без з адоволення, а постанову - бе з змін. Перевір ивши доводи апеляційної скар ги, рішення суду першої інста нції, заслухавши пояснення п редставників сторін, досліди вши матеріали справи, колегі я суддів вважає, що апеляційн а скарга є обґрунтованою та п ідлягає задоволенню з насту пних підстав.

Судом першої інстанції вст ановлено, що 04 березня 2008р. між Л ебединською районною держав ною адміністрацією Сумської області та ОСОБА_1 було ук ладено договір оренди землі, згідно якого останньому бул о передано в оренду на терито рії Курганської сільської ра ди земельну ділянку площею 150, 2073га для створення фермерсько го господарства та подальшої реєстрації юридичної особи згідно закону. Договір був за реєстрований у Лебединськом у районному відділі Сумської регіональної філії ДП „Цент р державного земельного када стру при Держкомземі України " 13 березня 2008р. №040862100186.

20 березня 2008року виконавчим комітетом Лебединської місь кої ради Сумської області бу ло зареєстроване Фермерське господарство „Т.М.Б." як юриди чна особа, про що до Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців було внесено запис за но мером 1 629 102 0000 000275.

06 вересня 2008року між Лебедин ською районною державною адм іністрацією Сумської област і та ФГ „Т.М.Б." була укладена до даткова угода про внесення з мін до договору оренди землі , зареєстрованого за №040862100186 від 13 березня 2008року.

Після цього Фермерське гос подарство „Т.М.Б." було поставл ене на податковий облік Сумс ькою міжрайонною державною п одатковою інспекцією, як пла тник податків на загальній с истемі оподаткування.

Відповідно до Статуту ферм ерського господарства «Т.М.Б .» основними видами його діял ьності є вирощування сільськ огосподарських культур та їх переробка.

Згідно розрахунку питомої ваги доходу від реалізації с ільськогосподарської проду кції власного виробництва та продуктів її переробки в заг альній сумі валового доходу підприємства за попередній з вітний рік, у 2008 році на орендов аній земельній ділянці ФГ „Т .М.Б." був вирощений урожай зер нових, проведена його реаліз ація і в 2008 році питома вага вир учки від реалізації сільсько господарської продукції вла сного виробництва склала 100%.

З метою реєстрації ФГ „Т.М.Б ." як платника фіксованого сіл ьськогосподарського податк у, позивач подав до Сумської м іжрайонної державної податк ової інспекції всі необхідні для цього документи: податко вий розрахунок фіксованого с ільськогосподарського пода тку, розрахунок питомої ваги доходу від реалізації сільс ькогосподарської продукції , довідку відділу держкомзем у у Лебединському районі від 25.12.2008р., довідку відділу держко мзему у Лебединському районі від 20.11.2008р.

Згідно листа Сумської міжр айонної державної податково ї інспекції від 06.02.2009 року вих. № 639 ФГ „Т.М.Б." було відмовлено у р еєстрації як платника фіксов аного сільськогосподарсько го податку, оскільки у 2008році Ф Г „Т.М.Б." не мало в користуванн і землі, так як згідно договор у оренди земельної ділянки в ід 13 березня 2008р. орендарем був ОСОБА_1., який і користував ся даною землею, а зміни до дог овору оренди землі, згідно як их орендарем стало ФГ „Т.М.Б." н абрали чинності лише 23.01.2009 року , тобто, з моменту державної р еєстрації.

Задовольняючи позов, суд пе ршої інстанції виходив з тог о, що дії відповідача щодо від мови у реєстрації ФГ „Т.М.Б." як платника фіксованого сільсь когосподарського податку є н еобгрунтованими та незаконн ими, через їх невідповідніст ь вимогам ч.1 ст.2 Закону Україн и „Про фіксований сільського сподарський податок" №20-ХГУ ві д 17 грудня 1998 року.

Між тим, колегія суддів не м оже погодитися з такими висн овками суду першої інстанції , виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи державна реєстрація ФГ „Т.М.Б." відбулася 20.03.2008 року.

Договір оренди землі між Ле бединською райдержадмініст рацією та ОСОБА_1. зареєст ровано у Державному реєстрі земель 13.03.2008 року.

Додаткова угода про внесен ня змін до договору оренди зе млі від 13.03.2008 року, згідно з якою орендарем земельної ділянки став позивач, підписана стор онами 06.09.2008 року та зареєстрова на у Державному реєстрі земе ль 23.01.2009 року.

Ст. 18 Закону України «Про оре нду землі» визначає, що догов ір оренди землі набуває чинн ості після його державної ре єстрації.

Пунктом 17 Порядку державної реєстрації договорів оренди землі, затвердженого Постан овою Кабінету Міністрів від 25.19.1998 року № 2073 «Про затвердження порядку державної реєстраці ї договорів оренди землі», пе редбачено, що у разі внесення змін до договору оренди земл і він підлягає перереєстраці ї. Перереєстрація, а також пон овлення договорів оренди про водиться у порядку, встановл еному для їх державної реєст рації.

Таким чином, позивач набув п раво користування земельною ділянкою з моменту реєстрац ії додаткової угоди про внес ення змін до договору оренди землі від 13.03.2008 року, тобто з 23.01.2009 року.

Згідно з ч.1 ст.2 Закону Україн и «Про фіксований сільського сподарський податок» особи м ожуть бути зареєстровані як платники ФСП, якщо такі особи є сільськогосподарськими пі дприємствами різних організ аційно-правових форм, передб ачених законами України, сел янські та інші господарства, які займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарськ ої продукції, у яких сума, одер жана від реалізації сільсько господарської продукції вла сного виробництва та продукт ів її переробки за попередні й звітний (податковий) рік, пер евищує 75 відсотків загальної суми валового доходу.

Таким чином, умовами реєс трації позивача платником Ф СП є користування земельною ділянкою не менше звітного (п одаткового) року та сільськ огосподарська продукція, яка підлягає збуту, повинна бути власного виробництва. Дані у мови позивачем не дотримані.

Отже, відмовляючи позивачу у реєстрації платником фікс ованого сільськогосподарсь кого податку на 2009 рік, відпові дач діяв на підставі та у відп овідності з приписами ч.1 ст.2 З акону України „Про фіксовани й сільськогосподарський под аток".

Суд першої інстанції не вра хував вимог зазначеного зако ну, що призвело до неправильн ого вирішення справи.

Таким чином, через порушенн я судом норм матеріального п рава, рішення суду підлягає с касуванню, з прийняттям ново ї постанови про відмову в зад оволенні позову.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, п. 3 ст. 198, п. 4 ч.1 ст. 202, 205, 207, 209, 254 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Сум ська міжрайонна державна под аткова інспекція задовольн ити.

Постанову Сумський окружн ий адміністративний суд від 30.03.2009р. по справі № 2-а-291/09/1870 скасув ати.

Прийняти нову постанову, як ою у задоволенні позовних ви мог по справі за позовом Ферм ерського господарства "Т.М.Б." до Сумської міжрайонної держ авної податкової інспекції про зобов' язання зареєстру вати платником фіксованого с ільськогосподарського пода тку відмовити.

Постанова набирає законно ї сили з моменту її проголоше ння та може бути оскаржена у к асаційному порядку протягом місяця з дня складання поста нови у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги бе зпосередньо до Вищого адміні стративного суду України.

Головуючий суддя

(підпис) Шевцова Н.В.

Судді (підпис)

(підпис)

М' ягкий Є.В.

Макарен ко Я.М.

ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ: М' ягкий Є.В.

Повний текст постанови виготовлений 22.06.2009 р.

СудХарківський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.06.2009
Оприлюднено25.11.2009
Номер документу5305328
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-291/09/1870

Постанова від 16.06.2009

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

М'ягкий Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні