Ухвала
від 29.10.2015 по справі 908/4776/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Леніна, 5, телефон 096-068-16-02

У Х В А Л А

29.10.2015р. Справа № 908/4776/15

Суддя господарського суду Донецької області Бойко І.А.

розглянувши матеріали за заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю «VIP БЕТОН», м. Донецьк, в особі відокремленого підрозділу Красноармійської філії Товариства з обмеженою відповідальністю «VIP БЕТОН», Донецька область, с. Рівне

про: розстрочення виконання рішення господарського суду Донецької області від 07.10.2015р. у справі №908/4776/15

за позовом : Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, Донецька область, м. Краматорськ

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «VIP БЕТОН», м. Донецьк, в особі відокремленого підрозділу Красноармійської філії Товариства з обмеженою відповідальністю «VIP БЕТОН», Донецька область, с. Рівне

про: стягнення заборгованості у розмірі 32132,56 грн.

За участі представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарського суду Донецької області від 07.10.2015р. по справі №908/4776/15 позовні вимоги Т Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, Донецька область, м. Краматорськ до Товариства з обмеженою відповідальністю «VIP БЕТОН», м. Донецьк, в особі відокремленого підрозділу Красноармійської філії Товариства з обмеженою відповідальністю «VIP БЕТОН», Донецька область, с. Рівне про стягнення заборгованості у розмірі 32132,56 грн. задоволені.

Після набрання рішенням законної сили був виданий наказ про примусове виконання рішення.

23.10.2015р. на адресу суду від відповідача по справі надійшла заява про розстрочку виконання рішення господарського суду Донецької області від 07.10.2015р. у справі №908/4776/15 строком на 14 (чотирнадцять) місяців.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 26.10.2015р. заяву прийнято до розгляду та призначено судове засідання.

Представник заявника в судове засідання не з'явився, витребуваних документів не представив.

Представник позивача (стягувача) в судове засідання не з'явився, витребуваних документів не представив.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив відсутність підстав для задоволення заяви про надання розстрочки виконання судового рішення, виходячи з наступного.

Згідно з п.1. ст. 121 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України) за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, може у виняткових випадках, відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Відповідно до п.7.2. постанови Пленуму Вищого господарського суду України №9 від 17.10.2012р. «Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України» підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у визначений строк або встановленим господарським судом способом. При цьому слід мати на увазі, що згоди сторін на вжиття заходів, передбачених статтею 121 ГПК, ця стаття не вимагає, і господарський суд законодавчо не обмежений будь-якими конкретними термінами відстрочки чи розстрочки виконання рішення. Проте, вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи.

Отже, виходячи із наведеного, законодавець у будь-якому випадку пов'язує розстрочення виконання судового рішення у судовому порядку з об'єктивними, непереборними, тобто виключними обставинами, що ускладнюють вчасне виконання судового рішення.

Слід мати на увазі, що ГПК не визначає переліку обставин, які свідчать про неможливість виконання рішення чи ускладнюють його виконання. Тому суд оцінює докази, що підтверджують зазначені обставини, за правилами ст. 43 ГПК.

В обґрунтування заяви про розстрочку виконання рішення заявник посилається на відсутність грошових коштів на розрахунковому рахунку відповідача у сумі достатньої для виконання судового рішення.

Відповідно до приписів статті 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Згідно зі статтею 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі усіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

В свою чергу, відповідно до ст.121 ГПК України, суд при наявності підстав, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони у виняткових випадках, залежно від обставин справи може, серед іншого, відстрочити або розстрочити виконання рішення.

За змістом наведеної норми, розстрочення є правом, а не обов'язком суду, яке, до того ж, реалізується у будь-який час від набрання рішенням законної сили та до його фактичного повного виконання, але виключно у виняткових випадках та за наявністю підстав, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Відтак, саме на відповідача в контексті приписів ст.ст. 4-3, 33 ГПК України покладається обов'язок доведення існування відповідних підстав, тоді як позивач, у разі наявності заперечень, має навести докази на їх (підстав) спростування.

В порушення зазначених правових приписів заявником не надано жодного належного доказу, як про свій дійсний фінансовий стан, так і про реальні заходи з погашення заборгованості і спроможності дотримання запропонованого графіку платежів.

Разом із тим, суд зазначає, що підставою для звернення позивача Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 до суду з відповідним позовом, стало невиконання відповідачем впродовж тривалого часу зобов'язань за видатковими накладними в частині оплати за поставлену продукцію.

Приймаючи до уваги викладене вище, а також враховуючи необхідність дотримання балансу інтересів сторін, зокрема, інфляційні процесі в економіці держави із знецінення грошових коштів, що підлягають стягненню на користь стягувача в даній справі впродовж запропонованого боржником значного строку розстрочення, суд відмовляє у задоволенні заяви.

Керуючись положеннями ст.ст. 121, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «VIP БЕТОН», м. Донецьк, в особі відокремленого підрозділу Красноармійської філії Товариства з обмеженою відповідальністю «VIP БЕТОН», Донецька область, с. Рівне про розстрочення виконання рішення господарського суду Донецької області від 07.10.2015р. у справі №908/4776/15 - відмовити.

Суддя І.А. Бойко

Вик. помічник судді Буховець С.А.

т.050-144-78-99

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення29.10.2015
Оприлюднено05.11.2015
Номер документу53057123
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/4776/15

Ухвала від 29.10.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Постанова від 26.11.2015

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Ломовцева Н.В.

Ухвала від 11.11.2015

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Ломовцева Н.В.

Ухвала від 29.10.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Судовий наказ від 19.10.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 26.10.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Рішення від 07.10.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 11.09.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 01.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Соловйов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні