Постанова
від 28.10.2015 по справі 813/4663/15
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 жовтня 2015 року                                                   Справа № 813/4663/15

16 год. 35 хв. м. Львів, вул. Чоловського, 2

Зал судових засідань № 7

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Карп'як О.О.

при секретарі судового засідання Дорош Х.Р.

за участю представників сторін:

від позивача – не з'явився

від відповідача – не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Львові адміністративну справу за позовом Городоцької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юсес – Львів» про накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банках, платника податків, який має податковий борг, -

           в с т а н о в и в :

          Городоцька об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Львівській області звернулася до суду із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юсес – Львів» про накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банках, платника податків, який має податковий борг.

          Ухвалою від 27 серпня 2015 року відкрито провадження у справі.

           Позовні вимоги мотивовані тим, що у відповідача наявний податковий борг зі сплати податку на додану вартість у сумі 270958,73 грн., та податку на прибуток приватних підприємств у сумі 26875,21 грн., що складається із основного платежу та пені. Вказана заборгованість не сплачена відповідачем у встановлений законом строк. Просить накласти арешт на кошти платника податків Товариства з обмеженою відповідальністю «Юсес – Львів» що знаходяться в банках.

          Представник позивача в судове засідання не прибув, подав до суду клопотання від 08.10.2015 року № 1929 ел., в якому просить розглядати справу без участі представника Городоцької ОДПІ, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

          Відповідач в судове засідання не прибув, конверт з ухвалою та судовою повісткою повернувся до суду з відміткою пошти «за закінченням терміну зберігання». Згідно із ч. 11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

          Заперечень чи пояснень відповідача щодо даного адміністративного позову до суду не надходило.

          Відповідно до ч. 6 ст. 12 та ч. 1 ст. 41 КАС України, у зв'язку з неприбуттям сторін у судове засідання, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши подані документи і матеріали, дослідивши наявні у справі докази та давши їм оцінку, суд дійшов до висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Юсес -Львів» зареєстроване, як юридична особа, 30.06.2005 року, що підтверджується копією Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 № 459003, копією Довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, копією Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 05.03.2015 року. Відповідача взято на облік в контролюючих органах 06.07.2005 року за № 647, що підтверджується довідкою № 1513331400280 від 16.02.2015 року.

          Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку та розмірах, встановлених законом.

          Відповідно до пп. 16.1.4. п.16.1 ст. 16 Податкового кодексу України (далі - ПК України) платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

          Відповідно до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

          Згідно довідки про податковий борг та облікової картки платника, станом на 20.08.2015 року податковий борг відповідача з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 26875, 21 грн., та податку на додану вартість у розмірі 270958. 73 грн.

          Відповідно до п. 59.1 ст. 59 ПК України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

          Судом встановлено, що 06.10.2014 року позивачем направлено ТОВ «Юсес -Львів» податкову вимогу форми «Ю» № 1056-13 на загальну суму 120765, 48 грн., у тому числі основний платіж 120 577, 59 грн., пеня у розмірі 187, 89 грн.

          На момент розгляду справи, суми податкових зобов'язань відповідача є узгодженими та у встановлені законом строки не сплачені, тобто визнаються сумою податкового боргу у відповідності до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України.

          Постановою Львівського окружного адміністративного суду у справі № 813/1139/15 від 30.04.2015 року позов Городоцької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області, задоволено повністю: стягнуто з рахунків товариства з обмеженою відповідальністю «Юсес – Львів» (код ЄДРПОУ 33622053) у банках, що його обслуговують, податковий борг у сумі 289908 (двісті вісімдесят дев'ять тисяч дев'ятсот вісім) грн. 18 коп. до бюджету.

          На виконання зазначеної постанови суду у відповідності до абзацу першого пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби надіслав у банки, які обслуговують ТзОВ «Юсес - Львів», інкасові доручення про стягнення з рахунків підприємства податкового боргу, які повернулися без виконання.

          У зв'язку з наявністю заборгованості та відсутністю товариства з обмеженою відповідальністю «Юсес – Львів» добровільної сплати податкової заборгованості позивач звернувся з позовом до суду про накладення арешту на кошти платника податків.

          ПК України визначено особливий порядок накладення адміністративного арешту на кошти на рахунку платника податків.

          Згідно із п. 88.1 ст. 88 ПК України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

          Право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених пунктом 89.5 цієї статті, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому (п. 89.2 ст. 89 ПК України).

          Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику (п. 89.3 ст. 89 ПК України).

          У відповідності до п. 89.5 ст.89 ПК України, у разі якщо на момент складення акта опису майно відсутнє або його балансова вартість менша від суми податкового боргу, право податкової застави поширюється на інше майно, на яке платник податків набуде право власності у майбутньому до погашення податкового боргу в повному обсязі.

          Податковим керуючим складено акт опису майна № 30/10/2500 від 05.11.2014 року, яким встановлено відсутність майна, що може бути описано у податкову заставу.

          Яворівським відділенням Городоцької ОДПІ Головного управління у відповідності до вимог пункту 89.8 статті 89 Податкового кодексу України зареєстровано податкову заставу у відповідному державному реєстрі, що підтверджується Витягом про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна № 45556180.

          Відповідно до п. 20.1.33 ст. 20 ПК України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку, платника податків, який має податковий борг, у разі якщо у такого платника податків відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

           З метою виявлення майна ТзОВ «Юсес – Львів» позивачем були направлені запити до відповідних органів, які здійснюють реєстрацію об'єктів права власності, зокрема до УДАІ щодо наявності транспортних засобів та до Відділу Держземагенства в Яворівському районі Львівської області.

          Зокрема, згідно листа Центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспорту з обслуговування Яворівського, Городоцького та Мостиського районів ГУМВСУ у Львівській області № 1800 від 03.12.2014 року за ТзОВ «Юсес – Львів» зареєстрованого автотранспорту не значиться.

Згідно листа Відділу Держземагенства в Яворівському районі Львівської області № 9233 від 04.12.2014 року, земельними ділянками ТзОВ «Юрес – Львів» на території району не користується.

          Крім того, згідно витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, щодо ТзОВ «Юсес - Львів» відомості про наявність майна, зареєстрованого за боржником, відсутні.

          Таким чином, позивачем вжито усіх заходів для погашення податкового боргу.

          Пунктом 94.4 ст. 94 ПК України передбачено, що арешт може бути накладено контролюючим органом на будь-яке майно платника податків, крім майна, на яке не може бути звернено стягнення відповідно до закону, та коштів на рахунку платника податків.

          Керівник контролюючого органу (його заступник) за наявності однієї з обставин, визначених у пункті 94.2 цієї статті, приймає рішення про застосування арешту майна платника податків, яке надсилається: платнику податків з вимогою тимчасово зупинити відчуження його майна; іншим особам, у володінні, розпорядженні або користуванні яких перебуває майно такого платника податків, з вимогою тимчасово зупинити його відчуження. Арешт коштів на рахунку платника податків здійснюється виключно на підставі рішення суду шляхом звернення контролюючого органу до суду. Звільнення коштів з-під арешту банк або інша фінансова установа здійснює за рішенням суду (п. 94.6. ст. 94 ПК України).

          ТзОВ «Юсес - Львів» не надано доказів добровільної сплати податкового боргу в розмірі 289 908, 18 грн.

          Суд, оцінивши матеріали справи, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, оскільки подані позивачем докази в сукупності дають достатньо підстав для висновку щодо задоволення позовних вимог.

Щодо судових витрат, то у відповідності до вимог частин 2,4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, судові витрати у формі судового збору, з відповідача не належить стягувати.

          Враховуючи вищенаведене, керуючись статтями 7-14, 18, 19, 94, 158, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

п о с т а н о в и в:

1.          Адміністративний позов задоволити повністю.

2.          Накласти арешт на кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «Юсес -Львів» (вул. Котляревського будинок 1, офіс 2, м. Яворів, Львівська область, код ЄДРПОУ 33622053), що знаходяться в банках в межах суми податкового боргу у розмірі 289908 (двісті вісімдесят дев'ять тисяч дев'ятсот вісім) грн. 18 коп.

          Постанова може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

          Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

          Постанова набирає законної сили в порядку та строки, передбачені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанову в повному обсязі складено та підписано 02 листопада 2015 року.

Суддя           Карп'як Оксана Орестівна

Дата ухвалення рішення28.10.2015
Оприлюднено06.11.2015
Номер документу53059998
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/4663/15

Постанова від 28.10.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 27.08.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 27.08.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні