Постанова
від 13.12.2010 по справі 8422/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"13" грудня 2010 р. № 2а- 8422/10/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Піскун В.О.,

при секретарі судового засідання - Мараєвій О.В.,

прокурора - Пилипенко О.Г,

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Прокуратури Кегичівського району Харківської області в інтересах держави в особі Красноградської міжрайонної державної податкової інспекції в Харківській області до Кегичівського виробничого управління житлово - комунального господарства про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Прокуратура Кегичівського району Харківської області в інтересах держави в особі Красноградської міжрайонної державної податкової інспекції в Харківській області звернулася до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд з урахуванням уточнень стягнути з відповідача заборгованість перед бюджетом у розмірі 143779,99 грн.

Прокурор та представник позивача, посилаючись на факти, викладені в позовній заяві, просили суд позов задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення. Таким чином, суд вважає, за можливе розглянути справу без участі представника відповідача за наявними в ній матеріалами.

Суд, вислухавши прокурора, представника позивача, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

Судом встановлено, що Кегичівське ВУЖКГ зареєстроване Кегичівською районною державною адміністрацією Харківської області 30.03.1992 року, про що зроблено запис у журналі обліку реєстраційних справ за № 14617770002000213. Ідентифікаційний код - 03358707. Місцезнаходження: провулок Волошина буд.7, смт. Кегичівка, Кегичівський район, Харківська область, 64003. Кегичівське ВУЖКГ взято на облік як платник податків Кегичівським відділенням Красноградської міжрайонної державної податкової інспекції 22.06.2007 року за № 44.

Згідно ст. 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" від 4 грудня 1990 року N 509-XII до функцій органів державної податкової служби входить здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів обов'язкових платежів). Крім того, податкові органи контролюють своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків та інших платежів, а також, перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів; забезпечують застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій, передбачених цим Законом та іншими законодавчими актами України за порушення податкового законодавства, а також, стягнення адміністративних штрафів за порушення податкового законодавства, допущені посадовими особами підприємств, установ, організацій та громадянами; проводять перевірки фактів приховування і зниження сум податків та зборів (обов'язкових платежів) у порядку, встановленому цим Законом та Іншими законами України.

Відповідно до п. 1.1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондамиВ» № 2181-III платники податків - юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичні особи, які мають статус суб'єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно з законами покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі), пеню та штрафні санкції.

Відповідно до п.4.1. ст. 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" - платники податків зобов'язані своєчасно, у строк визначений вищевказаними законодавчими актами надавати до Державних податкових інспекцій податкові декларації, бухгалтерську звітність, інші документи та відомості, пов'язані із донарахуванням та сплатою податків та інших обов'язкових платежів до бюджету України та до державних цільових фондів.

У відповідності до п. 11 ст. 11 Закону України В«Про державну податкову службуВ»від 4 грудня 1990 року N 509-XII зі змінами та доповненнями, Органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені у випадках, порядку та розмірах, встановлених законами України.

Відповідно до п. п. 5.3.1. п. 5.3. ст. 5 Закону України № 2181 - III від 21.12.2000р. "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п.п. 4.1.4. п. 4.1 ст. 4 вказаного Закону для подання податкової декларації. В п.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 вказаного закону зазначає, що узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені ст. 5, визнається сумою податкового боргу платника податків.

У відповідності до п.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державним цільовими фондами" від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ узгоджена сума податкового зобов'язання, несплачена платником податків у визначені строки, вважається сумою податкового боргу платника податків.

Як свідчать матеріали справи, платник податків надав до Красноградської МДПІ у Харківській області розрахунки та декларації з податків, якими визначив суму зобов'язань.

Станом на час розгляду справи по Кегичівському ВУЖКГ заборгованість з податку на прибуток складає 93098,01 грн., податку з власників транспортних засобів в сумі 383,63 грн., плату за воду в сумі 679,44 грн., плату за геологорозвідувальні роботи в сумі 10969,11 грн., плату за землю з юридичних осіб в сумі 9877,59 грн., податку на додану вартість в сумі 28772,21 грн., що підтверджується податковими деклараціями, розрахунками та корінцями податкових повідомлень - рішень, які знаходяться в матеріалах справи.

Оскільки дана сума визначена відповідачем самостійно у податковій декларації, розрахунку вона є узгодженою, тому згідно зі ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" його не можна оскаржити в адміністративному або судовому порядку.

Відповідно до ст. 20 Закону України В«Про систему оподаткуванняВ» контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів здійснюється державними податковими органами та іншими державними органами в межах повноважень, визначених законами.

На час розгляду справи заборгованість відповідачем не була сплачена та складає 143779,99 грн.

Суд, проаналізувавши положення ст. 71 КАС України прийшов до висновку, що відповідач доказів щодо спростування вимог позивача до суду не надав.

Виходячи з вищевикладеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача правомірні, обґрунтовані і підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 94, 160, 161, 162, 163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Харківський окружний адміністративний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокуратури Кегичівського району Харківської області в інтересах держави в особі Красноградської міжрайонної державної податкової інспекції в Харківській області до Кегичівського виробничого управління житлово - комунального господарства про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Кегичівського виробничого управління житлово - комунального господарства (код ЄДРПОУ 03358707, пров. Волошина, 7, смт. Кегичівка, Харківська область) на користь Державного бюджету України суму заборгованості у розмірі 143779.99 грн. (сто сорок три тисячі сімсот сімдесят дев'ять грн. 99 коп.).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 16.12.2010 року.

Суддя Піскун В.О.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.12.2010
Оприлюднено06.11.2015
Номер документу53060264
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —8422/10/2070

Постанова від 13.12.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Ухвала від 08.07.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні