Постанова
від 05.05.2010 по справі 3822/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 травня 2010 року 3822/10/1070

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого - судді Лисенко О.І., при секретарі судового засідання Горбачі А.М., за участю представників сторін від позивача: ОСОБА_1

від відповідача: не з’явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Бородянському районі Київської

області

до товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Нова -2007»

про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Бородянському районі Київської області (надалі - позивач) звернулась до Київського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Нова -2007» (надалі - відповідач) про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що відповідач не подає податкову звітність до позивача починаючи з 10.07.2008 р., що є порушенням приписів статті 9 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.1991 р. № 1251-XIІ та, відповідно до статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 р. N 755-1У (надалі - Закон України від 15.05.2003 р. N 755-1У), є підставою для постановления судового рішення про припинення юридичної особи відповідача.

Представник позивача в судовому засіданні 05.05.2010 р. позов підтримав та просив задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з’явився. Ухвала суцу надсилалась відповідачу за адресою, яка зазначена у Витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а саме: 07800, Київська область, Бородянський район, смт. Бородянка, вул. Будівельників, 25.

Однак, до суду повернувся конверт, направлений на адресу відповідача, з довідкою поштового відділення - «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до норм частини восьмої статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Враховуючи, що про час, дату та місце розгляду справи відповідач був повідомлений своєчасно та належним чином, суд вважає за можливе здійснити її розгляд за відсутності представника відповідача та на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з’ясувавши фактичні обставини на яких грунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне

значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в іювному обсязі з огляду на таке.

Згідно Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 19.02.1998 р. № 80 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 березня 1998 р. за № 172/2612 (надалі - Порядок) платники податків - це, зокрема, юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, на яких згідно із законами покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі), пеню та штрафні санкції.

Відповідно до пункту 4.1 Порядку, узяття на облік як платників податків - юридичних осіб та відокремлених підрозділів осіб здійснюється за їх місцезнаходженням відповідними органами державної податкової служби після внесення відомостей про них до Єдиного державного реєстру або, у випадках, передбачених законодавством, після присвоєння ідентифікаційних кодів за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України.

Судом встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Нова -2007» зареєстроване Бородянською районною державною адміністрацією Київської області 26.06.2006 р. за № 1 331 102 0000 001012 та перебуває на податковому обліку з 27.06.2007 р. за №2377.

Приписами статті 9 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.1991 р. N1251-XII, на платників податків і зборів (обов'язкових платежів) покладено обов'язок подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Частиною другою статті 38 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-ІУ встановлено, що підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи є, зокрема, неподання протягом року орга там державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності від ювідно до закону.

Як вбачається з наявних матеріалів справи, відповідач не подає податкову звітність до податкових органів з 10.07.2008 р. та, станом на 05.05.2010 р., у нього відсутня заборгованість зі сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) (а.с. 9).

Відповідно до пункту 8.6 Порядку, у випадку, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі неподання протягом року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про постановлення судового рішення про припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

Враховуючи, що відповідачем більше року не подаються до органів державної податкової служби податкові декларації, документи фінансової звітності та з огляду на відсутність у відповідача заборгованості перед бюджетом, суд вважає, що позовні вимоги є обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно з частиною першою статті 33 Закону України від 15 травня 2003 року № 755- ІУ, юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповновг женим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Частиною першою статті 38 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-ІУ встановлено, що суд, який постановив рішення про припинення юридичної особи, що не пов’язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили

направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Оскільки, спір вирішено на^ користь суб'єкта владних повноважень звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Враховуючи наведене та керуючись статтями 51, 69, 71, 158 - 163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Нова -2007» (код ЄДРПОУ 35144703, 07800, Київська область, Бородянський район, смт. Бородянка, вул. Будівельників, 25).

Постанову надіслати державному реєстратору Бсродянської районної державної адміністрації Київської області для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Постанова відповідно до частини 1 статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне ос

Дата ухвалення рішення05.05.2010
Оприлюднено06.11.2015
Номер документу53066120
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3822/10/1070

Ухвала від 11.03.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Постанова від 05.05.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Постанова від 05.05.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні