Ухвала
від 26.03.2014 по справі 761/8974/14-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/8974/14-к

Провадження №1-кс/761/3390/2014

У Х В А Л А

іменем України

26 березня 2014 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю слідчого з особливо важливих справ третього відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у м. Києві лейтенанта податкової міліції ОСОБА_2 , при секретарі ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32014100000000045 від 12.03.2014 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий з особливо важливих справ третього відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у м. Києві ОСОБА_2 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором, який здійснює процесуальне керівництво прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , згідно якого просить надати дозвіл на проведення обшуку нежитлового приміщення за адресою АДРЕСА_1 .

Клопотання мотивовано тим, що досудовим розслідуванням установлено Cлужбові особи ТОВ "Петрус-Алко" (код ЄДРПОУ 36942172) у період з 01.11.2011 по 31.07.2013 шляхом включення до складу податкового кредиту з податку на додану вартість операцій з нібито придбання ТМЦ від ТОВ "Укрсклотрейд" (код ЄДРПОУ 37962383) ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 8 894 760 грн., крім того нараховано штрафні санкції у розмірі 4 447 380 грн. Так, загальна сума грошового зобов`язання ТОВ "Петрус-Алко" перед державним бюджетом становить 13 342 140 грн.

Встановлено, що операції між ТОВ "Петрус-Алко" та ТОВ "Укрсклотрейд" здійснені без реального настання правових наслідків, а направлені виключно на формування незаконного податкового кредиту, та як наслідок ухилення від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах.

Безтоварність операцій, проведених між ТОВ "Петрус-Алко" та ТОВ "Укрсклотрейд" підтверджується документацією, вилученою під час обшуку 19.12.2013 на підставі ухвали слідчого-судді Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_5 за фактичною адресою ТОВ "Укрсклотрейд".

За результатами аналізу вилученої документації встановлено, що діяльність службових осіб ТОВ "Укрсклотрейд" направлена виключно на пособництво в ухиленні від сплати податків службовими особами ТОВ "Петрус-Алко".

Крім того, ДПІ у Святошинському районі ГУ Міндоходів у м. Києві 09.09.2013 складено акт 1389/26-57/22-06-09/37962383 щодо ТОВ "Укрсклотрейд". За результатами акту встановлено відсутність реальності вчинення господарських операцій купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей ТОВ "Укрсклотрейд" по ланцюгу до вигодонабувача.

13.02.2014 ДПІ у Святошинському районі ГУ Міндоходів у м. Києві складено акт №5/26-57-22-02-09/36942172, у якому підтверджено відсутність факту передачі товарів (робіт, послуг) ТОВ "Петрус-Алко" від ТОВ "Укрсклотрейд", що свідчить про укладення угод без мети настання реальних наслідків. За результатами перевірки ТОВ "Петрус-Алко" по взаємовідносинах з ТОВ "Укрсклотрейд" встановлено завищення податкового кредиту ТОВ "Петрус-Алко", та як наслідок ухилення від сплати податку на додану вартість у розмірі 8 894 760 грн.

Як підставу для проведення обшуку слідчий зазначає, На виконання постанови Кабінету міністрів України «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 1 березня 2014 року, якою доручено зокрема «припинення діяльності конвертаційних центрів та «податкових ям», зупинення схем обігу спирту без оподаткування», відділом боротьби з незаконним оборотом підакцизних товарів встановлено ряд складських приміщень, які використовуються ТОВ "Петрус-Алко" для зберігання лікеро-горілчаної продукції.

Одним з місць, призначених для зберігання лікеро-горілчаної продукції ТОВ "Петрус-Алко" є відокремлений підрозділ підприємства - "Філія "Брендбар" ТОВ "Петрус-Алко", який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Магнітогорська, буд. 1-А літ.35.

Згідно інформації, отриманої відділом боротьби з незаконним оборотом підакцизних товарів, вбачається, що за даною адресою знаходиться необлікована лікеро-горілчана продукція, оклеєна марками акцизного податку з явними ознаками підробки або з поліграфічними елементами невстановленого зразка, що дозволяє службовим особам ТОВ "Петрус-Алко" приховувати від оподаткування доходи від її реалізації.

На даний момент у досудового слідства є підстави вважати, що службові особи ТОВ "Петрус-Алко", використовуючи ряд СПД з ознаками фіктивності, у т.ч. ТОВ "Укрсклотрейд", створили схему з мінімізації податкових зобов`язань, що призвело до фактичного ненадходження грошових коштів в особливо великих розмірах.

Слідчий вказує, що для повного, всебічного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32014100000000045 виникає необхідність у вилученні чорнових записів службових осіб ТОВ "Петрус-Алко", первинної фінансово-господарської документації, в тому числі балансових звітів, всіх інших документів, що стосуються переміщення основних фондів підприємства за період 01.11.2011 по 31.07.2013, документів фінансової, бухгалтерської та податкової звітності за вказаний період, печаток, штампів, грошових коштів, а також іншої документації та предметів, що підтверджують операції, направлені на ухилення від сплати податків у зв`язку з чим просить надати дозвіл на обшук приміщення вказаного у клопотанні.

У відповідності до п.7 п.п.4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02.03.2013 проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формулюється виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

Також слідчий вказує, що даний час є достатні підстави вважати, що у разі отримання органом досудового розслідування тимчасового доступу до речей та документів, чи направлення вимоги щодо надання документів в порядку ст. 93 КПК України, службовими особами перелічених підприємств будуть знищенні чорнові записи та документи, які мають доказове значення під час розслідування даного кримінального провадження.

Згідно бази даних Міндоходів України, ТОВ "Петрус-Алко" має відокремлений підрозділ "Філія "Брендбар" ТОВ "Петрус-Алко", фактичною та юридичною адресою якого є: м. Київ, вул. Магнітогорська, буд. 1-А літ.35.

Засновником "Філія "Брендбар" ТОВ "Петрус-Алко" є ТОВ "Петрус-Алко", а об`єкт нерухомого майна за адресою: м. Київ, вул. Магнітогорська, буд. 1-А літ.35 фактично використовується ТОВ "Петрус-Алко".

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з мотивів наведених у ньому та просив його задовольнити.

Дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, приходжу до висновку про наявність підстав для його часткового задоволення, виходячи із наступного.

Так, клопотання про проведення обшуку щодо змісту відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

Судом встановлено, що у провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 32014100000000045 від 12.03.2014 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Таким чином, при зверненні із клопотанням слідчим доведено вчинення кримінального правопорушення, можливість знаходження відшукуваних речей і документів, що мають значення для досудового розслідування у приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Магнітогорська, 1-Б, літ. 35

У наданих матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що знаряддя вчинення кримінального правопорушення: чорнові записи службових осіб, первинна фінансово-господарська документація, в тому числі балансові звіти, всіх інших документів, що стосуються переміщення основних фондів підприємстваТОВ "Петрус-Алко" за період з 01.11.2011 по 31.07.2013, документи фінансової, бухгалтерської та податкової звітності за вказаний період, печатки, штампи, марки акцизного податку, що підтверджують операції, направлені на ухилення від сплати податків можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з тим, клопотання слідчого в частині відшукання грошових коштів, а також іншої документації та предметів, що підтверджують операції, направлені на ухилення від сплати податків, є необґрунтованим та неконкретизованим, а тому не підлягає задоволенню.

При цьому, строк виконання ухвали слід встановити один місяць із винесення ухвали.

Керуючись, ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого з особливо важливих справ третього відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у м. Києві лейтенанта податкової міліції ОСОБА_2 про проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому з особливо важливих справ третього відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у м. Києві лейтенанту податкової міліції ОСОБА_2 на проведення обшуку в приміщенні, розташованому за адресою: м. Київ, вул. Магнітогорська, буд. 1-А літ.35, яке належить на праві власності "Філія "Брендбар" ТОВ "Петрус-Алко" та фактично використовується ТОВ "Петрус-Алко" з метою відшукання чорнових записів службових осіб, первинної фінансово-господарської документації, в тому числі балансових звітів, всіх інших документів, що стосуються переміщення основних фондів підприємства ТОВ "Петрус-Алко" за період з 01.11.2011 по 31.07.2013, документів фінансової, бухгалтерської та податкової звітності за вказаний період, печаток, штампів, марок акцизного податку, що підтверджують операції, направлені на ухилення від сплати податків та які можуть мати важливе доказове значення у кримінальному провадженні.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.03.2014
Оприлюднено13.01.2023
Номер документу53079861
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/8974/14-к

Ухвала від 26.03.2014

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні