Постанова
від 20.03.2007 по справі 2-п-249/07
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

№ 2-п-249/07

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 березня 2007 року м. Житоми р

Богунський районний суд мі ста Житомира в складі:

головуючого-судді Григо русь Н.Й.

секретар Лисенко Н.О.

розглянув у відкритому суд овому засіданні в м. Житомирі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до приватного нотар іуса про скасування постанов и про відмову у вчиненні нота ріальної дії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в суд з д аним позовом, в якому просив с касувати постанову приватно го нотаріуса про відмову у вч иненні нотаріальної дії та з обов'язати нотаріуса посвідч ити договір міни. При цьому по силався на те, що він звернувс я до приватного нотаріуса з м етою вчинення нотаріальної д ії - посвідчення договору мін и земельних ділянок, що розта шовані на території Глибочиц ької та Новоселицької сільсь ких рад Житомирського району . Проте у вчинені нотаріально ї дії було відмовлено, а тому п росив скасувати постанову пр иватного нотаріуса Демець кої С.Л. про відмову у вчинен ні нотаріальної дії та зобов 'язати її посвідчити нотаріа льно договір міни.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав їх в повному обс язі та просив задовольнити, з азначив, що відповідно до чин ного земельного законодавст ва, як виняток із загальної за борони відчужувати земельні ділянки для ведення товарно го сільськогосподарського в иробництва, дозволяється їх міняти на інші земельні діля нки.

В судове засідання відпові дач не з»явилась, просила спр аву розглянути в її відсутно сті, при вирішенні даного пит ання покладається на розсуд суду.

Третя особа - ОСОБА_3 - в су довому засіданні просив позо вні вимоги задовольнити в по вному обсязі з викладених пі дстав.

Заслухавши пояснення пози вача, третьої особи, з урахува нням меж заявлених вимог, дос лідивши матеріали справи, су д приходить до наступного ви сновку.

Судом встановлено, що 28.02.2007 р. ОСОБА_4, який діє на підста ві довіреності від імені поз ивача ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Житоми рського районного нотаріаль ного округу Демецької С.Л. з метою вчинення нотаріальн ої дії, а саме посвідчення дог овору міни земельних ділянок , які нележать ОСОБА_1 та ОСОБА_3

Для посвідчення договору м іни земельних ділянок були н адані документи: 1) паспорт пре дставника; 2) довіреність від 2 2.02.2007р. (нотаріальний бланк BEE №634749 ); 3) державний акт на право влас ності на земельну ділянку ві д 20.07.2006р. (бланк серії ЯГ №424557); 4) вис новок про експертну грошову оцінку земельної ділянки №2/334 від 21.02.2007р, складений Приватною фірмою „ЮрЕкс"; 5) витяг з бази д аних автоматизованої систем и ведення державного земельн ого кадастру від 23.02.2007р., зареєс трований в реєстрі за №2351 (блан к серії AAA №137306); 6) витяг з бази дан их автоматизованої системи в едення державного земельног о кадастру від 23.02.2007р., зареєстр ований в реєстрі за №2352 (бланк с ерії AAA №137307) та документи стосов но іншої земельної ділянки, н а яку позивач хотів обміняти свою земельну ділянку - 1) Держ авний акт на право власності на земельну ділянку від 28.02.2007р. (бланк серії ЯГ №297501), зареєстро ваний в Книзі записів реєстр ації державних актів на прав о власності на землю та на пра во постійного користування з емлею, договорів оренди земл і за №010720900119; 2) висновок про експе ртну грошову оцінку земельно ї ділянки №2/371 від 27.02.2007р, складен ий Приватною фірмою „ЮрЕкс"; 3) витяг з бази даних автоматиз ованої системи ведення держа вного земельного кадастру ві д 28.02.2007р., зареєстрований в реєс трі за №2414 (бланк серії AAA №137364); 4) ви тяг з бази даних автоматизов аної системи ведення державн ого земельного кадастру від 28.02.2007р., зареєстрований в реєстр і за №2413 (бланк серії AAA №137363). Позив ач хотів здійснити міну своє ї земельної ділянки на земел ьну ділянку площею 0,2500 га, када стровий номер №1822083200:03:001:0047, що розт ашована по АДРЕСА_1, цільо ве призначення - будівництво та обслуговування жилого бу динку, господарських будівел ь і споруд, яка належить на пра ві приватної власності треті й особі - ОСОБА_3

Проте позивачем було одерж ано постанову від 26.02.2007 p., згідно якої позивачу було відмовле но у нотаріальному посвідчен ні договору купівлі-продажу на підставі ст. 49 Закону Украї ни „Про нотаріат", п.п. „б" п. 15 роз ділу X „Перехідні положення" З емельного кодексу України.

Згідно ст. 49 Закону України „ Про нотаріат", нотаріус відмо вляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо: а) вчинення такої ді ї суперечить законові; б) дії п ідлягають вчиненню іншим нот аріусом чи іншою посадовою о собою; в) з проханням про вчине ння нотаріальної дії звернул ась недієздатна особа або пр едставник, який не має необхі дних повноважень; г) угода, що укладається від імені юридич ної особи, суперечить цілям, в казаним в її статуті чи полож енні. Відповідно до п.п. „б" п. 15 р озділу X „Перехідні положенн я" Земельного кодексу Україн и, на який у своїй відмові у вч иненні нотаріальної дії поси лається відповідач: „до 1 січн я 2008 року не допускається купі вля-продаж або іншим способо м відчуження земельних ділян ок і зміна цільового признач ення (використання) земельни х ділянок, які перебувають у в ласності громадян та юридичн их осіб для ведення товарног о сільськогосподарського ви робництва, земельних ділянок , виділених в натурі (на місцев ості) власникам земельних ча сток (паїв) для ведення особис того селянського господарст ва, а також земельних часток (п аїв), крім передачі їх у спадщи ну, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку від повідно до закону та вилучен ня (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб". Цим пу нктом встановлюється заборо на купівлі-продажу, іншим спо собом відчуження та зміна ці льового призначення (викорис тання) земельних ділянок, які перебувають у власності гро мадян та юридичних осіб для в едення товарного сільського сподарського виробництва. Кр ім цього в зазначеному пункт і встановлюється заборона ку півлі-продажу, іншим способо м відчуження та зміни цільов ого призначення (використанн я) земельних ділянок, виділен их в натурі (на місцевості) вла сникам земельних часток (паї в) для ведення особистого сел янського господарства, а так ож земельних часток (паїв). Але в другій частині речення під пункту „б" пункту 15 розділу X „П ерехідні положення" Земельно го кодексу України, починаюч и зі слів „крім передачі їх ... " встановлюється виключення і з заборони відчуження земель них ділянок, призначених для ведення товарного сільськог осподарського виробництва. З окрема підпунктом „б" пункту 15 розділу X „Перехідні положе ння" Земельного кодексу Укра їни дозволяються деякі види відчуження земельних діляно к, призначених для ведення то варного сільськогосподарсь кого виробництва, а саме - пере дача їх у спадщину, обмін земе льної ділянки на іншу земель ну ділянку відповідно до зак ону, вилучення (викуп) для сусп ільних потреб. Крім цього доз воляється також передача у с падщину, обмін земельної діл янки на іншу земельну ділянк у відповідно до закону, вилуч ення (викуп) для суспільних по треб також земельних ділянок , виділених в натурі (на місцев ості) власникам земельних ча сток (паїв) для ведення особис того селянського господарст ва, а також земельних часток (п аїв).

Що стосується конкретного дозволеного виду відчуження земельних ділянок з цільови м призначенням для ведення т оварного сільськогосподарс ького виробництва, а саме мін и земельної ділянки на іншу з емельну ділянку відповідно д о закону, то ні Земельним коде ксом України, ні іншим чинним законодавством України не в становлюється обмежень щодо характеристик земельної діл янки (площа, місцерозташуван ня, цільове призначення, форм а власності, власник, кадастр овий номер, обмеження та обтя ження тощо), на яку можна здійс нити міну земельної ділянки, призначеної для ведення тов арного сільськогосподарськ ого виробництва.

Враховуючи викладене та ві дповідно до підпункту „б" пун кту 15 розділу X „Перехідні пол оження" Земельного кодексу У країни, земельну ділянку з ці льовим призначенням для веде ння товарного сільськогоспо дарського виробництва можна поміняти на будь-яку іншу зем ельну ділянку з будь-якою пло щею, цільовим призначенням, к адастровим номером та іншими характеристиками, в тому чис лі й на частину земельної діл янки, оскільки якщо Земельни й кодекс України не містить о бмежень стосовно об'єктів до зволеного договору міни земе льних ділянок, то сторони маю ть керуватися загальною заса дою цивільного законодавств а щодо свободи договору у виз наченні змісту істотних умов договору (стаття 3 Цивільного кодексу України). Таким чином , виходячи із норм підпункту „ б" пункту 15 розділу X „Перехідн і положення" Земельного коде ксу України, Позивач має прав о обміняти свою земельну діл янку з цільовим призначенням для ведення товарного сільс ькогосподарського виробниц тва на будь-яку іншу земельну ділянку, зокрема на земельну ділянку площею 0,2500 га, кадастр овий номер №1822083200:03:001:0047, що розташо вана по АДРЕСА_1, цільове п ризначення - будівництво та о бслуговування жилого будинк у, господарських будівель та споруд, яка належить ОСОБА _3.

Відмова приватного нотарі уса у посвідченні договору м іни земельної ділянки, надан ої для ведення товарного сіл ьськогосподарського виробн ицтва, на земельну ділянку, на дану для будівництва та обсл уговування жилого будинку, г осподарських будівель і спор уд є незаконною та підлягає с касуванню.

Відповідачем не було навед ено інших підстав, передбаче них статтею 49 Закону України „ Про нотаріат" та пунктом 31 Інс трукції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусам и України, для відмови у вчине нні нотаріальної дії, а тому в имоги Позивача про скасуванн я постанови приватного нотар іуса про відмову у вчиненні н отаріальної дії від 28.02.2007р. за № 53 та зобов'язання приватного н отаріуса посвідчити договір купівлі-продажу земельної д ілянки є правомірними та під лягають задоволенню в повном у обсязі.

Враховуючи викладене вбач ається порушенням ст.24 Консти туції України відповідно до якої громадяни мають рівні к онституційні права і свободи та є рівними перед законом, а ст.22 Конституції проголошує, щ о права і свободи людини і гро мадянина, закріплені Констит уцією, не є вичерпними, і що пр и прийнятті нових законів аб о внесення змін до чинних зак онів не допускається звуженн я змісту та обсягу існуючих п рав та свобод.

Керуючись ст. 100, 102, 160-163, 181 КАС Укр аїни, ст. 49-50 Закону України «Пр о нотаріат»,

Суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити. Скасу вати постанову Приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального о круг Демецької Світлани Ле онідівни про відмову у вчин енні нотаріальної дії від 26.02.20 07 року за № 46.

Зобов'язати Приватного нот аріуса Житомирського районн ого нотаріального округу Д емецьку С.І. посвідчити дог овір міни земельної ділянки площею 2,5845 га, кадастровий номе р 1822082000:01:000:0054, щ розташована на тер иторії Глибочицької сільськ ої ради Житомирського району , Житомирської облает цільов е призначення - для ведення то варного сільськогосподарсь кого виробництва, яка належи ть ОСОБА_1 на підставі Дер жавного акту на право власно сті на земельну ділянку від 20. 07.2006р. (бланк серії ЯГ №424557), зареєс трований в Книзі записів реє страції державних актів на п рав власності на землю та на п раво постійного користуванн я землею, договорів оренди зе млі за №01062090063 на іншу земельну д ілянку - площею 0,2500 га, кадастро вий номер №1822083200:03:001:0047, що розташов ана по АДРЕСА_1, цільове пр изначення будівництво та обс луговування жилого будинку, господарських будівель та сп оруд, яка належить ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право власності на земель ну ділянку від 28.02.2007р (бланк сер ії ЯГ №297501).

Постанова може бути оскарж ена до апеляційного суду Жит омирської області шляхом под ання через Богунський районн ий суд протягом десяти днів, п очинаючи з дня проголошення постанови, заяви про апеляці йне оскарження або апеляційн ої скарги.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку на подання заяви на апеляц ійне оскарження, якщо така за ява або апеляційна скарга не були подані.

СудБогунський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення20.03.2007
Оприлюднено17.06.2010
Номер документу5308332
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-п-249/07

Постанова від 20.03.2007

Адміністративне

Богунський районний суд м. Житомира

Григорусь Н.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні