Постанова
від 12.05.2010 по справі 3953/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 травня 2010 року 3953/10/1070

Київський окружний адміністративний суд у складі. головуючого судді Лисенко В.І.

при секретарі Коваленко О.О. за участі представників осіб, які беруть участь у справі

від позивача ОСОБА_1

від відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу Управління пенсійного фонду України у м. Броварах Київської області Комунального підприємства «Київський завод алюмінієвих будівельних конструкцій» стягнення заборгованості по внесках на загальнообов язкове державне пенсійне страхування

ВСТАНОВИВ

УПФ України у м. Броварах (далі - позивач) звернулось до суду з позовом про стягнення з КП «Київський завод алюмінієвих будівельних конструкцій» (далі - відповідач) заборгованості по внесках на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 237 222 грн. 46 коп.

Позовні вимоги позивач обгрунтовує тим. що відповідач, є платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058ТУ. та в порушення п. 6 ч. 2 ст. 17 даного Закону та п. 4 ст. 4 ЗУ "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" не сплатив страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за жовтень 2009 року у сумі 237 222 грн. 46 коп.

Представник відповідача звернувся до суду з клопотанням про направлення даної справи за підсудністю.

Представник позивача даного клопотання не підтримав та просив суд відмовити у його задоволенні.

Заслухавши доводи сторін та дослідивши матеріали справи, суд відмовив у задоволенні даного клопотання.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги мотивовано підтримав. Представник відповідача проти позовних вимог не заперечував.

Всебічно та об єктивно дослідивши матеріали справи ти оцінивши їх в сукупності, суд дійшов висновку що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Сторони по справі є суб єктами системи загальнообов’язкового державного

пенсійного страхування, як вказано у ст. 5 ЗУ № 1058-ІУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Згідно розрахунку суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягає до сплати відповідачем, сума несплачених коштів складає 237 222 грн. 46 коп., в тому числі по страхових внесках нарахованих на заробітну и лагу за ставкою збору 33,2 % в сумі 223 413 грн. 79 коп. та страхові внески, утримані із заробітної плати за ставкою збору 1 - 0,5 % в сумі 13 808 грн. 67 коп.

Відповідно абз. 7 пункту 8.3 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. N 21-1, вимога вважається надісланою (врученою) юридичній особі, якщо її передано посадовій особі такої юридичної особи під підпис або надіслано листом з повідомленням про вручення - докази отримання відповідачем вимоги долучено до матеріалів справи.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період /календарний місяць/ не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Порядок сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування передбачений також Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України N 21-1 від 19.12.2003 р.

Пунктом 1 ч. 8 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що страхові внески, які перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених цим Законом, та в розмірах, передбачених Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для відповідних платників збору. Таким чином, ставки страхових внесків передбачені ст. 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", а саме: для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності - 32 % (з 31.03.2005 р. 32,3 % відповідно до змін внесених до цього закону, Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших Законів України", а у 2007 році - 33,2 %) від фактичних витрат на оплату праці працівників, які включають витрати на виплати основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Беручи до уваги те, що заборгованість до Пенсійного фонду України у розмірі 237 222 грн. 46 коп. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив; наявність у нього вказаної заборгованості підтверджується поданими документами; станом на день розгляду справи судом доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості не надано, суд приходить до висновку про обгрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 8, 9, 12, 19, 94, 158-163, 167 КАС України, суд-

ПОСТАНОВИВ

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з комунального підприємства «Київський завод алюмінієвих будівельних конструкцій» (ідентифікаційний код 30470011) на користь Управління Пенсійного фонду України у м. Броварах Київської області (ідентифікаційний код 20577500) заборгованість у розмірі 237 222 (двісті тридцять сім тисяч двісті двадцять дві) грн. 46 коп.

Судові витрати розподіляються відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Лисенко В.І.

Дата ухвалення рішення12.05.2010
Оприлюднено06.11.2015
Номер документу53110204
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3953/10/1070

Постанова від 12.05.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Постанова від 12.05.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Ухвала від 12.03.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні