Ухвала
від 29.10.2015 по справі 757/40037/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/40037/15-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2015 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого в ОВС СВ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання слідчого в ОВС СВ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

29.10.2015 в провадження слідчого судді надійшло клопотання слідчого в ОВС СВ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях за адресою: м. Київ, бул. Т. Шевченка, 23, які на праві власності належать ТОВ «Українсько-європейська консалтингова група» (код ЄДРПОУ 37268335) та фактично використовуються учасниками та працівниками компанії «КВВ груп», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання знарядь кримінального правопорушення і їх вилучення, зокрема: документальних матеріалів щодо створення, придбання та фінансово-господарської діяльності суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності: ТОВ «Дойтчес фляйш Україна» (ЄДРПОУ 39233629), ТОВ «Посейдон-Трейд» (код ЄДРПОУ 37884138), ТОВ «Техінвест-Проект» (код ЄДРПОУ 38690809), ТОВ «Фірма Мет-Пром» (код ЄДРПОУ 38488597), ПВКП «Акваторія» (код ЄДРПОУ 30602144), ТОВ «Компанія Інтермаркет» (код ЄДРПОУ 38544441), ТОВ «Інт-Транс» (код ЄДРПОУ 39096769), ТОВ «Транс-Інвестгруп» (код ЄДРПОУ 38506872), ТОВ «Тех-Мет» (код ЄДРПОУ 39096528), ТОВ «Стіл-Інвест» (код ЄДРПОУ 38782260), ТОВ «Метмаркет» (код ЄДРПОУ 37476533); печаток та штампів вказаних суб`єктів господарювання, печаток та штампів інших суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, установ, організацій, які можуть використовуватися у протиправній діяльності, договорів про банківське обслуговування в режимі віддаленого доступу «клієнт-банк» вказаних суб`єктів господарювання; персональних електронно-обчислювальних машин та інших електронних приладів, на яких зберігається або може зберігатись інформація із відомостями щодо вчинення розслідуваного злочину, що неможливо встановити без проведення комп`ютерно-технічної експертизи; грошових коштів, здобутих злочинним шляхом; інших документів та предметів (записників, блокнотів, зошитів, чорнових записів тощо) з відомостями, що свідчать про вчинення вищевказаних злочинів та були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

З наданих в обґрунтування клопотання матеріалів вбачається, що Слідчим відділом Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22015101110000187 ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України.

В ході виконання Головним управлінням контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України доручення про проведення слідчих дій, наданого в порядку ст. 40 КПК України, отримано дані щодо обставин, які можуть висвітлювати схему протиправної діяльності з виведення із задіяних у вказаній схемі підприємств грошових коштів через «транзитні» та «фіктивні» підприємства з подальшим їх обготівковуванням, привласненням та легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом, встановлено групу осіб, безпосередньо причетних до організації та функціонування незаконної фінансової схеми, місцезнаходження документальних матеріалів, предметів, речей та цінностей, які можуть слугувати доказами у вказаному кримінальному провадженні, а також інші дані, які можуть бути використані в ході досудового розслідування.

Так, в ході досудового розслідування встановлено протиправну діяльність підприємства з ознаками фіктивності ТОВ «Дойтчес фляйш Україна» (ЄДРПОУ 39233629), на рахунки якого службовими особами УМГ «Черкаситрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» (ЄДРПОУ 04694614), спільно із службовими особами ТОВ «Хімфармінвест» (ЄДРПОУ 36460606), умисно, з метою подальшого власного збагачення, через підконтрольні транзитні підприємства було виведено грошові кошти УМГ «Черкаситрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» у розмірі близько 2,2 млн., з подальшим їх присвоєнням та легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом. Встановлено, що до налагодження вказаної протиправної схеми причетні особи з числа учасників компанії «КВВ груп» - ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 та інші, які у 2014 році організували подібну протиправну схему з розкрадання грошових коштів металургійних підприємств в особливо великих розмірах, шляхом укладення договорів на постачання брухту чорних та кольорових металів із суб`єктами господарювання з ознаками фіктивності та їх подальшої легалізації.

В ході виконання доручення встановлено, що протягом 2014 року керівниками металургійних комбінатів в рамках укладених договорів здійснювалось перерахуванням коштів за поставлений підконтрольними ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 підприємствами (всього більше 20) металобрухт на розрахункові рахунки ТОВ «Посейдон-Трейд» (код ЄДРПОУ 37884138, адреса: м. Київ, вул. Бакуніна, 3, директор ОСОБА_8 участі в управлінні компанією не здійснював) та ТОВ «Техінвест-Проект» (код ЄДРПОУ 38690809, адреса: м. Київ, вул. О. Теліги, 41, директор ОСОБА_9 постійно проживав в АР Крим, участі в управлінні компанією не здійснював). Загальна сума надходжень грошових коштів від операцій з металобрухтом ТОВ «Посейдон-Трейд» та ТОВ «Техінвест-Проект» у 2014 році становила понад 550 млн. грн. та 558 млн. грн. відповідно.

В подальшому, частина отриманих коштів перераховувалась на рахунки ТОВ «Укртранс Консалтінг» та реальних заготівельних підприємств за надання розвантажувально-навантажувальних послуг. Решта виручки від реалізації металобрухту на загальну суму 460,3 млн. грн., згідно розробленого плану, з метою прикриття незаконної діяльності, перераховувалась підприємствам з ознаками фіктивності за неіснуючі операції з купівлі вказаного товару та розподілялась між учасниками злочинної схеми.

В зазначений період часу, ТОВ «Посейдон-Трейд» та ТОВ «Техінвест-Проект» здійснювало розрахунок із наступними суб`єктами господарювання, які мають ознаки фіктивності: ТОВ «Фірма Мет-Пром» (код ЄДРПОУ 38488597) (перераховано 195,5 млн. грн.), ПВКП «Акваторія» (код ЄДРПОУ 30602144) (перераховано 138,3 млн. грн.), ТОВ «Компанія Інтермаркет» (код ЄДРПОУ 38544441) (перераховано 59,6 млн. грн.), ТОВ «Інт-Транс» (код ЄДРПОУ 39096769) (перераховано 33,3 млн. грн.), ТОВ «Транс-Інвестгруп» (код ЄДРПОУ 38506872) (перераховано 27,4 млн. грн.), ТОВ «Тех-Мет» (код ЄДРПОУ 39096528) (перераховано 2,8 млн. грн.), ТОВ «Стіл-Інвест» (код ЄДРПОУ 38782260) (перераховано 2,2 млн. грн.) та ТОВ «Метмаркет» (код ЄДРПОУ 37476533) (перераховано 1,2 млн. грн.), що попередньо було передбачено єдиним планом, спрямованим на досягнення злочинної мети.

В результаті проведених Головним управлінням контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України заходів встановлено, що документальні матеріали, предмети, речі та цінності, які можуть слугувати доказами у вказаному кримінальному провадженні, а також інші дані, які можуть бути використані в ході досудового розслідування, можуть знаходитись в офісних приміщеннях, які використовуються учасниками та працівниками «КВВ груп», за місцем проживання вказаних осіб та в транспортних засобах, на яких вказані особи пересуваються.

Зокрема встановлено, що документи, які стосуються фінансово-господарської діяльності ТОВ «Посейдон-Трейд» та ТОВ «Техінвест-Проект» а також інших із вищевказаних підприємств з ознаками фіктивності, печатки електронні ключі до рахунків в банківських установах можуть знаходитись в нежитловому офісному приміщенні за адресою: м. Київ, бул. Шевченка, 23, тобто за місцем фактичного розташування головного офісу компанії «КВВ груп».

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно № 45866275 від 19.10.2015, нежитлове приміщення за адресою: м. Київ, бул. Т. Шевченка, 23, на праві приватної власності належить ТОВ «Українсько-європейська консалтингова група» (код ЄДРПОУ 37268335).

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 , клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому доводи та на долучені до матеріалів клопотання документи, просив клопотання задовольнити.

Обшук, у відповідності з ст. 234 КПК України проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Вислухавши думку слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши надані в його обґрунтування матеріали, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню, оскільки наявні в матеріалах дані дають достатні підстави вважати, що вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані слідчим речі і документи мають значення для досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду і можуть знаходитися за місцем проведення обшуку у нежитлових приміщеннях за адресою: м. Київ, бул. Т. Шевченка, 23, які на праві власності належать ТОВ «Українсько-європейська консалтингова група» (код ЄДРПОУ 37268335) та фактично використовуються учасниками та працівниками компанії «КВВ груп», разом з тим в задоволені клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення грошових коштів, здобутих злочинним шляхом; інших документів та предметів які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, які мають значення для кримінального провадження відмовити у зв`язку з необґрунтованістю та безпідставністю.

Разом з тим у разі виявлення під час обшуку майна, яке має значення для даного кримінального провадженні, його огляд і вилучення регламентовано ч. 7 ст.236 КПК України.

Відтак, клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 108, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого в ОВС СВ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому в ОВС СВ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , та слідчим, які входять до складу слідчої групи у даному кримінальному провадженні на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях за адресою: м. Київ, бул. Т. Шевченка, 23, які на праві власності належать ТОВ «Українсько-європейська консалтингова група» (код ЄДРПОУ 37268335) та фактично використовуються учасниками та працівниками компанії «КВВ груп», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання знарядь кримінального правопорушення і їх вилучення, зокрема: документальних матеріалів щодо створення, придбання та фінансово-господарської діяльності суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності: ТОВ «Дойтчес фляйш Україна» (ЄДРПОУ 39233629), ТОВ «Посейдон-Трейд» (код ЄДРПОУ 37884138), ТОВ «Техінвест-Проект» (код ЄДРПОУ 38690809), ТОВ «Фірма Мет-Пром» (код ЄДРПОУ 38488597), ПВКП «Акваторія» (код ЄДРПОУ 30602144), ТОВ «Компанія Інтермаркет» (код ЄДРПОУ 38544441), ТОВ «Інт-Транс» (код ЄДРПОУ 39096769), ТОВ «Транс-Інвестгруп» (код ЄДРПОУ 38506872), ТОВ «Тех-Мет» (код ЄДРПОУ 39096528), ТОВ «Стіл-Інвест» (код ЄДРПОУ 38782260), ТОВ «Метмаркет» (код ЄДРПОУ 37476533); печаток та штампів вказаних суб`єктів господарювання, печаток та штампів інших суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, установ, організацій, які можуть використовуватися у протиправній діяльності, договорів про банківське обслуговування в режимі віддаленого доступу «клієнт-банк» вказаних суб`єктів господарювання; персональних електронно-обчислювальних машин та інших електронних приладів, на яких зберігається або може зберігатись інформація із відомостями щодо вчинення розслідуваного злочину, що неможливо встановити без проведення комп`ютерно-технічної експертизи, записників, блокнотів, зошитів, чорнових записів з відомостями, що свідчать про вчинення вищевказаних злочинів.

В іншій частині в задоволенні клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали протягом одного місяця, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/40037/15-к

Примірник 2 та завірена копія надано слідчому в ОВС СВ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3

Виконавець: ОСОБА_1 .

29.10.2015

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.10.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу53126460
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/40037/15-к

Ухвала від 29.10.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Москаленко К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні