Рішення
від 29.10.2015 по справі 910/25375/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.10.2015Справа №910/25375/15

За позовом Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго"

до приватного акціонерного товариства "Будінвест СМ"

про внесення змін до договору.

Суддя Головатюк Л.Д.

Представники :

Від позивача - Данілова Н.П.(дов. №29-14/20 від 05.01.15)

Від відповідача: не з"явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Полтавське обласне комунальне виробниче підприємство теплового господарства Полтаватеплоенерго" звернулося до Господарського суду м. Києва з позовною заявою до приватного акціонерного товариства "Будінвест СМ" про внесення змін до договору на відпуск теплової енергії № 3277 від 27.10.2011 року, викладені в проекті додаткової угоди № 1 та запропоновані до укладення згідно пропозиції № 30.1-01/1025 від 16.04.2015 року.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 298.09.2015 порушено провадження у справі №910/25285/15 та призначено до розгляду на 13.10.2015.

13.10.2015 через відділ діловодства суду надійшли документи для долучення до матеріалів справи від позивача.

Представник позивача, прибув в судове засідання, вимоги ухвали суду виконав частково.

Відповідач в судове засідання 13.10.2015 не з'явився, витребувані докази не подав, про причини неявки суду не повідомив, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Розгляд справи відкладено на 29.10.2015.

У засідання суду 29.10.2015 прибув представник позивача, позовні вимоги просив задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання 29.10.2015 не з'явився, витребувані судом докази не подав, причин неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Місцезнаходження відповідача за адресою, на яку було відправлено ухвали суду, адреса підтверджується відомостями з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Відповідно до абзацу 3 п. 3.9.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" у разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач повідомлений про час та місце судового розгляду належним чином.

Оскільки відповідач про час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, справа розглядається за наявними у ній матеріалами відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України .

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

У судовому засіданні складався протокол згідно статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України .

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд міста Києва, -

В С Т А Н О В И В:

27.10.2011 року між позивачем - Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго» (надалі теплопостачальна організація, ПОКВПТГ) та відповідачем - ПАТ «Будінвест СМ» (споживач за договором) був укладений договір № 3277 «С» на відпуск теплової енергії у гарячій воді, відповідно до якого теплопостачальна організація взяла на себе зобов'язання постачати теплову енергію у вигляді гарячої води з метою забезпечення опалення та гарячого водопостачання приміщень споживача до межі балансової належності теплової мережі будівлі по вул.Жовтнева, 77 а.

Умовами пп.16, 30 договору встановлено, що облік споживання теплової енергії на опалення проводиться по лічильникам, облік споживання гарячої води проводиться по водомірам. Оплата за опалення та гаряче водопостачання, що проводить споживач, стягується на підставі тарифів, встановлених уповноваженим органом.

16.04.2015 року ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" звернулося до відповідача із пропозицією за № 30.1-01/1025 про внесення змін до договору шляхом укладення додаткової угоди № 1 до договору № 3277 «С» від 27.10.2011. примірник додаткової угоди був надісланий споживачу для підписання на юридичну адресу та адресу, вказану у договорі.

У позовній заяві позивач вказує, що зазначена пропозиція обумовлена необхідністю внесення змін щодо надання послуг з централізованого постачання гарячої води.

Зокрема, проект додаткової угоди № 1 до договору на відпуск теплової енергії у вигляді гарячої води № 3277 «С» від 27.10.2011 року містив зміни істотних умов договору щодо визначення обсягу наданих споживачу послуг з централізованого постачання гарячої води на підставі даних КП «Полтававодоканал», повідомлених підприємству, а також проведення розрахунків за відпущену теплову енергію та послуг з централізованого постачання гарячої води відповідно до затверджених тарифів та визначення в договорі тарифів.

Проте пропозиція щодо укладення додаткової угоди відповідачем залишена без розгляду та відповіді, що стало підставою для звернення позивачем до суду з даним позовом.

Статтею 1 Закону України "Про теплопостачання" визначено, що теплова енергія - це товарна продукція, що виробляється на об'єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.

Згідно статті 1 Закону України "Про теплопостачання" споживач теплової енергії -фізична або юридична особа, яка використовує теплову енергію на підставі договору.

Відповідно до Закону України "Про теплопостачання" постачання теплової енергії (теплопостачання) - господарська діяльність, пов'язана з наданням теплової енергії (теплоносія) споживачам за допомогою технічних засобів транспортування та розподілом теплової енергії на підставі договору.

ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" є суб'єктом природної монополії та діє на підставі виданих Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг ліцензій на провадження господарської діяльності з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії.

Відповідно до роз'яснень, наданих Національною комісією, що здійснює державне регулювання ринку комунальних послуг щодо договірних відносин у сфері купівлі-продажу (постачання) теплової енергії, взаємовідносини між теплопостачальною організацією та власником будинку або балансоутримувачем (це може бути виконавець послуги, ЖЕО, ОСББ, житловий кооператив тощо) визначаються Правилами користування тепловою енергією, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 1198 від 03.10.2007 року (надалі - Правила користування тепловою енергією).

Пунктом 5 Правил користування тепловою енергією передбачено, що теплопостачальна організація укладає договори з власниками (балансоутримувачами) теплових мереж на транспортування теплової енергії за тарифами, встановленими відповідно до законодавства.

У відповідності до п. 2 ч.1 ст. 5 Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг»та згідно з абз. 7 ст. 16 Закону України «Про теплопостачання» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг встановлює тарифи на теплову енергію суб'єктам природних монополій та суб'єктам господарювання на суміжних ринках у сфері теплопостачання.

Пунктом 2 Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 869 від 01.06.2011 року «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» (надалі - Порядок формування тарифів) визначено, що він застосовується під час установлення Національною комісією регулювання ринку комунальних послуг та органами місцевого самоврядування тарифів на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для суб'єктів природних монополій, а також для суб'єктів господарювання на суміжних ринках та поширюється на таких суб'єктів під час розрахунку зазначених тарифів.

Відповідно до п. 10 Порядку формування тарифів одиницею калькулювання собівартості виробництва, транспортування, постачання теплової енергії є 1 Гкал теплової енергії.

При цьому, відповідно до статей 5,6 Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого Указом Президента України від 10 вересня 2010 року № 715, Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 869 від 01.06.2011 року «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг встановила тарифи на послуги з централізованого постачання гарячої води ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» за 1 куб.м.

Відповідно Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1198 від 03.10.2007 року (надалі Правила) розрахунки за спожиту теплову енергію здійснюються на межі продажу, яка є межею балансовою належності (відповідальності), відповідно до договору на підставі показів вузла обліку згідно з діючими тарифами (цінами), затвердженими в установленому порядку.

Отже, тарифи на послуги централізованого опалення та постачання гарячої води, що затведжені постановою Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України застосовуються для всіх споживачів, які знаходяться на території області і отримують послуги теплопостачання, що надаються ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго".

Однак, відповідач безпідставно ухилився від внесення змін до договору на умовах запропонованих теплопостачальною організацією на основі тарифів на теплову енергію, встановлених уповноваженим органом.

Статтею 188 Господарського кодексу України визначено, що у разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Стаття 652 ЦК України передбачає можливість зміни або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин.

Так, згідно ч. 1 ст. 652 ЦК України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Приписами ч. 2 ст. 652 ЦК України встановлено, якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов: в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане; зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися; виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору; із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

В обґрунтування позовних вимог позивач стверджує, що в момент укладення договору № 3277 «С» від 27.10.2011 року сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане; позивач не може усунути причини зміни обставин - встановлення уповноваженим органом тарифів за послуги з централізованого постачання гарячої води за 1 куб.м.; виконання сторонами договору на умовах без внесення в нього відповідних змін порушить співвідношення майнових інтересів сторін і позбавить ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» того, на що воно розраховувало при укладенні договору; із суті договору та звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе позивач.

Відповідно до ч. 2 статті 20 Господарського кодексу України , кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом, зокрема установлення, зміни і припинення господарських правовідносин.

Згідно зі ст. 16 Цивільного кодексу України , одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є зміна правовідношення.

Відповідно до ст. ст. 33 , 43 , 34 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, враховуючи, що Законом України "Про теплопостачання" встановлений обов'язок зі своєчасного укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії та додержання вимог договору та нормативно-правових актів, факт ухилення відповідача від підписання додаткової угоди шляхом внесення відповідних змін до договору, суд дійшов висновку, що вимоги позивача про внесення змін до договору на відпуск теплової енергії № 3277 від 27.10.2011 року, викладені в проекті додаткової угоди № 1 та запропоновані до укладення згідно пропозиції № 30.1-01/1025 від 16.04.2015 року є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Положеннями ч. 5 ст. 188 ГК України визначено, що якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Відповідно до ст. 49 ГПК України , витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 33 , 34 , 49 , 75 , 82-85 Господарського процесуального кодексу України , суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго" задовольнити в повному обсязі.

2. Внести зміни до Договору № 3277«С» на відпуск теплової енергії у вигляді гарячої води від 27.10.2011, викладені в проекті Додаткової угоди № 1 та запропоновані до укладення згідно пропозиції № 30.1-01/1025 від 16.04.2015 у наступній редакції:

Додаткова угода №1

до договору на відпуск теплової енергії

у вигляді гарячої води

№ 3277 «С» від 27.10.2011

м. Полтава " " 2015 р.

Ми, що нижче підписалися, ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго». що в подальшому іменується «Теплопостачальна організація», в особі заступника генерального директора Кашина Романа Олександровича, діючого на підставі довіреності № 29-14 37 від 21.01.2015, з однієї сторони, та Приватне акціонерне товариство «Будінвест СМ», що іменується в подальшому «Споживач», в особі генерального директора Сірика Ігоря Володимировича, який діє на підставі Статуту, з другої сторони, уклали додаткову угоду про наступне.

Даною додатковою угодою Сторони домовились внести в договір наступні зміни:

Пункт 1 Договору змінити та викласти в наступній редакції:

1. Предметом цього договору є:

- постачання теплової енергії у вигляді гарячої води на опалення приміщення «Споживача» до межі розподілу балансової належності теплової мережі будівлі по вул.Жовтнева,77а - нежитлове приміщення;

- надання послуг з централізованого постачання гарячої води в приміщення Споживача за адресою: вул. Жовтнева,77а - нежитлове приміщення.

Розділ «Якість послуг» викласти в наступній редакції:

3. Якість послуги з постачання гарячої води, що надається "Теплопостачальною організацією", повинна відповідати вимогам, встановленим Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води і водовідведення, затвердженими Постановою КМУ №630 від 21.07.2005 та іншим нормам чинного законодавства України.

4. Якість теплопостачання повинна відповідати вимогам, встановленим Правилами користування тепловою енергією, затвердженими Постановою КМУ №1198 від 03.10.2007 та іншими нормам чинного законодавства України.

"Споживач" має право на перевірку якості постачання теплової енергії у вигляді гарячої води на опалення та якості надання послуг з централізованого постачання гарячої води, що надається "Теплопостачальною організацією", з обов'язковим складанням відповідного акту спільно з працівником служби контролю за якістю теплопостачання (тел. 51-04-81), з подальшим визначенням причин у разі відхилення від нормативних показань.

Підпункт а) пункту 6 Договору змінити та викласти в наступній редакції:

а) необхідну кількість та якість води від мережі на опалення та послугу з централізованого постачання гарячої води.

Пункт 16 Договору доповнити абзацом 3 та викласти його в наступній редакції:

Обсяг наданих «Споживачу» послуг з централізованого постачання гарячої води визначається на підставі даних КП «Полтававодоканал», повідомлених підприємству.

Абзац 2 пункту 23 Договору змінити та викласти його в наступній редакції:

Засоби обліку гарячої води підлягають періодичній повірці. Періодична повірка проводиться у строк, що не перевищує одного місяця. За цей час "Споживач" оплачує за послуги з централізованого постачання гарячої води згідно із середньомісячними показаннями засобів обліку за попередні три місяці на підставі даних КП «Полтававодоканал», повідомлених підприємству. У разі несправності засобів обліку, що не підлягає усуненню, знаходження їх на повірці більше одного місяця, втручання в їх роботу, плата за послуги з моменту їх виявлення вноситься, згідно з нормативним розрахунком. Норма споживання гарячої води визначена згідно Держаних будівельних норм України, м 3 /міс.

Нормативний розрахунок споживання гарячої води наведено нижче:

G= 3x12x22/1000 = 0,79 м 3 /міс.,

де 3 - годинна норма споживання гарячої води на умивальник, л/год; 22 - кількість днів використання гарячої води на місяць, дн; 12 - кількість годин використання гарячої води на добу умивальником, год.

Абзац 3 пункту 25 виключити з Договору.

Пункт 30 Договору змінити та викласти в наступній редакції:

Розрахунки за відпущену теплову енергію та послугу з централізованого постачання гарячої води проводяться відповідно до тарифів, встановлених уповноваженим органом.

На момент внесення змін до договору відповідно до діючих тарифів:

Тариф на теплову енергію - 1013.65 грн./Гкал (без ПДВ) для потреб інших споживачів (крім населення) з 01.06.2014.

Тариф на теплову енергію - 1202.90 гри./Гкал (без ПДВ) для потреб інших споживачів (крім населення) з 01.12.2014.

Тариф на теплову енергію - 1691.29 грн./Гкал (без ПДВ) для потреб інших споживачів (крім населення) з 01.03.2015.

Тариф на теплову енергію - 1465.58 грн./Гкал (без ПДВ) для потреб інших споживачів (крім населення) з 01.04.2015.

Тариф на послугу з централізованого постачання гарячої води для потреб інших споживачів (крім населення) - 54.56 грн. за 1 куб.м. (без ПДВ) з 01.08.2014.

Тариф на послугу з централізованого постачання гарячої води для потреб інших споживачів (крім населення) - 63.84 грн. за 1 куб.м. (без. ПДВ) з 01.12.2014.

Тариф на послугу з централізованого постачання гарячої води для потреб інших споживачів (крім населення) - 87.78 грн. за 1 куб.м. (без ПДВ) з 01.03.2015.

Тариф на послугу з нейтралізованого постачання гарячої води для потреб інших споживачів (крім населення) - 76.72 грн. за І куб.м. (без ПДВ) з 01.04.2015.

Оплата за опалення проводиться за фактично використану кількість теплової енергії. Оплата за послугу з централізованого постачання гарячої води проводиться за фактично використану кількість гарячої води.

Додаток №2 до Договору №3277 «С» від 27.10.2011 вважати таким, що втратив чинність.

Всі інші умови договору залишаються незмінними і сторони підтверджують по них свої зобов'язання на тих же умовах.

Дана додаткова угода складена у двох примірниках однакової юридичної сили - по одному для кожної зі Сторін - та набирає чинності з моменту підписання її обома сторонами і є невід'ємною частиною Договору №3277 «С» від 27.10.2011. Умови цієї додаткової угоди поширюються на відносини, що склалися між Сторонами з 01.08.2014.

"Теплопостачальна організація" Полтавське обласне комунальне виробниче підприємство теплового господарства "Полтаватеплоенерго" вул. Комарова, 2а, м. Полтава, 36008 Затупник генерального директора


Р.О.Кашин М.П. "Споживач" Приватне акціонерне товариство "Будінвест СМ" майдан Нелалежності, 20, м. Полтава, 36003 Генеральний лиректор
І.В.Сірик МП

3. Стягнути з приватного акціонерного товариства "Будінвест СМ" (01033, м.Київ, вул.Жилянська, 31, код ЄДРПОУ 34204546) на користь Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства «Полтаватеплоенерго»(36008, м. Полтава, вул. Комарова, 2-а, код ЄДРПОУ 03338030) витрати по сплаті судового збору у розмірі 1 218 (одна тисяча двісті вісімнадцять) грн. 00 коп.

4. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

5. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

6. Копію рішення розіслати сторонам.

Суддя Головатюк Л.Д.

Дата підписання повного тексту рішення 05.11.2015

Дата ухвалення рішення29.10.2015
Оприлюднено09.11.2015
Номер документу53192753
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/25375/15

Рішення від 29.10.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 13.10.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 29.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні