Постанова
від 13.10.2015 по справі п/811/2543/15
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 жовтня 2015 року Справа № П/811/2543/15

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Притула К.М., розглянувши у порядку письмового провадження справу за позовом ОСОБА_1 до реєстратора Новоархангельського районного управління юстиції в Кіровоградській області ОСОБА_2, та реєстратора Новоархангельського районного управління юстиції в Кіровоградській області ОСОБА_3 за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача фермерського господарства ОСОБА_4 про скасування рішень, -

в с т а н о в и в

ОСОБА_1 звернулась до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 11650413 від 15.03.2014 року 13:16:09, прийняте державним реєстратором Новоархангельського районного управління юстиції в Кіровоградській області ОСОБА_3 про реєстрацію додаткової угоди до договору оренди № 180 від 25.12.2007 року земельної ділянки, видавник: Орендар ФГ ОСОБА_4, орендодавець ОСОБА_5, номер запису про інше речове право: 4989625 - шляхом внесення запису до Державного реєстру про скасування державної реєстрації прав;

- визнати протиправним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 10748860 від 08.02.2014 року 10:35:54, прийняте державним реєстратором Новоархангельського районного управління юстиції в Кіровоградській області ОСОБА_2 про реєстрацію об'єкта нерухомого майна - земельної ділянки кадастровий номер 3523686500:02:000:9504, власник: ОСОБА_5, підстава виникнення права власності: державний акт на право власності на земельну ділянку серія та номер КР № 3523686502:02:00:025 виданий 05.11.1998 року, видавник Скалівсько-Хутірський голова, номер запису про право власності: 4607040 - шляхом внесення запису до Державного реєстру про скасування державної реєстрації прав.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 08.02.2014 року державний реєстратор ОСОБА_2 вніс до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис № 4607040 про реєстрацію права власності на заповідану позивачеві земельну ділянку, якій у зв'язку із реєстрацією в кадастрі присвоєно кадастровий номер 3523686500:02:000:9504. Після реєстрації права власності державний реєстратор ОСОБА_3 15.03.2014 року внесла до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис № 4989625 про реєстрацію іншого речового права, а саме про реєстрацію між орендодавцем ОСОБА_5 та орендарем ФГ ОСОБА_4 додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки № 180 від 25.12.2007 року строком дії на 15 років. Позивач зазначає, відповідно до норм чинного законодавства все спадкове майно ОСОБА_5, в тому числі і заповідана земельна ділянка, належать їй з 25 грудня 2013 року. Однак, позивач зазначила, що про укладення додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки, ще до завершення дії самого договору їй нічого відомо не було, чим порушеної її законні права.

Позивач в судове засідання не з'явився, від нього надійшла заява про розгляд справи без його участі, де зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.

Представник відповідачів в судове засідання не з'явився, до суду надійшло письмове заперечення в якому представник просить розглянути справу у його відсутність та зазначив, що при реєстрації речових прав на нерухому майно державний реєстратор немає можливості і не зобов'язаний здійснювати перевірку актових записів щодо впевненості стосовно особи заявника. Відповідальність за достовірність відомостей, які містяться у документах поданих для проведення державної реєстрації прав, взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, несе заявник, а тому просить в задоволенні позовних вимог відмовити.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився, про місце день та час розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення яке повернулось на адресу суду та знаходиться в матеріалах справи. Причина неявки суду невідома.

Дослідивши матеріали справи судом встановлено наступне.

ОСОБА_5 на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії КР № 3523686502:02:00:025, була власницею земельної ділянки № 025, що знаходиться на території Скалівсько-Хутірської сільської ради Новоархангельського району Кіровоградської області, який виданий Скалівсько-Хутірським головою сільської ради 05.11.1998 року. (а.с. 12).

25 грудня 2013 року ОСОБА_5 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії І-ОЛ № 175637.(а.с. 8). Факт родинного зв'язку ОСОБА_1 та ОСОБА_5 встановлено рішенням Новоархангельського районного суду Кіровоградської області (а.с. 10).

Відповідно до заповіту складеного ОСОБА_5, ОСОБА_1 являється спадкоємицею майна матері, зокрема і земельної ділянки. (а.с.11).

Вступаючи в право спадкування ОСОБА_1 Пантелієвною було з'ясовано, що 08 лютого 2014 року державним реєстратором ОСОБА_2 (за заявою уповноваженої особи (повіреного) ОСОБА_6) було внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис № 4607040 про реєстрацію права власності на заповідану позивачеві земельну ділянку, якій у зв'язку із реєстрацією в кадастрі присвоєно кадастровий номер 3523686500:02:000:9504. Після реєстрації права власності державним реєстратором ОСОБА_3 (за заявою уповноваженої особи (повіреного) ОСОБА_6) 15 березня 2014 року внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис № 4989625 про реєстрацію іншого речового права, а саме про реєстрацію між орендодавцем ОСОБА_5 та орендарем ФГ ОСОБА_4 додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки № 180 від 25.12.2007 року строком дії на 15 років. Дані дії було вчинено не зважаючи на те, що з 25 грудня 2013 року заповідана земельна ділянка належить ОСОБА_1.

Відповідно до ч. 4 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Статтею 125 Земельного кодексу України передбачено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Згідно із ст. 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно - єдина державна інформаційна система, що містить відомості про права на нерухоме майно, їх обтяження, а також про об'єкти та суб'єктів цих прав.

В силу вимог приписів ч. 2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державний реєстратор встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями, зокрема: відповідність обов'язкового дотримання письмової форми правочину та його нотаріального посвідчення (у випадках, встановлених законом); відповідність повноважень особи, яка подає документи на державну реєстрацію прав та їх обтяжень; відповідність відомостей про нерухоме майно, наявних у Державному реєстрі прав та поданих документах; наявність обтяжень прав на нерухоме майно, зареєстрованих відповідно до вимог цього Закону; наявність факту виконання умов правочину, з якими закон та/або договір (угода) пов'язує можливість проведення державної реєстрації виникнення, переходу, припинення прав на нерухоме майно або обтяження таких прав.

Статтею 15 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначено, що державна реєстрація прав та їх обтяжень проводиться в такому порядку: прийняття і перевірка документів, що подаються для державної реєстрації прав та їх обтяжень, реєстрація заяви; встановлення факту відсутності підстав для відмови в державній реєстрації прав та їх обтяжень, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та/або їх обтяжень; прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, відмову в ній або зупинення державної реєстрації; внесення записів до Державного реєстру прав; видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно у випадках, встановлених статтею 18 цього Закону; надання витягів з Державного реєстру прав про зареєстровані права та/або їх обтяження.

Згідно з ч. 4 ст. 15 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державній реєстрації підлягають виключно заявлені права та їх обтяження за умови їх відповідності законодавству і поданим документам.

Відповідно до ст. 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо: заявлене право, обтяження не підлягає державній реєстрації відповідно до цього Закону; об'єкт нерухомого майна, розміщений на території іншого органу державної реєстрації прав; із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень звернулася неналежна особа; подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом, або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують; заяву про державну реєстрацію прав, пов'язаних з відчуженням нерухомого майна, подано після державної реєстрації обтяжень, встановлених щодо цього майна, крім випадків, встановлених частиною дев'ятою статті 15 цього Закону; заяву про державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно щодо попереднього правонабувача подано після державної реєстрації права власності на таке майно за новим правонабувачем; заяву про державну реєстрацію речових прав, похідних від права власності, подано за відсутності державної реєстрації права власності, крім випадків, установлених частиною дев'ятою статті 15 цього Закону; під час подання заяви про державну реєстрацію права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс, житловий будинок, будівлю, споруду (їх окремі частини), що виникло на підставі документа, за яким правонабувач набуває також право власності на земельну ділянку, не подано заяву про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку; після завершення п'ятиденного строку з дня отримання заявником письмового повідомлення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав не усунено обставин, що були підставою для прийняття такого рішення; заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень під час вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва подано не до нотаріуса, який вчинив таку дію; заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень в електронній формі подано особою, яка не є державним кадастровим реєстратором або державним виконавцем; заявником подано ті самі документи, на підставі яких заявлене право та обтяження такого права вже зареєстровано у Державному реєстрі прав.

Проаналізувавши вищезазначені норми законодавства, суд зазначає, що державними реєстраторами опрацьовуючи документи подані для проведення державної реєстрації прав належним чином не перевірено, заявника, що звернувся із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та не було встановлено, що звернулася неналежна особа.

З огляду на викладене суд вважає, що дії державних реєстраторів проведені з істотним порушенням вимог діючого законодавства, чим порушуються законні права та інтереси ОСОБА_1 як власниці земельної ділянки.

Відповідно до ч. 2 ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частинами 1, 2 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

З врахуванням зазначених обставин, норм чинного законодавства, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, підтверджуються матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України (або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа).

На підставі викладеного, сплачений позивачем судовий збір у розмірі 146,16 грн. підлягає присудженню з Державного бюджету України.

Керуючись ст. ст. 94, 162, 163 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 11650413 від 15.03.2014 року 13:16:09, прийняте державним реєстратором Новоархангельського районного управління юстиції в Кіровоградській області ОСОБА_3 про реєстрацію додаткової угоди до договору оренди № 180 від 25.12.2007 року земельної ділянки, видавник: Орендар ФГ ОСОБА_4, орендодавець ОСОБА_5, номер запису про інше речове право: 4989625 - шляхом внесення запису до Державного реєстру про скасування державної реєстрації прав.

Визнати протиправним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 10748860 від 08.02.2014 року 10:35:54, прийняте державним реєстратором Новоархангельського районного управління юстиції в Кіровоградській області ОСОБА_2 про реєстрацію об'єкта нерухомого майна - земельної ділянки кадастровий номер 3523686500:02:000:9504, власник: ОСОБА_5, підстава виникнення права власності: державний акт на право власності на земельну ділянку серія та номер КР № 3523686502:02:00:025 виданий 05.11.1998 року, видавник Скалівсько-Хутірський голова, номер запису про право власності: 4607040 - шляхом внесення запису до Державного реєстру про скасування державної реєстрації прав.

Присудити з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 146,16 грн.

Постанова відповідно до ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення апеляційної скарги. У разі застосування судом частини третьої ст. 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду ОСОБА_7

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.10.2015
Оприлюднено10.11.2015
Номер документу53196537
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/2543/15

Постанова від 13.10.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

К.М. Притула

Ухвала від 19.08.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

К.М. Притула

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні