Ухвала
від 04.11.2015 по справі 640/17698/15-к
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/17698/15-к

н/п 1-кс/640/7774/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" листопада 2015 р. м. Харків

Слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова Муратова С.О., при секретарі Сергєєвій В.С., за участю слідчого Мясоєдова Р.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби у Харківській області полковника податкової міліції Мясоєдова Романа Борисовича у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015220000000155 від 14.08.2015, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212, ч. 1 та ч. 2 ст. 205 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

встановив:

29.10.2015 до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби у Харківській області полковника податкової міліції Мясоєдова Р.Б., погоджене з прокурором відділу 04/5 прокуратури Харківської області юристом 1 класу Свобода Д.О., про надання тимчасового доступу до оригіналів документів (тобто можливість ознайомитись з ними та вилучити їх для запобігання їх можливому пошкодженню, чи знищенню), а саме: реєстраційної справи ТОВ «Внешснабторг» (код ЄДРПОУ 38812394), що перебуває у володінні відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, юридична адреса: м. Київ, вул. Суворова, 19 та можливість їх вилучити.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що службові особи товариства з обмеженою відповідальністю НВО «Харківський завод свічок запалювання та електрообладнання» (код ЄДРПОУ 33067821), шляхом заниження доходу підприємства за 2014 рік та не відображення доходів підприємства за операціями з реалізації товарно-матеріальних цінностей на адресу приватного підприємства «Ремонтний завод «Ремторгснаб» (код ЄДРПОУ 38811500) ухились від сплати податку на прибуток на суму більш 1 000 000 грн., тобто в особливо великих розмірах.

Зазначені порушення податкового законодавства викладені в висновку спеціаліста бухгалтера ОСОБА_3 від 23.07.2015 року, згідно висновків якого розрахункова сума податку на прибуток з операцій щодо реалізації товариством з обмеженою відповідальністю НВО «Харківський завод свічок запалювання та електрообладнання» на адресу ПП «Ремонтний завод «Ремторгснаб» товару (датчики тиску п'єзоелектричні) на загальну суму 15 668 100,0 грн. без ПДВ за 2014 рік складає 2 280 258,0 грн., а розрахункова сума податку на додану вартість за жовтень 2014 року складає 3 133 620,0 грн.

Також в ході досудового розслідування встановлено факт створення та придбання суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, без наміру здійснення статутної діяльності підприємств, а саме ПП «Ремонтний завод «Ремторгснаб» (код ЄДРПОУ 38811500), ТОВ «Внешснабторг» (код ЄДРПОУ 38812394) та ТОВ «ЛМ ЛТД» (код ЄДРПОУ 21178972).

Допитаний в якості свідка засновник ПП «Ремонтний завод «Ремторгснаб» та ТОВ «Внешснабторг», а також директор, головний бухгалтер та засновник ТОВ «ЛМ ЛТД» громадянин ОСОБА_4 показав, що господарської діяльності від імені даних підприємств він не здійснював, фінансово-господарських документів з підприємствами контрагентами не підписував та не укладав угод, податкову звітність до податкових органів не подавав, статутного фонду вказаних підприємств не формував, господарських операцій від імені даних підприємств не здійснював, посадових осіб даних підприємств не призначав, та нікому не доручав вчиняти такі дії.

Також громадянин ОСОБА_4 показав, що перебуваючи у важкому матеріальному становищі, на прохання та за матеріальну винагороду малознайомої йому особи громадянина ОСОБА_5, створив (придбав) фіктивні підприємства - ПП «Ремонтний завод «Ремторгснаб», ТОВ «Внешснабторг» та ТОВ «ЛМ ЛТД» без наміру здійснення статутної діяльності підприємств, з метою прикриття незаконної діяльності.

Виходячи з викладеного, невстановлені досудовим розслідуванням особи, використовуючи реквізити суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) ПП «Ремонтний завод «Ремторгснаб», ТОВ «Внешснабторг» та ТОВ «ЛМ ЛТД», без відома громадянина ОСОБА_4, який формально рахувався засновником ПП «Ремонтний завод «Ремторгснаб» та ТОВ «Внешснабторг», а також директором, головним бухгалтером та засновником ТОВ «ЛМ ЛТД», в період 2013 - 2015 років незаконно здійснювали документальне оформлення фінансових операцій, шляхом складання первинних документів бухгалтерського та податкового обліку від імені ПП «Ремонтний завод «Ремторгснаб», ТОВ «Внешснабторг» та ТОВ «ЛМ ЛТД» та їх подальший збут службовим особам інших суб'єктів господарської діяльності реального сектору економіки.

Таким чином, службові особи підприємств реального сектору економіки, використовуючи документи, що містять неправдиві відомості про нібито реалізовані та придбані товарно-матеріальні цінності у «фіктивних» підприємств ПП «Ремонтний завод «Ремторгснаб», ТОВ «Внешснабторг» та ТОВ «ЛМ ЛТД», незаконно занижують податкові зобов'язання зі сплати податків, шляхом конвертування безготівкових грошових коштів в готівку, з подальшим розподіленням між учасниками за вирахуванням відсотків за конвертацію.

Враховуючи, що вказані вище дії здійснюються невстановленими особами в порушення вимог діючого законодавства шляхом мінімізації сплати податків до державного бюджету, з метою встановлення осіб причетних до державної реєстрації та протиправної діяльності на протязі 2013-2015 років підприємства ТОВ «Внешснабторг», а також в зв`язку з призначеною судово - почеркознавчою експертизою, виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів реєстраційної справи ТОВ «Внешснабторг», які зберігаються у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві.

Підприємство ТОВ «Внешснабторг» перебуває на податковому обліку ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві та згідно інформаційних ресурсів ДФС України зареєстроване за адресою - м. Київ, вул. Чигоріна, б.49, кв.82, офіс 2.

Орган досудового розслідування зазначає, що отримання тимчасового доступу до вказаних документів дасть можливість встановити відомості про злочин та осіб, причетних до його вчинення, що послужить з'ясуванню всіх обставин кримінального провадження, встановленню фактів, що підлягають доказуванню в ході провадження, а також прийняттю законного і обґрунтованого рішення та досягнення завдань кримінального судочинства, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві.

В судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання.

Представник відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві в судове засідання не з'явився, повідомлений належним чином про час, дату, місце розгляду клопотання, причини неявки не сповістив. Неприбуття цих осіб за судовим викликом, відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду цього клопотання.

Слідчий суддя, вислухавши думку сторін кримінального провадження, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань №32015220000000155 від 14.08.2015, надані докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

За змістом ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За вимогами ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, що містяться в цих речах і документах, можуть бути використані як докази; іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Крім того, сторона кримінального провадження довела, що отримання оригіналів зазначених у клопотанні документів необхідне для проведення судово-почеркознавчої експертизи, призначеної постановою слідчого від 27.10.2015, є необхідним і має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, і що таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Керуючись ст.ст. 107, 159, 163, 164, 165, 166, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби у Харківській області полковника податкової міліції Мясоєдова Романа Борисовича у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015220000000155 від 14.08.2015, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212, ч. 1 та ч. 2 ст. 205 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Дозволити старшому слідчому з особливо важливих справ першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби у Харківській області полковнику податкової міліції Мясоєдову Роману Борисовичу право тимчасового доступу до оригіналів реєстраційної справи ТОВ «Внешснабторг» (код ЄДРПОУ 38812394), що перебуває у володінні відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, юридична адреса: м. Київ, вул. Суворова, 19, з можливістю їх вилучення.

Зобов'язати відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, юридична адреса: м. Київ, вул. Суворова, 19, забезпечити старшому слідчому з особливо важливих справ першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби у Харківській області полковнику податкової міліції Мясоєдову Роману Борисовичу тимчасовий доступ до оригіналів реєстраційної справи ТОВ «Внешснабторг» (код ЄДРПОУ 38812394), з можливістю їх вилучення.

Встановити строк дії цієї ухвали один місяць, тобто до 04.12.2015.

Роз'яснити відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя Муратова С.О.

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення04.11.2015
Оприлюднено11.11.2015
Номер документу53223808
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —640/17698/15-к

Ухвала від 04.11.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 04.11.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 04.11.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 04.11.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 04.11.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 26.10.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 26.10.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 26.10.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 26.10.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 26.10.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні