Постанова
від 06.02.2013 по справі 14291/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

06 лютого 2013 р. № 14291/12/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Зоркіної Ю.В.,

при секретарі судового засідання Мелконян А.П.,

за участі представників сторін:

позивача - ОСОБА_1,

відповідача - ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Київському районі м.Харкова до Ліквідаційної комісії Харківської обласної санітарно-епідеміологічної станції про зобов'язання вчинити дії, -

встановив

Позовні вимоги заявлені до Харківської обласної санітарно-епідеміологічної станції про визнання вимог позивача на суму капіталізованих платежів у розмірі 57460,14 грн. та включення їх до реєстру вимог кредиторів, про що повідомити кредиторів та задовольнити в найближчий термін.

У судовому засіданні представник позивача заявлений позов підтримала зазначивши в обґрунтування позовних вимог, що згідно наказу МОЗ від 21.09.2012 року №176-о відповідач припиняє свою діяльність шляхом ліквідації. 29.10.2012 року позивач направив відповідачеві заяву в порядку ст..ст.112 ЦК України, ст.14 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» про капіталізацію платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства, яке ліквідується. На момент звернення до суду відповіді відповідача не отримав.

Відповідач у судовому засіданні адміністративний позов не визнав, просив суд у задоволенні позовних вимог відмовити, пославшись на те, що установа не зобов'язана здійснювати капіталізацію виплат в порядку, визначеному постановою КМУ № 765 від 06.05.2000, оскільки вказаний нормативний акт стосується підприємств, установ та організацій щодо яких розпочато процедуру банкрутства, тоді як відносно установи наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21.09.2012 року № 176-О прийняте рішення про ліквідацію.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши долучені до матеріалів справи документи, суд встановив наступні обставини.

Судовим розглядом встановлено, що відповідач зареєстрований у відділення виконавчої дирекції ФСНВУ в Київському районі м.Харкова та відповідно є платником страхових внесків на обов'язкове державне страхування від нещасних випадків та професійних захворювань на підприємстві, які входять до єдиного внеску.

Судовим розглядом встановлено та не оспорюється сторонами по справі, що в установі позивача працювала гр.. ОСОБА_3, якій згідно акту Н-1 про нещасний випадок на виробництві від 19.04.2011 року , відповідно до висновку МСЕК встановлено 35 % втрату професійної працездатності. Наказом МОЗ № 176-о від 21.09.2012 року Харківська обласна санітарно-епідеміологічна станція припинила свою діяльність шляхом ліквідації.

16.10.2012 року на адресу відповідача направлено лист з вимогою визнати суму капіталізованих платежів у розмірі 54760,14 грн., який листом від 23.11.2012 року № 1.5./12410 залишено без задоволення.

У судовому засіданні представник відповідача як на підставу відмови у задоволенні позовних вимог послався на те, що положення капіталізація виплат, пов'язаних з відшкодуванням шкоди, заподіяної життю і здоров'ю громадян, має проводитись саме в період здійснення процедури банкрутства, тоді як відносно установи наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21.09.2012 року № 176-О прийняте рішення саме про ліквідацію.

Проте суд не погоджується з таким твердження відповідача з наступних підстав відповідно до п. 1 ч.1 ст. 112 ЦК України у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у першу чергу щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом. За змістом ч.3 ст.110 цього Кодексу якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Частиною другою ст. 1205 ЦК встановлено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним ст. 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, визначено Законом № 1105-XIV.

Основними принципами страхування від нещасного випадку, зокрема, є: своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком; обов'язковість страхування від нещасного випадку осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством про працю, а також добровільність такого страхування для осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності.

В силу вимог п. 2 ч.2 ст. 45, ст.ст. 15, 46 Закону № 1105-XIV (у редакції, чинній на час виникнення спірних відносин) роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду, який є некомерційною самоврядною організацією, яка провадить збір та акумулювання страхових внесків, фінансування якої здійснюється за рахунок, зокрема, внесків роботодавців та капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Порядок обчислення і сплати страхових внесків до Фонду визначений Інструкцією про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженою постановою правління Фонду від 12 липня 2007 року № 36 (зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2007 року за № 867/14134; чинною на час виникнення спірних відносин), пунктом 5.9 якої встановлено, що для покриття витрат Фонду потерпілим на виробництві, які працювали на підприємствах, що ліквідовані (якщо вони не мають правонаступника), кошти до Фонду сплачуються страхувальником згідно з Порядком.

Аналіз наведених норм дає підстави вважати, що капіталізація платежів платоспроможної юридичної особи, яка ліквідується, здійснюється на підставі Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою КМУ № 765 від 06.05.2000 « Про реалізацію ст..ст.31,43 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»

Відповідно до абз.2 п. 1 Порядку капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

За змістом п. 3 Порядку капіталізація платежів розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Виходячи з наведеного, суд приходить до висновку, що вимоги ст. 46 Закону № 1105-XIV та положення Порядку поширюються на випадок ліквідації платоспроможної юридичної особи.

Отже, законодавець зобов'язує страхувальника проводити капіталізацію страхових виплат у всіх випадках ліквідації, а не лише у випадках ліквідації за процедурою банкрутства.

Відповідно до п. 1 Порядку капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Пунктом 4.17, 5.9 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 р. № 36 (далі за текстом -Інструкція № 36), передбачено, що при ліквідації страхувальник зобов'язаний провести повний розрахунок з Фондом на день закінчення процедури банкрутства (ліквідації). Потерпілим на виробництві, які працювали на підприємствах, що ліквідовані (якщо вони не мають правонаступника), кошти до Фонду сплачуються страхувальником згідно з Порядком капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 р. № 765.

Правомірність розрахунку суми капіталізованих платежів відповідачем не оспорюються, а отже не перевіряються судом.

Вирішуючи спір по суті суд вважає за необхідне вийти за межі позовних вимог та стягнути з відповідача суму капіталізованих платежів у розмірі 57460,14 грн. у зв'язку з тим, що обраний позивачем спосіб захисту порушеного права не відповідає його змісту, а отже підлягають захисту шляхом стягнення відповідної суми з відповідача.

Судові витрати в порядку ст..94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст..ст.160-163,185-186 КАС України, суд

постановив

Адміністративний позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Київському районі м.Харкова до Ліквідаційної комісії Харківської обласної санітарно-епідеміологічної станції про зобов'язання вчинити дії задовольнити частково

Стягнути з Ліквідаційної комісії Харківської обласної санітарно-епідеміологічної станції ( вул.. Помірки,84, м.Харків, 61070, код ЄДРПОУ 02010356) на користь Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Київському районі м.Харкова (м.Харків, вул.. Чернишевського,65, 61002, код ЄДРПОУ 25865468) суму капіталізованих платежів у розмірі 54760 (п'ятдесят чотири тисячі сімсот шістдесят) грн. 14 коп.

В іншій частині вимог позов залишити без задоволення

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у 10-денний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили у порядку, передбаченому ст. 254 КАС України.

У повному обсязі постанова виготовлена 08.02.2013 року

Суддя Зоркіна Ю.В.

Дата ухвалення рішення06.02.2013
Оприлюднено11.11.2015
Номер документу53241197
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —14291/12/2070

Постанова від 06.02.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зоркіна Ю.В.

Ухвала від 06.02.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зоркіна Ю.В.

Ухвала від 14.11.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зоркіна Ю.В.

Ухвала від 14.11.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зоркіна Ю.В.

Ухвала від 24.12.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зоркіна Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні