Ухвала
від 05.11.2015 по справі 742/1760/15-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 742/1760/15-ц Провадження № 22-ц/795/1982/2015 Головуючий у I інстанції: Бездідько В. М. Категорія: цивільна Доповідач: Мамонова О. Є.

У Х В А Л А

05 листопада 2015 року м. Чернігів

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ у складі:

головуючого -судді: Мамонової О.Є.,

суддів: Губар В.С., Висоцької Н.В.

при секретарі: Козлачковій Ю.В.

з участю: представника позивача - адвоката ОСОБА_1, відповідачки ОСОБА_2 та її адвоката Ювченка В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Чернігові цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_4 на ухвалу Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 17 вересня 2015 року про забезпечення зустрічного позову ОСОБА_2 до ОСОБА_4 про визнання договорів купівлі-продажу недійсними та поділ спільного сумісного майна подружжя,-

ВСТАНОВИВ:

07 травня 2015 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя.

18 травня 2015 року ОСОБА_2 звернулася із зустрічною позовною заявою до ОСОБА_4, у якій з урахуванням зменшених позовних вимог просила суд визнати незаконними та скасувати договори купівлі-продажу 1/4 частини житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1; садового будинку за адресою АДРЕСА_2; земельну ділянку за адресою: Київська область Васильківський район с. Хлепча, кадастровий номер НОМЕР_4, площею 0,3853 га; земельну ділянку за адресою АДРЕСА_3, кадастровий номер НОМЕР_5, площею 0,4 га; автомобілю марки «Mercedec Benz S200», н.з. НОМЕР_6 та поділити майно подружжя; визнати за нею право власності на 1/2 частину вказаного майна та на 1/2 частину грошового вкладу до статутних фондів ТОВ «Грант Альянс», благодійної організації «Прилуцький благодійний фонд «Європа», ТОВ»Антон-Плюс», ТОВ «Інвест Груп», ТОВ «Фірма Віка», ТОВ «Європа Макс», ТОВ «Грант», ТОВ «Телерадіокомпанія «Галактика Плюс», ТОВ Спеціалізоване мисливське господарство «Вепр», ТОВ «Монолітно-каркасне будівництво», ТОВ «Ліга ІІ» і на прибуток від діяльності зазначених товариств; визнати за нею право власності на 1/2 частину ПП «Ветті» та прибуток від діяльності підприємства; зобов'язати відповідача повернути незаконно вилучені у неї 30% акцій ТОВ "Виробниче підприємство «Пожспецмаш» та «Торговий дім «Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування».

17 вересня 2015 року ОСОБА_2 у судовому засіданні подала заяву про вжиття заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту на:

- 1/4 частину житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1;

- три котеджі незавершені будівництвом за адресою: Закарпатська область Хустський район с. Шаян, будинки без номеру;

- садовий будинок за адресою: АДРЕСА_2;

- земельну ділянку за адресою: Київська область Васильківський район с. Хлепча, кадастровий номер НОМЕР_4, площею 0,3853 га;

- земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_3, кадастровий номер НОМЕР_5, площею 0,4 га;

- автомобіль марки «Mercedec Benz S200», державний номерний знак НОМЕР_1;

- земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_5, що належить ОСОБА_5 та незакінчений будівництвом будинок, що знаходиться на зазначеній земельній ділянці.

Звертаючись до суду із заявою про забезпечення позову ОСОБА_2 зазначила, що ОСОБА_4 перед розірванням шлюбу з метою приховування майна, яке було придбано у шлюбі незаконно збув більшу частину майна і на даний час намагається незаконно приховати частину належного їй та ОСОБА_4 майна.

Ухвалою Прилуцького міськрайонного суду від 17 вересня 2015 року заяву ОСОБА_2 про забезпечення позову задоволено частково. Накладено арешт на:

- 1/4 частину житлового будинку, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1;

- 3 котеджі незавершені будівництвом за адресою Закарпатська область Хустський район с. Шаян, будинки без номеру;

- Садовий будинок за адресою АДРЕСА_2;

- Земельну ділянку за адресою Київська область Васильківський район с. Хлепча, кадастровий номер НОМЕР_4, площею 0,3853 га;

- Земельну ділянку за адресою АДРЕСА_3, кадастровий номер НОМЕР_5, площею 0,4 га;

- Автомобіль марки «Mercedec Benz S200», державний номерний знак НОМЕР_1.

В задоволенні решти вимог відмовлено.

В апеляційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати вказану ухвалу суду першої інстанції та постановити нову ухвалу, якою відмовити ОСОБА_2 у задоволенні заяви про забезпечення позову, оскільки при постановленні ухвали судом не враховано вимоги Цивільно-процесуального Кодексу України та роз'яснень, викладених у постановах Пленуму Верховного Суду України з цих питань.

Доводи апеляційної скарги зводяться до того, що заява ОСОБА_2 про забезпечення позову не містить жодних обґрунтувань щодо відсутності гарантій виконання рішення суду у разі задоволення позовних вимог. Апелянт зазначає, що майно, на яке судом накладено арешт не належить відповідачу, а належить іншим особам, які не залучені до участі у справі.

У запереченнях на апеляційну скаргу ОСОБА_2 просила залишити апеляційну скаргу ОСОБА_4 без задоволення, а ухвалу суду першої інстанції без змін.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника позивача - адвоката ОСОБА_1, яка просила задовольнити апеляційну скаргу, відповідачки ОСОБА_2 та її адвоката Ювченка В.А., які заперечували проти задоволення апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, апеляційний суд приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а ухвала суду скасуванню з постановленням нової ухвали про відмову у задоволенні заяви про забезпечення позову виходячи з наступного.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.312 ЦПК України апеляційний суд змінює або скасовує ухвалу суду першої інстанції і постановляє ухвалу з цього питання, якщо воно було вирішено судом першої інстанції з порушенням норм процесуального права або при правильному вирішенні було помилково сформульовано суть процесуальної дії чи підстави її застосування.

Задовольняючи частково заяву ОСОБА_2 про забезпечення позову, суд першої інстанції виходив з того, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

Проте, таких висновків суд першої інстанції дійшов з порушенням норм процесуального права.

Відповідно до ст. 151 ЦПК України суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити, передбачені цим Кодексом, заходи забезпечення позову.

Згідно п.1 ч.1 ст.152 ЦПК України позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб.

Як роз'яснено в п.4 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів.

З матеріалів справи вбачається, що 1/2 частина житлового будинку з відповідною частиною господарсько-побутових будівель за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві власності ПП «Ветті» згідно договору купівлі-продажу від 02 вересня 2013 року, укладеним між ОСОБА_4 та ПП «Ветті» та посвідченим приватним нотаріусом Прилуцького міського нотаріального округу Ігнатовою Л.Л. та зареєстрований в реєстрі за №3879.

04 грудня 2014 року за договором купівлі-продажу садового будинку ОСОБА_4, від імені якого діяла ОСОБА_7, передав у власність ОСОБА_8 садовий будинок за адресою: АДРЕСА_1 та одночасно відчужив земельну ділянку, на якій розміщений вказаний садовий будинок, площею 0,3853 га, кадастровий номер НОМЕР_4. Договір посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Кондратюк А.В. та зареєстрований в реєстрі за №1483.

12 листопада 2013 року за договором купівлі-продажу земельної ділянки ОСОБА_4, від імені якого діяв ОСОБА_10, передав ОСОБА_11 земельну ділянку площею 0,4000 га за адресою: АДРЕСА_3, кадастровий номер НОМЕР_5. Договір посвідчений приватним нотаріусом Хустського районного нотаріального округу ОСОБА_12 та зареєстрований в реєстрі за №5150.

За повідомленням Центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів, з обслуговування м. Прилук, Прилуцького, Варвинського, Ічнянського, Срібнянського, Талалаївського районів при УДАІ УМВС України в Чернігівській області автомобіль МERCEDES-BENZ S550, кузов НОМЕР_7, реєстраційний номер НОМЕР_1, який належав ОСОБА_4, 24 грудня 2014 року перереєстровано за довідкою-рахунком на ім'я ОСОБА_13 та видано д.н. НОМЕР_2, а 13.03.2015 року - на ім'я ОСОБА_14

Накладаючи арешт на 1/4 частину житлового будинку, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1; садовий будинок у садовому товаристві «Коса» , що знаходиться у Київській області Васильківському районі с. Хлепча; земельну ділянку за адресою АДРЕСА_3, площею 0,4 га; автомобіль марки «Mercedec Benz S200», державний номерний знак НОМЕР_1; земельну ділянку за адресою: Київська область Васильківський район с. Хлепча, площею 0,3853 га районний суд не врахував, що вказане майно не належить відповідачу ОСОБА_4, а належить на праві власності іншим особам, які не були залучені до участі у справі, тому застосований захід тягне за собою обмеження прав та інтересів осіб, які не беруть участі у справі.

Крім того, накладаючи арешт на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 районний суд невірно зазначив його місцезнаходження «автодорога Київ - Суми, 162 х 0Ю5 км», замість вірного «автодорога Київ-Суми, 162,6+0,5 км.».

При накладенні арешту на садовий будинок у АДРЕСА_2».

Накладаючи арешт на земельну ділянку за адресою АДРЕСА_3, площею 0,4 га судом невірно зазначено її кадастровий номер «НОМЕР_5», замість вірного «НОМЕР_5».

Судом першої інстанції накладено арешт на автомобіль марки «Mercedec Benz S200», державний номерний знак НОМЕР_1, в той час як відповідачу належав автомобіль марки «Mercedec Benz S550», державний номерний знак НОМЕР_1, який на даний час зареєстровано за ОСОБА_14 і він має державний номерний знак НОМЕР_3.

Районний суд без достатніх правових підстав наклав арешт на три котеджі незавершені будівництвом за адресою: Закарпатська область Хустський район с. Шаян, будинки без номеру, оскільки матеріали справи не містять будь - яких правовстановлюючих документів на зазначені об'єкти, які б достовірно підтверджували їх належність на праві власності саме відповідачу ОСОБА_4

За викладених обставин, ухвала районного суду постановлена з порушенням норм процесуального права, а тому на підставі п. 2 ч. 1 ст. 312 ЦПК України, підлягає скасуванню з постановленням нової ухвали про відмову у задоволенні заяви ОСОБА_2 про забезпечення позову.

Керуючись ст.ст. 303, 307, 312 ч.1 п.2, 313-315, 317, 319, 324 ЦПК України, апеляційний суд,-

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_4 - задовольнити.

Ухвалу Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 17 вересня 2015 року - скасувати.

У задоволенні заяви ОСОБА_2 про забезпечення позову - відмовити.

Ухвала суду оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий: Судді:

Дата ухвалення рішення05.11.2015
Оприлюднено13.11.2015

Судовий реєстр по справі —742/1760/15-ц

Постанова від 02.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 02.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 20.02.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Постанова від 15.02.2021

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Постанова від 15.02.2021

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 09.10.2020

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 07.10.2020

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 23.09.2020

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні