Постанова
від 09.11.2015 по справі 918/291/13-г
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" листопада 2015 р. Справа № 918/291/13-г

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючої судді Коломис В.В.

суддів Тимошенко О.М.

суддів Юрчук М.І.

при секретарі судового засідання Величко К.Я.

розглянувши апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Західінкомбанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Західінкомбанк" ОСОБА_1 на ухвалу господарського суду Рівненської області від 22.07.15 р.

у справі № 918/291/13-г (суддя Церковна Н.Ф. )

за заявою ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Дубровицький завод продтоварів"

про визнання банкрутом

за участю представників сторін:

боржника - не з'явився;

арбітражного керуючого - не з'явився;

апелянта -не з'явився;

кредиторів -не з'явився;

Судом роз'яснено представникам сторін права та обов'язки, передбачені ст.ст.20, 22 ГПК України.

Клопотання про технічну фіксацію судового процесу не поступало, заяв про відвід суддів не надходило.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 22.07.2015 року у справі №918/291/13-г затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Дубровицький завод продтоварів"; затверджено звіт ліквідатора про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення і відшкодування витрат в сумі 143 721 грн. 48 коп. Ліквідовано юридичну особу - ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Дубровицький завод продтоварів". Вимоги усіх кредиторів визнано погашеними; виконавчі документи за відповідними вимогами визнано такими, що не підлягають виконанню. Провадження у справі №918/291/13-г - припинено.

Не погоджуючись з прийнятою судом першої інстанції ухвалою, ПАТ "Західінкомбанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Західінкомбанк" ОСОБА_1 звернулося до Рівненського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу місцевого господарського суду скасувати та направити справу до господарського суду Рівненської області.

Обгрунтовуючи свої вимоги апелянт посилається на порушення господарським судом Рівненської області норм матеріального та процесуального права, а також на невідповідність висновків, викладених у рішенні місцевого суду, обставинам справи.

Ліквідатор у відзиві на апеляційну скаргу вважає оскаржувану ухвалу місцевого господарського суду законною та обгрунтованою, а тому просить залишити її без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

В судове засідання представники сторін не з'явилися, При цьому, від апелянта надійшло клопотання, в якому останній просить розглянути апеляційну скаргу за відсутності його представника.

Враховуючи положення ст.102 ГПК України щодо строку розгляду апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду, а також те, що судом вчинено всі необхідні дії для належного повідомлення всіх учасників провадження у справі про час і місце розгляду справи, колегія суддів вважає за можливе розглянути справу в даному судовому засіданні за відсутності представників сторін за наявними у справі матеріалами, у відповідності до вимог ст.101 ГПК України.

Колегія суддів, розглянувши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права, вважає, що у задоволенні вимог апеляційної скарги слід відмовити, ухвалу місцевого господарського суду - залишити без змін.

При цьому колегія суддів виходила з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Рівненської області від 11.04.2013 року порушено провадження у справі про банкрутство ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Дубровицький завод продтоварів"; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном боржника ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Дубровицький завод продтоварів"; розпорядником майна ТОВ "Дубровицький завод продтоварів" призначено арбітражного керуючого ОСОБА_3 (т.1, а.с.122-126).

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 25.09.2013 року у справі №918/291/13-г затверджено реєстр вимог кредиторів ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Дубровицький завод продтоварів", згідно якого вимоги кредиторів визнані в розмірі: Дубровицька об'єднана державна податкова інспекція Головного управління міндоходів у Рівненській області з грошовими вимогами в сумі 54 512 грн. 27 коп., в тому числі основний борг в сумі 46 094 грн. 98 коп. - черговість задоволення вимог третя; неустойка (штраф, пеня) в сумі 8 417 грн. 29 коп. - черговість задоволення вимог шоста, Публічне акціонерне товариство "Західінкомбанк" - витрати на оплату судового збору в сумі 1 147 грн. 00 коп. - черговість задоволення вимог перша; окремо внесені до реєстру вимоги заставного кредитора: Публічне акціонерне товариство "Західінкомбанк" з грошовими вимогами в сумі 10 416 876 грн. 23 коп. (т.1, а.с.212-214).

Постановою господарського суду Рівненської області від 23.10.2013 року у справі №918/291/13-г ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Дубровицький завод продтоварів" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_4 (т.1, а.с.252-254).

22.07.2015 року ліквідатор ТОВ "Дубровицький завод продтоварів" ОСОБА_4 за результатами своєї роботи представив суду ліквідаційний баланс підприємства-банкрута і звіт про роботу ліквідатора, та просив суд затвердити поданий звіт, ліквідувати банкрута як юридичну особу і припинити провадження справі (т.3, а.с.1-12).

Місцевий господарський суд, розглянувши вищевказане клопотання, прийшов до висновку про наявність правових підстав для його задоволення.

Колегія суддів погоджується з таким висновком місцевого господарського суду з огляду на таке.

Згідно ст.37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство) ліквідація - припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Відповідно до ст.41 Закону про банкрутство, ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, що звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується згідно з цим Законом позачергово за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута; з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю; заявляє в установленому порядку заперечення щодо заявлених до боржника вимог поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство і є неоплаченими; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; повідомляє про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надає державному органу з питань банкрутства відповідну інформацію для ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство; у разі провадження банкрутом діяльності, пов'язаної з державною таємницею, вживає заходів з ліквідації режимно-секретного органу. Для цього за погодженням із Службою безпеки України визначає склад ліквідаційної комісії режимно-секретного органу, яка формується в установленому законодавством порядку; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

З дня призначення ліквідатора до нього переходять права керівника (органів управління) юридичної особи-банкрута.

Відповідно до положень ст.46 Закону про банкрутство, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів цінних паперів - копія звіту про наслідки погашення цінних паперів, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Як вбачається зі звіту ліквідатора, з метою проведення інвентаризації майна боржника, ліквідатором було направлено ряд запитів до відповідних реєстраційних органів, зокрема: Головному управлінню Держземагентства у Дубровицькому районі Рівненській області, Дубровицькій ОДПІ, Центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів з обслуговування Дубровицького, Рокитнівського та Сарненського районів, Державній інспекції сільського господарства у Рівненській області, Комунальному підприємству "Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації", Державному територіально-галузевому об'єднанню "Львівська залізниця", Державній інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті, Реєстраційній службі Рівненського МУЮ Рівненської області, Дубровицькому РЕМ (т.3, а.с.16-25, 32).

Також, арбітражним керуючим ОСОБА_4 керівнику та засновникам ТОВ "Дубровицький завод продтоварів" були направлені листи №№ 276, 277 із запитом надати інформацію: про наявність та місцезнаходження установчих документів, бухгалтерсько - фінансової документації, печаток та штампів ОСОБА_2; про існуючу заборгованість ОСОБА_2: розмір, причини заборгованості, перелік відомих кредиторів, можливість її погашення; про наявність активів підприємства: рухоме та нерухоме майно, кошти на банківських рахунках, дебіторська заборгованість та інше (т.3, а.с. 34,36).

Станом на 01.07.2015 року було отримано наступні відповіді на запити:

- Лист № 04-11/4185 від 07.11.13р. Управління Держземагенства у Дубровицькому районі Рівненській області, згідно якого надання інформації є не можливою із-за відсутності її в Державному Земельному кадастрі (т.3, а.с.16);

- Лист № 3145 від 08.11.13р. Центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів з обслуговування Дубровицького, Рокитнівського та Сарненського районів, згідно якого за боржником зареєстровані транспортні засоби: причіп марки ГКБ 8350, д.н.з. 05693РА; автомобіль НОМЕР_1; автомобіль НОМЕР_2; автомобіль НОМЕР_3; автомобіль НОМЕР_4; автомобіль НОМЕР_5 (т.3, а.с.18);

- Лист № 09/139 від 20.11.13р. Державної інспекції сільського господарства у Рівненській області, яким повідомлено про наявність 1 (однієї) одиниці техніки в боржника: причіп марки 2 ПТС-4М, р.в. 1991, з.н. 224586 (т.3, а.с.19);

- Лист № 96 від 10.02.14р. КП "Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації", яким повідомлено, що за боржником право власності на нерухоме майно не зареєстровано (т.3, а.с.24);

- Лист № НЮ-346 від 03.04.14р. ДТГО "Львівська залізниця", яким повідомлено, що за боржником право власності на майно не зареєстровано (т.3, а.с.33);

- отримана інформаціія з державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 19996059 від 04.04.14р. (т.3, а.с.26-28).

Вищевикладеним спростовуються доводи апелянта, що ліквідатором не в повному обсязі вжито заходів, передбачених ст.41 Закону про банкрурство, зокрема, в частині необхідності відправлення ряду запитів та пред'явлення вимог до третіх осіб щодо повернення дебіторської заборгованості.

Крім того, ухвалою господарського суду Рівненської області від 10.02.2014 року у справі №918/291/13-г задоволено клопотання ліквідатора та зобов'язано директора ТОВ "Дубровицький завод продтоварів" ОСОБА_5 передати ліквідатору ОСОБА_4 печатку, штамп, оригінали установчих документів, правовстановлючих документів на майно, здійснити передачу матеріальних та інших цінностей ТОВ "Дубровицький завод продтоварів" арбітражному керуючому ОСОБА_4 згідно актів приймання-передачі та оригінали наступних документів, а також усі необхідні установчі, бухгалтерські та податкові документи, що пов'язані з діяльністю банкрута.

Згідно ст.47 Закону про банкрутство під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов'язаний використовувати тільки один рахунок боржника в банківській установі. Кошти, які надходять при проведенні ліквідаційної процедури, зараховуються на основний рахунок боржника. З основного рахунку здійснюються виплати кредиторам у порядку черговості, визначеної цим Законом.

З огляду на викладене, ліквідатором проведена робота по закриттю рахунків боржника. Основним рахунком ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" визначено рахунок у ПАТ "Кредобанк", оскільки у ПАТ "Західінкомбанк", який є заставним кредитором боржника, введена тимчасова адміністрація та відкрита ліквідаційна процедура. По завершенні всіх розрахунків ліквідаційної процедури у ПАТ "Кредобанк" також надана заява на закриття рахунку банкрута ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" (т.3, а.с.44-48).

На підставі наказу ліквідатора ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" від 05.12.2013р. №1 інвентаризаційною комісією проведено інвентаризацію майна боржника. У зв'язку з повною відсутністю бухгалтерських даних, інвентаризація майна ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" проведена на підставі даних, наданих забезпеченим кредитором ПАТ "Західінкомбанк", шляхом зняття фактичних залишків основних засобів. Перелік виявленого майна зазначений у підписаних інвентаризаційних описах №1. №2, №3, які затверджені протоколом засідання комітету кредиторів від 20.02.2014р. Протоколами засідання комітету кредиторів від 30.04.2014 р. та від 27.05.2014 р. затверджені інвентаризаційні описи №4 та №5, якими 04.04.2014 р. та 01.05.2014 р. відповідно було довиявлено майно боржника. Таким чином ліквідатором сформовано ліквідаційну масу (т.3, а.с.49-61).

З метою визначення вартості майна в умовах вимушеного продажу при банкрутстві, між ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" в особі ліквідатора та оцінювачем комерційно-експертної фірми "ЕКСПЕРТИЗА-ТОУТАЛ" укладені наступні договори: № 20/02/14-4 від 20.02.2014 року, № 14/04/14-5 від 14.04.2014 року, № 19/05/14-5 від 19.05.2014 року, № 20/02/14-5 від 20.02.2014 року та № 19/08/14-1 від 19.08.2014 року предметом яких є проведення оцінювачем незалежної оцінки майна ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів".

Вищевказані договори та експертні висновки про вартість майна, отримані на підставі цих договорів, затверджені протоколами засідання комітету кредиторів від 20.05.2014 р., від 30.04.2014 р. та 29.08.2014 р. відповідно (т.3, а.с.62-71).

Частина 1 ст.43 Закону про банкрутство встановлює, що майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором. Початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів.

Відповідно до ст.42 Закону про банкрутство, продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

З ініціативи заставного кредитора, а саме, представника ПАТ "Західінкомбанк", присутнього на засіданні комітету кредиторів 26.03.2014 p., комітетом кредиторів вирішено доручити ліквідатору ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" здійснити продаж майна ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів", що перебуває в заставі ПАТ "Західінкомбанк", шляхом проведення аукціону за ціною, визначеною у висновку незалежного оцінювача, попередньо погодженою з ПАТ "Західінкомбанк" з урахуванням приписів Закону про банкрутство. Ціну, визначену у висновках незалежного оцінювача, погоджено представником ПАТ "Західінкомбанк", який був присутній на засіданнях комітету кредиторів під час затвердження експертних висновків та підписав відповідні протоколи 20.05.2014р. та 30.04.2014р. (т.3, а.с.72-73).

На виконання вимог ч.2 п.6 ст.49 Закону про банкрутство, з метою пошуку організатора аукціону з продажу майна банкрутів по найбільш вигідним умовам, в газету "Об'ява" №6 (210) від 19.02.2014р. арбітражним керуючим ОСОБА_4 подано оголошення про проведення конкурсу торгуючих організацій для реалізації майна банкрута (т.3, а.с.74).

Після опублікування вказаного оголошення до арбітражного керуючого ОСОБА_4 надійшла заявка Товарної біржі "Захід" про участь в конкурсі щодо обрання організатора аукціону з продажу майна ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів". Протоколом засідання комітету кредиторів від 26.03.2014 р. погоджено визначення Товарної біржі "Захід" в якості організатора аукціонів з продажу майна банкрута ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" із встановленою винагородою від суми реалізованого на аукціоні майна та доручено ліквідатору укласти договір про проведення аукціону з організатором аукціону - Товарною біржею "Захід" (т.3, а.с.72-73).

На виконання протоколу комітету кредиторів ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" від 26.03.2014 року, між ліквідатором ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" та ТБ "Захід" укладено договір про проведення аукціонів з продажу майна ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів".

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 10.02.2014 року у справі №918/291/13-г визнано організатора аукціону Товарну біржу "Захід" учасником провадження у справі №918/291/13-г про банкрутство ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Дубровицький завод продтоварів".

29 грудня 2014 року відбувся другий повторний аукціон по реалізації майна банкрута.

На виконання ч.5 ст.69 Закону про банкрутство Товарною біржею "Захід" надано замовнику аукціону (ліквідатору) протоколи про проведення другого повторного аукціону по реалізації майна банкрута, а саме: №02- І2Т4/ДЗПТ від 29.12.2014 р., №03-12/14/ДЗПТ від 29.12.2014 р. та №04-12/14/ДЗПТ від 29.12.2014 р. (т.3, а.с. 91-98).

На виконання ч.3 ст.71 Закону про банкрутство 05.01.2015 р. замовник аукціону надав переможцеві торгів пропозицію щодо укладення договору купівлі-продажу майна відповідно до поданої переможцем торгів пропозиції щодо встановлення ціни цього майна (т.3, а.с.99).

12 січня 2015 року підписано відповідні договори купівлі-продажу майна банкрута на другому повторному аукціоні, а саме: договір 12/01/15/ДЗПТ від 12.01.2015 р., договір 12-1/01/15/ДЗГІТ від 12.01.2015 р. та договір 12-2/01/15/ДЗПТ від 12.01.2015 р., а також підписано акти прийому-передачі від 12.01.2015 р. до вищезазначених договорів (т.3, а.с. 100-108).

Протоколом засідання комітету кредиторів від 30.01.2015 р. затверджено протоколи про проведення другого повторного аукціону по реалізації майна банкрута, а саме: №02-12/14/ДЗП 1 від 29.12.2014 р.. №03-12/14/ДЗІТГ від 29.12.2014 р. а №04-12/14/ДЗПТ від 29.12.2014 р. та відповідні договори купівлі-продажу майна банкрута на других повторних відкритих торгах (другому повторному аукціоні), а саме: договір 12/01/15/ДЗПТ від 12.01.2015 р., договір 12-1/01/15/ДЗПТ від 12.01.2015 р. та договір 12-2/01/15/ДЗПТ від 12.01.2015 р. (т.3, а.с. 109).

На виконання ст.75 Закону про банкрутство Товарною біржею "Захід" разом із протоколом проведення аукціону направлено нотаріусу акт про передання права власності на куплене нерухоме майно. Переможцю аукціону ПП "ДАВІ БУД" також направлено акт прийому-передачі та повідомлено відомості про нотаріуса, у якого необхідно отримати свідоцтво про придбання нерухомого майна на аукціоні (т.3, а.с. 110-111).

Оскільки, майно продане за договорами №12/01/15/ДЗПТ від 12.01.2015 р. та №12-1/01/15/ДЗПТ від 12.01.2015 р. перебувало в заставі банку, 19 лютого 2015 року ліквідатором на адресу ПАТ "Західінкомбанк" направлений лист вих.№02-18/72 від 10.02.2015р., згідно якого останній просить повідомити банківські реквізити для перерахування коштів від реалізації заставного майна в погашення кредиторської заборгованості боржника. У відповідь на даний лист банк повідомив реквізити для перерахування коштів. Листом за вих.№02-18/138 від 18.03.2015 р. ПАТ "Західінкомбанк" надано вопії договорів купівлі-продажу, а також детальний розподіл коштів від реалізації заставного майна, який погоджений заставним кредитором (т.3, а.с. 112-114).

20 січня 2015 року від Товарної біржі "Захід" отримано повідомлення про проведення других повторних відкритих торгів (другого повторного аукціону) з можливістю зниження початкової вартості Вих.№7/15 від 15.01.2015 р. (Вх.№10), в якому зазначено, що текст оголошення щодо реалізації майна банкрута ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" розміщено па веб-сайтах Міністерства юстиції України та Вищого господарського суду України. Аукціон призначений на 10 лютого 2015 року (т.3, а.с. 116).

19 лютого 2015 року від Товарної біржі "Захід" отримано інформаційне повідомлення про результати другого повторного аукціону з продажу майна банкрута ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" вих.№14/15 від 10.02.2015 р. (Вх.№58), в якому зазначено, що аукціон з продажу майна банкрута ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів", який був призначений на 10.02.2015 р., не відбувся у зв'язку з відсутністю заявок на участь в аукціоні (т.3, а.с. 117).

Згідно ч.6 ст.44 Закону про банкрутство ліквідатор може здійснювати безпосередній продаж активів, не проданих на аукціоні. У цьому випадку безпосередній продаж може здійснюватися за ціною останніх торгів на аукціоні.

Протоколом засідання комітету кредиторів від 27.02.2015 р. погоджено безпосередній продаж майна боржника ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів", а саме, транспортного засобу ВАЗ 21063 хн.з. ВК2330АЕ 1992 р.в. за ціною останніх торгів на аукціоні - 1866,24 грн. (т.3, а.с. 118).

На виконання даного протоколу укладено договір купівлі-продажу майна №20/04/15 від 20.04.2015 року, предметом якого є транспортний засіб ВАЗ 21063 д.н.з. НОМЕР_6 1992 р.в. Після повної оплати по даному договору був підписаний акт прийманпя- передачі майна від 19 червня 2015 року (т.3, а.с. 119-120).

21 квітня 2015 року ліквідатором на адресу Дубровицької ОДПІ ГУ Міндоходів у Рівненській області направлений лист вих.№02-18/203 від 15.04.2015 р., яким ліквідатор просить повідомити банківські реквізити для перерахування в рахунок погашення кредиторської заборгованості боржника коштів від реалізації не заставного майна банкрута (договори №12- 2/01/15/ДЗПТ від 12.01.2015 р. та №20/04/15 від 20.04.2015 р.). На даний лист отримана відповідь (т.3, а.с. 121-122).

Таким чином, кошти отримані від продажу майна боржника спрямовані на погашення кредиторської заборгованості ПАТ "Західінкомбанк", Дубровицької ОДПІ, а також на відшкодування витрат, пов'язаних із оцінкою та продажем зазначеного майна, здійсненням ліквідаційної процедури та оплату послуг арбітражного керуючого.

При цьому, порядок відшкодування та розмір витрат ліквідаційної процедури, оплати послуг арбітражного керуючого затверджені, зокрема, протоколом засідання комітету кредиторів від 05.05.2014 р., підписаним представником ПАТ "Західінкомбанк", та ухвалами господарського суду Рівненської області від 12.11.2014 р. та від 29.12.2014 р. (т.3, а.с. 123-124), а протоколом засідання комітету кредиторів від 24.06.2015 р. затверджено відповідний рух коштів по рахунку ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів".

Згідно звіту ліквідатора під час ліквідаційної процедури, вимоги кредиторів були задоволені в такому розмірі: ПАТ "Західінкомбанк" в сумі 40 000,00 грн.; Дубровицька ОДПІ - 6 032,37 грн. (т.3, а.с.127-129).

У зв'язку з недостатністю майна банкрута залишилися непогашеними такі суми кредиторських вимог: ПАТ "Західінкомбанк" в сумі 10 378 023,23 грн., Дубровицька ОДПІ в сумі 51 478,97 грн.

Згідно ст.46 Закону про банкрутство ліквідатором подано ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна (т.3, а.с.130). Отже, банкрут не має можливості погасити заборгованість перед кредиторами на загальну суму 10 429 502,20 грн. у зв'язку із недостатністю активів.

Згідно ч.5 ст.45 Закону про банкрутство вимоги не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Враховуючи вищевикладені обставини справи, апеляційний суд не може не погодитись з місцевим господарським судом, що ліквідатором вжито усіх можливих заходів щодо виявлення активів боржника та дотримано вимоги Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під час проведення ліквідаційної процедури у справі №918/291/13-г.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст.46 Закону про банкрутство після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс. Якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, яку необхідно вчинити ліквідатору в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури; подання звіту здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

Якщо за результатами ліквідаційного звіту після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію банкрута.

Оскільки ліквідатором вчинено всі належні дії по виявленню активів та пасивів боржника, виявлене в ході ліквідаційної процедури майно реалізоване на торгах у відповідності до вимог Закону про банкрутство, а будь-яких інших майнових активів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси, не виявлено, суд першої інстанції, на думку апеляційного суду, прийшов до правильного висновку про наявність підстав для затвердження ліквідаційного балансу і звіту ліквідатора, та відповідно припинення провадження у даній справі на підставі ст.ст. 45 ч.5, 46 ч.2, 83 ч.1 п.6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

При цьому, посилання скаржника на те, що він не отримував звіт ліквідатора, а тому не мав можливості висловити свою думку з приводу того, чи ліквідатором вчинено достатніх заходів з пошуку майна боржника для його реалізації та задоволення вимог кредиторів, колегією суддів до уваги не беруться, оскільки ліквідатором повною мірою вчинялися заходи, пов'язані із здійсненням ліквідаційної процедури боржника, зокрема, із виявленням майна чи інших активів банкрута, в тому числі за участю та у співпраці з ПАТ "Західінкомбанк" як заставного кредитора. Про проведену роботу ліквідатор регулярно звітувався перед комітетом кредиторів.

Так, як вже зазначалося вище, на підставі наказу ліквідатора ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" від 05.12.2013р. №1 інвентаризаційною комісією, проведено інвентаризацію майна боржника. До складу інвентаризаційної комісії був включений представник ПАТ "Західінкомбанк". У зв'язку з повною відсутністю бухгалтерських даних, інвентаризація майна ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів" проведена на підставі даних, наданих забезпеченим кредитором ПАТ "Західінкомбанк", отриманих ліквідатором відповідей на запити та шляхом зняття фактичних залишків основних засобів. Перелік виявленого майна зазначений у підписаних інвентаризаційних описах №1, №2, №3, які затверджені протоколом засідання комітету кредиторів від 20.02.2014р. Протоколами засідання комітету кредиторів від 30.04.2014 р. та від 27.05.2014р. затверджені інвентаризаційні описи №4 та №5, якими було довиявлено майно боржника. Слід зазначити, що у засіданнях комітету кредиторів брав участь представник ПАТ "Західінкомбанк", який також підписував вищезазначені протоколи. Таким чином, за участю ПАТ "Західінкомбанк" сформовано ліквідаційну масу.

Арбітражний керуючий щомісяця звітувався перед комітетом кредиторів про проведену роботу у справі про банкрутство ОСОБА_6 "Дубровицький завод продтоварів". В ряді таких засідань комітету кредиторів, зокрема в період відправлення запитів та формування ліквідаційної маси банкрута брав участь представник заставного кредитора ПАТ "Західінкомбанк". Протоколом засідання комітету кредиторів від 14.03.2014 р. (за участю ПАТ "Західінкомбанк") вирішено проводити засідання комітету кредиторів щомісяця в останній робочий день кожного місяця без надсилання додаткового письмового повідомлення.

З огляду на викладене колегія суддів вважає, що скаржник брав активну участь у формуванні ліквідаційної маси банкрута, мав можливість брати участь у засіданнях комітету кредиторів, був ознайомлений з роботою арбітражного керуючого у ліквідаційній процедурі та мав можливість висловити свою думку. Крім того, в матеріалах справи відсутні, а скаржником не надано суду доказів звернення останнього з запитом до ліквідатора про хід ліквідаційної процедури. Будь-яких скарг чи зауважень до роботи арбітражного керуючого в процесі ліквідаційної процедури зі сторони апелянта матеріали справи не містять також.

Відповідно до ст.33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Натомість, скаржником не подано судовій колегії належних та достатніх доказів, які стали б підставою для скасування рішення місцевого господарського суду. Посилання скаржника, викладені в апеляційній скарзі, колегія суддів вважає безпідставними, документально необґрунтованими, такими, що належним чином досліджені судом першої інстанції при розгляді спору.

Враховуючи все вищевикладене в сукупності, колегія суддів Рівненського апеляційного господарського суду вважає, що ухвала господарського суду Рівненської області ґрунтується на матеріалах і обставинах справи, відповідає нормам матеріального та процесуального права, а тому відсутні правові підстави для її скасування.

Керуючись ст.ст. 99,101,103,105,106 ГПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Західінкомбанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Західінкомбанк" ОСОБА_1 - залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суду Рівненської області від 22.07.2015 року - залишити без змін.

2. Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуюча суддя Коломис В.В.

Суддя Тимошенко О.М.

Суддя Юрчук М.І.

СудРівненський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення09.11.2015
Оприлюднено13.11.2015
Номер документу53321394
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/291/13-г

Постанова від 09.11.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 05.10.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 21.09.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 04.06.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Миханюк М.В.

Ухвала від 23.12.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 27.11.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 15.10.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 11.04.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 10.02.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 13.01.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні