Постанова
від 03.11.2015 по справі 809/472/15
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" листопада 2015 р. Справа № 809/472/15

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Могили А.Б.

за участі:

секретаря судового засідання Житняк Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Долинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Івано-Франківській області до Приватного підприємства "Боден" про стягнення заборгованості в сумі 6281,82 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Долинська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС в Івано-Франківській області звернулася в суд із позовом до Приватного підприємства "Боден" про накладення арешту на кошти та інші цінності у межах суми боргу в сумі 6281,82 грн.

До початку розгляду справи позивачем подано клопотання про уточнення позовних вимог, за змістом якого Долинська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС в Івано-Франківській області просить стягнути з відповідача заборгованості в сумі 6281,82 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Приватне підприємство "Боден" протиправно, в порушення податкового законодавства допустило заборгованість зі сплати податку на додану вартість в розмірі 6281,82 грн., який виник внаслідок несплати штрафних санкцій нарахованих за неподання податкової звітності.

Представник позивача в судове засідання не з'явилася, подала суду клопотання про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримала.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча, про дату, час та місце судового розгляду справи відповідач повідомлявся у встановленому законом порядку, за адресою вказаною директором Приватного підприємства "Боден" ОСОБА_1 (а.с.33). На адресу суду 02.11.2015 року повернувся конверт із поштовим відправленням (судова повістка) із відміткою «підприємство по даній адресі не знаходиться».

Окрім того, згідно супровідного листа від 29.10.2015 року, Івано-Франківським окружним адміністративним судом було направлено відповідачу клопотання контролюючого органу щодо уточнення позовних вимог, яке відповідачем отримано 30.10.2015 року, про що свідчать матеріали справи (а.с.76).

Дослідивши в сукупності письмові докази, якими позивач обґрунтовує позовні вимоги, суд встановив наступне.

Приватне підприємство "Боден" являється юридичною особою, що підтверджується витягом з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 13.01.2015 року (а.с.5-6).

Крім того, відповідач перебуває на податковому обліку в Долинській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС в Івано-Франківській області.

Статтею 16 Податкового кодексу України визначені обов'язки платника податків, згідно положень якої платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3.), сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпункт 16.1.4); подавати контролюючим органам інформацію в порядку, у строки та в обсягах, встановлених податковим законодавством (підпункт 16.1.7).

В статті 36 Податкового кодексу України визначено обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи (пункт 36.1). Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором (пункт 36.2).

Відповідно до пункту 49.1 статті 49 Податкового кодексу України, податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

В ході перевірки позивачем встановлено порушення Приватним підприємством "Боден" податкового законодавства - неподання відповідачем декларації з податку на додану вартість за грудень 2013 року, червень 2014 року, реєстрів отриманих та виданих податкових накладних за вказані періоди, а також факт несвоєчасного подання декларації з податку на додану вартість за травень 2014 року та реєстру отриманих та виданих податкових накладних за вказаний період. Тобто порушено вимоги пунктів 49.1, 49.2, підпункту 49.18.1 пункту 49.18 статті 49, глави 2 розділу ІІ Податкового кодексу України.

На підставі вищевказаного акту перевірки відповідачем винесено податкове повідомлення-рішення № НОМЕР_1 від 15.08.2014 року, згідно якого ПП "Боден" нараховано штрафні (фінансові) санкції у розмірі 4 250 грн. (а.с.11).

Крім того, 06.11.2014 року контролюючим органом було проведено камеральну (електронну) перевірку податкової звітності з податку на додану вартість за вересень 2014 року платника податку на додану вартість - Приватного підприємства "Боден", за результатами якої зафіксовано факт неподання відповідачем декларації з податку на додану вартість за вересень 2014 року, а також реєстру отриманих та виданих податкових накладних за вказаний період, чим порушено вимоги пунктів 49.1, 49.2, підпункту 49.18.1 пункту 49.18 статті 49, глави 2 розділу ІІ Податкового кодексу України.

На підставі даного акту перевірки відповідачем винесено податкове повідомлення-рішення № НОМЕР_2 від 06.11.2014 року, згідно якого ПП "Боден" нараховано штрафні (фінансові) санкції у розмірі 2 040 грн. (а.с.12).

Згідно з пунктами 203.1, 203.2 статті 203 Податкового кодексу України податкова декларація з податку на додану вартість подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Згідно з пунктом 49.18 статті 49 Кодексу, податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює, зокрема, календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

В пункті 120.1 статті 120 Податкового кодексу України визначено, що неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

У відповідності до пункту 58.1 статті 58 Податкового кодексу України, у разі коли сума грошового зобов'язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу (крім декларування товарів, передбаченого для громадян), або у разі коли за результатами перевірки контролюючий орган встановлює факт невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, або зменшує розмір задекларованого від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість, розрахованого платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення.

Відповідно до пункту 57.3 статті 57 Податкового кодексу України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4-54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Не погоджуючись із вказаними податковими повідомленнями-рішеннями позивач оскаржив їх шляхом подання адміністративного позову.

Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 24.03.2015 року в задоволенні позовних вимог позивача щодо скасування податкових повідомлень-рішень №0002721500 від 15.08.2014 року та № НОМЕР_2 від 06.11.2014 року - відмовлено (а.с.62-68). Вказана постанова набрала законної сили 01.07.2015 року (а.с.61).

Згідно частини 1 статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Таким чином, правомірність нарахування відповідачу контролюючим органом штрафних (фінансових) санкцій за неподання податкової звітності з податку на додану вартість підтверджується рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 24.03.2015 року, а відтак не потребує додаткового дослідження та доказування.

З вимог підпункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України вбачається, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем сформовано податкову вимогу форми "Ю" за №1250-25 від 15.09.2014 року, згідно якої загальна сума податкового боргу платника податків за узгодженими грошовими зобов'язаннями станом на 14.09.2014 року становила 4241,82 грн. (а.с.8).

Нова податкова вимога не формувалася, так як борг не переривався в часі.

Згідно підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органом, у розмірі суми податкового боргу або його частини (пункт 95.3 статті 95 Кодексу).

В пункті 95.4 статті 95 Податкового кодексу України зазначено, що контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

У відповідності до статті 41 Податкового кодексу України контролюючими органами в частині адміністрування податків і зборів є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізовує державну податкову політику, його територіальні органи.

Згідно з пунктом 41.2 статті 41 Податкового кодексу України органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень.

З врахуванням наведеного, суд вважає що адміністративний позов є підставним і таким, що підлягає до задоволення.

На підставі статті 124 Конституції України, керуючись статтями 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих Приватне підприємство "Боден" (код ЄДРПОУ 37042727, вул.Л.Українки,7,м.Долина,Долинський район, Івано-Франківська область) та за рахунок готівки в дохід бюджету податковий борг в сумі 6281 (шість тисяч двісті вісімдесят одна) грн. 82 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на постанову подається протягом десяти днів з дня отримання її копії.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили в порядку передбаченому ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя /підпис/ ОСОБА_2

Постанова складена в повному обсязі 09.11.2015 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.11.2015
Оприлюднено13.11.2015
Номер документу53323702
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/472/15

Постанова від 03.11.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

Постанова від 03.11.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

Ухвала від 03.11.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

Ухвала від 17.03.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

Ухвала від 04.02.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні