Рішення
від 10.11.2015 по справі 583/3373/15-ц
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/3373/15-ц

2/583/1253/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2015 року м. Охтирка

Охтирський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого судді Верес М.Ф.

при секретарі Чепура В.С.

з участю представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Охтирка цивільну справу за позовом

ОСОБА_2, представник позивача ОСОБА_1 до ОСОБА_3, ОСОБА_4, третя особа Охтирська міська державна нотаріальна контора про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, -

Встановив :

12 жовтня 2015 року позивач звернулася до суду з позовом до ОСОБА_3, ОСОБА_4, третя особа Охтирська міська державна нотаріальна контора про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її дід ОСОБА_5. Після його смерті залишилось спадкове майно, що складається з житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 та земельної ділянки, що була передана у власність на підставі рішення Пологівської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 3,13 га. З невідомих міркувань ОСОБА_5 вищевказану земельну ділянку заповів сусіду ОСОБА_3, який склав нотаріальну відмову на земельну ділянку на користь позивачки. 30 вересня 2015 року позивачка звернулась до Охтирської міської державної нотаріальної контори із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину, яка відкрилась після смерті діда, в успадкуванні земельних ділянок, розташованих на території Пологівської сільської ради їй було відмовлено у зв'язку з відсутністю оригіналу державного акту на право власності на земельні ділянки.

Просить визнати за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку, розташовану на території Пологівської сільської ради Охтирського району Сумської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 3,13 га, яка складається з трьох видів земельних ділянок площею 2,8281 га рілля, кадастровий номер НОМЕР_3, земля для сіножаті площею 0,1936 га, кадастровий номер НОМЕР_2, і земля для пасовища площею 0,1128 га, кадастровий номер НОМЕР_4, в порядку спадкування після смерті діда - ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1.

В судовому засіданні представник позивачки ОСОБА_2 - ОСОБА_1 позов підтримав повністю і пояснив суду, що після смерті ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, залишилось спадкове майно, що складається з житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 та земельної ділянки, що була передана у власність на підставі рішення Пологівської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 3,13 га. З невідомих міркувань ОСОБА_5 земельну ділянку заповів сусіду ОСОБА_3 З відповідачем ОСОБА_3 позивачка перебуває у дружніх стосунках, ОСОБА_3 склав нотаріальну відмову на земельну ділянку на користь позивачки. Через відсутність правовстановлюючого документу на земельну ділянку постановою державного нотаріуса від 30.09.2015 року у посвідченні свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку було відмовлено. Тому, просить визнати за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку, розташовану на території Пологівської сільської ради Охтирського району Сумської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 3,13 га, яка складається з трьох видів земельних ділянок площею 2,8281 га рілля, кадастровий номер НОМЕР_3, земля для сіножаті площею 0,1936 га, кадастровий номер НОМЕР_2, і земля для пасовища площею 0,1128 га, кадастровий номер НОМЕР_4, в порядку спадкування після смерті її діда - ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідач ОСОБА_3 до початку судового засідання надав суду письмову заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги визнає повністю.

Відповідачка ОСОБА_4 до початку судового засідання надала суду письмову заяву про розгляд справи без її участі. Позовні вимоги визнає повністю та підтверджує обставини, викладені у позовній заяві.

Представник третьої особи Охтирської міської державної нотаріальної контори також до початку судового засідання надала письмову заяву про розгляд справи без участі їх представника.

Суд, заслухавши представника позивача, вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази, дійшов висновку про наявність достатніх підстав для задоволення позовних вимог.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_5 згідно державного акту на право приватної власності на землю, виданого на підставі рішення 18 сесії 23 скликання Пологівської сільської ради від 21.02.2001 року належить земельна ділянка площею 3,13 га у межах згідно з планом, розташована на території Пологівської сільської ради Охтирського району Сумської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. (а.с.14).

Відповідно до свідоцтва про право власності від 10.12.1971 року ОСОБА_5 на праві особистої власності належить будинок АДРЕСА_1. (а.с.11).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 (а.с.10).

При житті ОСОБА_5 залишив заповіт, яким належні йому житловий будинок з господарчими спорудами та земельну ділянку по АДРЕСА_1 заповів ОСОБА_2. (а.с. 12).

Згідно заяви про відмову від спадщини за законом від 07.10.2014 року ОСОБА_4 від прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 відмовилася. (а.с. 35).

Відповідно до заяви про відмову від спадщини за заповітом від 16.04.2014 року ОСОБА_3 від прийняття спадщини за заповітом на земельну ділянку, розташовану на території Пологівської сільської ради Охтирського району Сумської області після смерті ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 відмовився. (а.с. 36).

Як встановлено в суді після смерті ОСОБА_5 спадщину прийняла його онука ОСОБА_2, але у посвідченні свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку, розташовану на території Пологівської сільської ради Охтирського району Сумської області державним нотаріусом було відмовлено у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів, про що свідчить постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 30.09.2015 року. (а.с.4).

Враховуючи, що відсутній оригінал правовстановлюючого документу на вищевказану земельну ділянку, право позивача необхідно захистити в судовому порядку.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів, що підлягають захисту судом, згідно ст.16 ЦК України є визнання права.

Згідно роз'яснень, наданих у п.23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування», у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно з ч.1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Ст. 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно з ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщина) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не

припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1268 Цивільного кодексу України визначено право спадкоємця за заповітом чи за законом прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до п. г ч. 1 ст. 81 Земельного кодексу України та ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до пункту 3.5 листа Вищого Спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» спори про визнання права власності на земельну ділянку та права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, зокрема у випадках, якщо відсутній отриманий спадкодавцем державний акт про право власності на земельну ділянку, зареєстрований належним чином, якщо спадкодавцем не був отриманий державний акт про право власності на земельну ділянку, або в державному акті є неточності, які підлягають виправленню, розглядаються судами з урахуванням вимог закону та роз'яснень, викладених в пунктах 10, 11 ППВСУ від 30 травня 2008 року № 7 про те, що відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Отже, як встановлено судом після смерті ОСОБА_5 спадщину фактично прийняла його онука ОСОБА_2, шляхом подання відповідної заяви до Охтирської міської державної нотаріальної контори, яка зареєстрована в реєстрі та за якою відкрито спадкову справу № 55980289 , що підтверджується матеріалами цивільної справи, інші спадкоємці від спадщини відмовилися, про що склали відповідні заяви, а тому у суду маються законні підстави для визнання за позивачкою права власності в порядку спадкування на земельну ділянку, розташовану на території Пологівської сільської ради Охтирського району Сумської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 3,13 га, яка складається з трьох видів земельних ділянок площею 2,8281 га рілля, кадастровий номер НОМЕР_3, земля для сіножаті площею 0,1936 га, кадастровий номер НОМЕР_2, і земля для пасовища площею 0,1128 га, кадастровий номер НОМЕР_4.

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України №7/5 від 07.02.2002 року правовстановлюючим документом, який є підставою для реєстрації права власності, є рішення суду про визнання права власності.

Статтею 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація прав проводиться на підставі рішення суду, яке набрало законної сили.

Суд знаходить законні підстави для захисту прав позивача, оскільки, вона прийняла спадщину і це знайшло своє підтвердження в суді, так як у інший спосіб позивач не має можливості отримати правовстановлюючі документи на майно.

Таким чином, аналізуючи приведені докази та даючи їм оцінку, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 212- 215 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_2 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 право власності на земельну ділянку, розташовану на території Пологівської сільської ради Охтирського району Сумської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 3,13 га, яка складається з трьох видів земельних ділянок площею 2,8281 га рілля, кадастровий номер НОМЕР_3, земля для сіножаті площею 0,1936 га, кадастровий номер НОМЕР_2, і земля для пасовища площею 0,1128 га, кадастровий номер НОМЕР_4, в порядку спадкування після смерті діда - ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Сумської області через Охтирський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя : М.Ф. Верес

СудОхтирський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення10.11.2015
Оприлюднено16.11.2015
Номер документу53354514
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —583/3373/15-ц

Рішення від 10.11.2015

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Верес М. Ф.

Рішення від 10.11.2015

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Верес М. Ф.

Ухвала від 02.11.2015

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Верес М. Ф.

Ухвала від 22.10.2015

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Верес М. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні