Постанова
від 20.03.2012 по справі 1491/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

20 березня 2012 р.                                                             Справа № 2а- 1491/12/2070

          Харківський окружний адміністративний суд у складі судді Мельникова Р.В.,

          розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Харківської об'єднаної державної податкової інспекції до приватного підприємства "Біла лелека" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Харківська об'єднана державна податкова інспекція, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд стягнути з Приватного підприємства “Біла лелека”, код в ЄДР 34265216, податковий борг у розмірі 2374.00грн.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що відповідач є платником податків і зборів, передбачених Законом України “Про систему оподаткування”. Відповідач не виконував обов'язок подавати декларації до державних податкових органів відповідно до законів з питань оподаткування. За вказане порушення п.п.17.1.1 п.17.1 ст.17 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” встановлена відповідальність у вигляді штрафу. Відповідач самостійно не сплатив штраф, накладений на нього Харківською об'єднаною державною податковою інспекцією за вказане порушення. Внаслідок цього у відповідача виник податковий борг, що складає 2374,00 грн. У зв'язку з тим, що вказана податкова заборгованість погашена не була, дану суму позивач просить стягнути з відповідача у судовому порядку.

Згідно з п.4 ч.1 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України дана справа розглядається у порядку скороченого провадження.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була надіслана відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою, вказаною у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. 19.03.2012 конверт із судовими документами повернувся до суду з поміткою “за закінченням терміну зберігання”.

З урахуванням положень ч.ч.8 та 11 ст.35 КАС України, відповідач належним чином повідомлений про наслідки неподання до суду заперечень проти позову або заяви про визнання позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач – ПП «Біла лелека» - зареєстрований як юридична особа, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с.5). Згідно з довідкою від 16.01.2012 № 1 відповідача взято на облік як платника податків у Харківській об'єднаній державній податковій інспекції з 03.04.2006 року за № 220 (а.с.6)

Згідно з п.2, 3 ч.1 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування” (тут і далі нормативно-правові акти в редакції, чинній на час виникнення відповідних правовідносин,) платники податків і зборів (обов‘язкових платежів) зобов‘язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів); сплачувати належні суми податків і зборів (обов‘язкових платежів) у встановлені законами терміни.

Відповідно до п.п.2.1.1 п.2.1 ст.2 та абз.2 п.16.4 ст.16 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 28 грудня 1994 року N 334/94-ВР платники податку (з числа резидентів - суб'єкти господарської діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так і за її межами) у строки, визначені законом, подають до податкового органу податкову декларацію про прибуток за звітний період, розраховану наростаючим підсумком з урахуванням від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових періодів у разі його наявності відповідно до пункту 6.1 статті 6 цього Закону. При цьому за звітні квартал, півріччя та три квартали платники податку подають спрощену декларацію, а за результатами звітного року - повну. Форми декларацій з цього податку встановлюються центральним податковим органом за узгодженням з комітетом Верховної Ради України, що відповідає за проведення податкової політики.

Відповідно до ст.10 Закону України “Про державну податкову службу в України” державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції виконують такі функції, як здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів); здійснення контролю за своєчасністю подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів; забезпечення застосування та своєчасного стягнення сум фінансових санкцій, передбачених цим Законом та іншими законодавчими актами України за порушення податкового законодавства; подання до судів позовів до підприємств, установ, організацій та громадян про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Підпунктом 4.1.1 п.4.1 ст.4 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” передбачено, що платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації.

Строки подання податкових декларацій встановлені п.п.4.1.4 п.4.1 ст.4 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”.

Штрафні санкції за порушення податкового законодавства накладаються на платника податків у розмірах, визначених ст.17 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, крім штрафних санкцій за порушення валютного законодавства, що встановлюються окремим законодавством.

Штрафні санкції накладаються контролюючими органами, а у випадку, передбаченому пунктом 17.2 цієї статті, самостійно нараховуються та сплачуються платником податків. (абз.2 п.17.1 ст.17 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”).

Відповідно до п.п.17.1.1 п.17.1 ст.17 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

Харківською об'єднаною державною податковою інспекцією було проведено документальну невиїзну перевірку ПП «Біла лелека» з питання дотримання податкового законодавства щодо неподання декларацій з податку на прибуток підприємства за період 1 квартал 2007 року – 2009 рік.

За результатами перевірки встановлено, що на порушення п.п.4.1.4 п.4.1 ст.4 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, п.16.4 ст.16 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” ПП «Біла лелека» не подано декларації з податку на прибуток згідно з переліком, що відображено в акті про результати перевірки від 31.03.2010 №1149/15-114/34265216 (а.с.8).

Вказаний акт про результати перевірки було направлено відповідачу 01.04.2010р. поштою, акт було повернуто до Харківської об'єднаної державної податкової інспекції з поміткою на конверті “за зазначеною адресою не знаходиться”, про що складено акт про неможливість вручення посадовим особам акту невиїзної документальної перевірки від 16.04.2010 №/947/01-139 (а.с.10).

На підставі акта перевірки від 31.03.2010 №1149/15-114/34265216 Харківською об'єднаною державною податковою інспекцією прийнято податкове повідомлення-рішення від 16.04.2010 №0003551510/0 (а.с.12, 15), яким була визначена сума податкового зобов'язання ПП «Біла лелека» з податку на прибуток за штрафними санкціями в розмірі 2380грн.

Вказане податкове повідомлення-рішення листом від 16.04.2010р. за № 6533/10/15-129 було надіслано відповідачу, однак конверт із документами було повернуто до податкової інспекції з поміткою “за зазначеною адресою не знаходиться”. Тому податкове повідомлення-рішення було розміщено на дошці податкових оголошень (повідомлень). Вказане підтверджується копією акта від 26.04.2010 №1041/15-114/34265216 про неможливість вручення податкового повідомлення-рішення (а.с.14).

Відповідачу було направлено першу податкову вимогу №1/581 та другу податкову вимогу №2/640, які відповідачем було отримано. (а.с.24, 25)

До суду не було надано доказів на підтвердження того, що податкові повідомлення –рішення були оскаржені в установленому порядку, тому відповідно до п.5.2 ст.5 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” податкове зобов'язання відповідача вважається узгодженим.

Згідно з п.п.5.4.1. п.5.4. ст. 5 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Згідно з п.п.20.1.27 та 20.1.28 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право визначати у визначених цим Кодексом випадках суми податкових та грошових зобов'язань платників податків; застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, судом встановлено, що відповідач не сплатив фінансові санкції, податковий борг відповідача становить з урахуванням переплати 2374,00грн., що підтверджується вищевказаними матеріалами справи та обліковою карткою платника - ПП «Біла лелека» (а.с.16-17).

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що вимоги позивача щодо стягнення боргу з фінансових санкцій за порушення податкового законодавства в сумі 2374,00 грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.158-163, 183-2, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Харківської об'єднаної державної податкової інспекції до приватного підприємства "Біла лелека" про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Cтягнути з Приватного підприємства «Біла лелека», код в ЄДР 34265216, юридична адреса: вул. Клубна, буд. 28/22, сел. Пісочин, Харківський район, Харківська область, 62416; на р/р № 31110009700429 (податок на прибуток приватних підприємств), одержувач УДКСУ у Харківському районі, код одержувача 37999633, банк одержувача ГУДКСУ у Харківській області, МФО 851011, в рахунок погашення податкового боргу загальну суму у розмірі 2374.00грн. (дві тисячі триста сімдесят чотири грн. 00 коп.).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

          Суддя                                                   Р.В. Мельников

          

          

                                                                                 

Дата ухвалення рішення20.03.2012
Оприлюднено16.11.2015
Номер документу53361550
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1491/12/2070

Постанова від 20.03.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 09.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні