Постанова
від 06.10.2011 по справі 12229/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія< >

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"06" жовтня 2011 р. Справа № 2а-12229/11/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді - Мельникова Р.В.,

за участю: секретаря судового засідання - Міщенко А.П.,

представника позивача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Московському районі м. Харкова до приватного підприємства "Сочі-М" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Державна податкова інспекція у Московському районі м. Харкова, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до приватного підприємства "Сочі-М", в якому просив суд стягнути з приватного підприємства "Сочі-М" в рахунок погашення податкової заборгованості готівкові кошти у розмірі 6649,57 грн.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що ПП "Сочі-М" самостійно надало до органів ДПС декларацію №9005304558 від 22.11.2010 р. з податку на додану вартість, в якій визначена сума податкового зобов'язання у розмірі 325287 грн.; декларацію №9001352738 від 18.03.2011 р. з податку на доходи фізичних осіб, в якій визначена сума податкового зобов'язання у розмірі 3599,35 грн.

В зв'язку з несплатою самостійно визначеної суми податкового зобов'язання у відповідача виникла заборгованість, яка станом на дату звернення до суду з позовом складає 6649,57 грн. У зв’язку з тим, що вказана заборгованість погашена не була, дану суму позивач просить стягнути з відповідача у судовому порядку.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Відповідач належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи, але у судове засідання не прибув.

Враховуючи викладене, беручи до уваги, що відповідач не прибув в судове засідання, причин неприбуття суду не повідомив, є належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи за наявними в ній доказами.

Суд дослідивши матеріали справи, вислухавши представника позивача, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно п. 1 ст. 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", ДПІ у Московському районі міста Харкова здійснює контроль за додержанням законодавства про податки та інші платежі та забезпечує правильність обчислення та своєчасність надходження цих податків.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п. 30 ст. 2 Бюджетного Кодексу України, органами стягнення являються податкові, митні та інші державні органи, яким відповідно до закону надано право на стягнення до бюджету податків, зборів (обов'язкових платежів) та інших надходжень.

Пунктом 3 ст. 50 Бюджетного Кодексу України передбачено, що органи стягнення забезпечують своєчасне та в повному обсязі надходження бюджету податків, зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів відповідно до законодавства.

Судом встановлено, що відповідач, ПП "Сочі-М", зареєстровано 11.08.2008 р., що підтверджується копією витягу з ЄДРПОУ (а.с. 17-18). Відповідача взято на облік в ДПІ у Московському районі міста Харкова як платника податків 12.08.2008 р., про що свідчить довідка (а.с.20).

Згідно з п.2, 3 ч.1 ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування" (в редакції, чинній на час виникнення відповідних правовідносин), платники податків і зборів (обов’язкових платежів) зобов’язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів); сплачувати належні суми податків і зборів (обов’язкових платежів) у встановлені законами терміни.

Підпунктами 16.1.1-16.1.4, 16.1.11 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов'язаний: стати на облік у контролюючих органах в порядку, встановленому законодавством України; вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи; повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи - підприємця.

Згідно з п.16.1 ст.16 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", платники податку самостійно визначають суми податку, що підлягають сплаті.

Підпунктом 4.1.1 п.4.1 ст.4 Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" передбачено, що платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації.

Строки подання податкових декларацій встановлені п.п.4.1.4 п.4.1 ст.4 Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Штрафні санкції за порушення податкового законодавства накладаються на платника податків у розмірах, визначених ст.17 Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", крім штрафних санкцій за порушення валютного законодавства, що встановлюються окремим законодавством.

Штрафні санкції накладаються контролюючими органами, а у випадку, передбаченому пунктом 17.2 цієї статті, самостійно нараховуються та сплачуються платником податків. (абз.2 п.17.1 ст.17 Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами").

Відповідно до п.п.17.1.1 п.17.1 ст.17 Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

Відповідачем до ДПІ у Московському районі м. Харкова подано декларацію №9005304558 від 22.11.2010 р. з податку на додану вартість, в якій визначена сума податкового зобов'язання у розмірі 325287 грн. (а.с. 25-28); декларацію №9001352738 від 18.03.2011 р. з податку на доходи фізичних осіб, в якій визначена сума податкового зобов'язання у розмірі 3599,35 грн. (а.с. 23-24)

Відповідно до п.56.11 ст.56 Податкового кодексу України, не підлягає оскарженню грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

У зв'язку з тим, що самостійно визначена платником сума податкового зобов'язання сплачена до Державного бюджету не була, ДПІ у Московському районі м. Харкова було винесено першу податкову вимогу № 1/1024 від 03.12.2010 р. (а.с.30).

03.12.2010 р. було складено акт № 9235/24-043 про неможливість вручення першої податкової вимоги № 1/1024 від 03.12.2010 р. (а.с.31).

Таким чином, судом встановлено, що відповідач не сплатив у повному обсязі узгоджену суму податкового зобов’язання з податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб. Станом на день розгляду справи відповідач має заборгованість перед бюджетом у розмірі 6649,57 грн., в тому числі: заборгованості по податку на доходи фізичних осіб у розмірі 6111,07 грн., заборгованості по податку на додану вартість у розмірі 538,50 грн., що підтверджується вищевказаними матеріалами справи та обліковою карткою платника податку (а.с. 5-16).

Згідно ч.1 ст.11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на загальних засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідач правом участі в судовому засіданні не скористався, доказів щодо спростування вимог позивача суду не надав.

Враховуючи, що на момент розгляду справи відповідачем зазначена сума узгодженого податкового зобов’язання з податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб не була сплачена у повному обсязі, суд приходить до висновку, що позовні вимоги щодо стягнення вказаної суми боргу є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.2, 11, 71, 86, 159-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Московському районі м. Харкова до приватного підприємства "Сочі-М" про стягнення заборгованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з приватного підприємства "Сочі-М" (61136, м. Харків, вул. Героїв Праці, б. 31, код 35587325) в рахунок погашення податкової заборгованості готівкові кошти у розмірі 6649,57 грн. (шість тисяч шістсот сорок дев’ять грн. 57 коп.)..

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

У повному обсязі постанову складено 13 жовтня 2011 року.

Суддя (підпис)< > ОСОБА_2

З оригіналом згідно. Оригінал постанови знаходиться в матеріалах справи.< >

Суддя< > ОСОБА_2< >

Дата ухвалення рішення06.10.2011
Оприлюднено16.11.2015
Номер документу53361554
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —12229/11/2070

Постанова від 06.10.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 14.09.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні