Ухвала
від 20.09.2014 по справі 569/14926/14-к
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 569/14926/14-к

20 вересня 2014 року

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської діяльності слідчого управління УМВС України в Рівненській області ОСОБА_2 про проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий відділу розслідування злочинів у сфері господарської діяльності слідчого управління УМВС України в Рівненській області ОСОБА_2 за погодженням із старшим прокурором відділу прокуратури м. Рівне ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку в нежитлових приміщеннях за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Техкард-Сервіс» (ЄДРПОУ 31867981) за адресою: м. Київ, вул. Адама Міцкевича, 8, другий поверх (право власності на нерухоме майно належить ОСОБА_4 та ТОВ "АМ 8"), з метою відшукання і вилучення комп`ютерної техніки, на якій в електронному вигляді зберігаються викрадені реквізити банківських карток, пін коди до них та електронні документи з обліком сум обготівкованих коштів; виготовлених пластикових карток з магнітними стрічками; спеціальних пристроїв для зчитування та запису інформації на магнітні стрічки пластикових карток; чорнових записів (нотатків, блокнотів, зошитів) з інформацією про скомпрометовані банківські платіжні картки, пін кодами, номерами мобільних телефонів співучасників, об`ємами незаконно здобутих коштів.

В обґрунтування клопотання вказав, що 13.07.2014 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12014180010004114 внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2

ст. 361 КК України.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що 10.07.2014 року невстановленими особами на території Рівненської області незаконно використовувались скомпрометовані реквізити банківських платіжних карток з метою заволодіння грошовими коштами клієнтів АТ «ОТП-Банк» шляхом несанкціонованого втручання в роботу платіжної системи «Visa», що являє собою сукупність інформаційно-технічних засобів для обготівкування коштів.

Дії невстановлених осіб призвели до несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи та, як наслідок, відбувся виток інформації, яка шляхом занесення на картки типу «білий пластик» надає змогу здійснити незаконне зняття коштів з рахунку та подальше їх обготівкування.

У подальшому встановлено, що інформація з магнітних стрічок банківських платіжних карток викрадалась з використанням шкідливого програмного забезпечення, яке встановлено в банківському автоматі АТ «ОТП Банк» № НОМЕР_1 за адресо: м.Київ, вул.Раїси Окіпної, 4. Всі картки АТ «ОТП Банк», які проводили транзакції в даному банкоматі в період часу з 25.01.2014 по 06.02.2014 занесені до «чорного списку».

Так, 11 серпня 2014 року на адресу ВБК УМВС України в Рівненській області надійшла заява начальника управління банківської безпеки АТ «ОТП Банк» ОСОБА_5 про використання в банкоматах ПАТ КБ «Приватбанк» та АТ «Райффайзен Банк Аваль» на території Рівненської області підроблених платіжних карток з нанесенням на їх магнітні смуги інформації карток АТ «ОТП Банк», які попередньо були скомпрометовані та занесені банком до «чорного списку».

Проведеною перевіркою працівниками банку встановлено, що на момент проведення несанкціонованих транзакцій власники платіжних карток АТ «ОТП Банк» є мешканцями Київської, Тернопільської та Харківської областей.

З метою встановлення осіб причетних до скоєння злочину проведено ряд заходів у відповідності до вимог КПК України.

За результатами проведених заходів встановлено окремих осіб, які причетні до протиправного обготівкування коштів зі скомпрометованих банківських платіжних карток, зокрема:

- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець Донецької області. З метою реалізації злочинних намірів, а саме запису викраденої інформації (реквізитів платіжних карток) та зустрічі зі спільниками винаймає ряд квартир за наступними адресами: АДРЕСА_1 (Згідно інформації КП «Харківське міське БТІ» право власності належить громадянці ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ), АДРЕСА_2 (Згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності належить ОСОБА_8 та ОСОБА_9 ), АДРЕСА_3 (Згідно інформації КП «Київське міське БТІ» право власності належить ОСОБА_10 ). Також, ОСОБА_6 для пересування між квартирами використовує автомобіль Chevrolet Lachetti, д.н. НОМЕР_2 ;

- ОСОБА_11 , 1988 р.н. Проживає спільно з

ОСОБА_6 . Здійснює запис викраденої інформації (реквізитів платіжних карток) з використанням комп`ютерної техніки встановленої в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 (Згідно інформації КП «Харківське міське БТІ» право власності належить громадянці ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 );

- ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 уродженець Харківської області. Причетний до обготівкування коштів на території Харківської, Хмельницької та Рівненської області. Винаймає квартиру за адресою: АДРЕСА_4 (Згідно інформації КП «Харківське міське БТІ» праві спільної сумісної власності належить громадянам ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 ). Також, ОСОБА_12 для оперативного зняття коштів з скомпрометованих карт використовує автомобіль Daewoo Nexia, д.н. НОМЕР_3 , 2004 року випуску, № кузова НОМЕР_4 , який згідно автоматизованих баз даних РПС ДАІ зареєстрований за ОСОБА_16 ;

- ОСОБА_17 , 1989 р.н. уродженка Харківської області. Причетна до обготівкування коштів на території Харківської області. Проживає за адресою: АДРЕСА_5 (Згідно інформації КП «Харківське міське БТІ» будинок в цілому належить СМТ «Житлобуд-2»).

Окрім цього під час проведення досудового розслідування також отримано інформацію про суб`єктів господарювання, які реалізовують для підозрюваних осіб спеціалізоване обладнання та пусті пластикові картки.

- ТОВ «Сканкод Системз», ЄДРПОУ 37533685, зареєстроване та здійснює свою господарську діяльність за адресою: м. Київ, вул. Річна, 3, офіс 6. (Згідно інформації КП «Київське міське БТІ» право власності належить ОСОБА_18 ). Вказане товариство реалізує ОСОБА_6 спеціальні технічні пристрої для зчитування та запису на магніті стрічки карток інформації.

- ТОВ «Техкард-Сервіс», ЄДРПОУ 31867981, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Мічуріна, 4, фактично здійснює свою господарську діяльність за адресою: м. Київ, вул. Адама Міцкевича, 8, другий поверх (Згідно інформації КП «Київське міське БТІ» право власності належить ОСОБА_4 та ТОВ "АМ 8"). Вказане товариство реалізує ОСОБА_6 пластикові картки з магнітними стрічками на які у подальшому здійснюється запис скомпрометованих реквізитів банківських платіжних карток.

За вказаними адресами та у зазначених транспортних засобах за наявною достовірною інформацією знаходиться комп`ютерна техніка, на якій в електронному вигляді зберігаються викрадені реквізити банківських карток, пін коди до них та електронні документи з обліком сум обготівкованих коштів, виготовлені пластикові картки з магнітними стрічками, спеціальні пристрої для зчитування та запису інформації на магнітні стрічки пластикових карток, чорнові записи (нотатки, блокноти, зошити) з інформацією про скомпрометовані банківські платіжні картки, пін кодами, номерами мобільних телефонів співучасників, об`ємами незаконно здобутих коштів.

Вказані дані підтверджуються показами свідка ОСОБА_19 , рапортами ВБК УМВС України в Рівненській області, інформаційними довідками Реєстраційної служби та баз даних РПС ІП ДАІ.

Ураховуючи вищевикладене є необхідність у проведенні обшуку в нежитлових приміщеннях за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Техкард-Сервіс» (ЄДРПОУ 31867981) за адресою: м. Київ, вул. Адама Міцкевича, 8, другий поверх (право власності на нерухоме майно належить ОСОБА_4 та ТОВ "АМ 8"), оскільки там можуть зберігатися предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування та відомості у яких можуть бути доказами під час судового розгляду, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, суд прийшов до висновку, що клопотання слід задоволити із наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.234 КК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, суд вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення обшуку та приходить до переконання, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що в нежитлових приміщеннях за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Техкард-Сервіс» (ЄДРПОУ 31867981) за адресою: м. Київ, вул. Адама Міцкевича, 8, другий поверх (право власності на нерухоме майно належить ОСОБА_4 та ТОВ "АМ 8"), можуть знаходитись речі та документи, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженні.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст.234, 235 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати дозвіл слідчим, які включені до складу слідчої групи по розслідуванню вказаного кримінального правопорушення, на проведення обшуку в нежитлових приміщеннях за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Техкард-Сервіс» (ЄДРПОУ 31867981) за адресою: м. Київ, вул. Адама Міцкевича, 8, другий поверх (право власності на нерухоме майно належить ОСОБА_4 та ТОВ "АМ 8"), з метою відшукання і вилучення комп`ютерної техніки, на якій в електронному вигляді зберігаються викрадені реквізити банківських карток, пін коди до них та електронні документи з обліком сум обготівкованих коштів; виготовлених пластикових карток з магнітними стрічками; спеціальних пристроїв для зчитування та запису інформації на магнітні стрічки пластикових карток; чорнових записів (нотатків, блокнотів, зошитів) з інформацією про скомпрометовані банківські платіжні картки, пін кодами, номерами мобільних телефонів співучасників, об`ємами незаконно здобутих коштів.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення20.09.2014
Оприлюднено13.01.2023
Номер документу53371711
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —569/14926/14-к

Ухвала від 20.09.2014

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні