Рішення
від 05.11.2015 по справі 760/14569/15-ц
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

760/14569/15-Ц

2-6212/15

СОЛОМ`ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 листопада 2015 року Солом'янський районний суд м. Києва

в складі судді Кицюк В.С.,

за участю секретаря Глушко В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія Смарт Груп» до ОСОБА_3, Товариства з обмеженою відповідальністю «Внутрішня виконавча служба» про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

В С Т А Н О В И В:

В серпні 2015 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія Смарт Груп» (далі - ТОВ «ФК Смарт Груп» або позивач) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_3 (далі - відповідач1), Товариства з обмеженою відповідальністю «Внутрішня виконавча служба» (далі - ТОВ «Внутрішня виконавча служба» або відповідач2), в якому просить стягнути з відповідачів солідарно заборгованість за кредитним договором в сумі 23 670,45 грн. та 243,60 грн. судового збору, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач ОСОБА_3 не виконує зобов`язання за кредитним договором № 56417 від 03.07.2012 року (далі - договір або кредитний договір), укладеним між ним та Публічним акціонерним товариством «Терра Банк» (далі - ПАТ «Терра Банк» або Банк), в зв'язку з чим станом на 20.05.2015 року утворилась заборгованість в розмірі 23 670,45 грн., яка складається з: 11 000,00 грн. - заборгованості за кредитом; 12 670,45 грн. - заборгованість по комісії. Право вимоги ж позивача за даним позовом останній обґрунтовує наявністю договорів про переуступку прав вимоги, в тому числі і по вищезазначеному кредитному договору. Стверджує також про те, що в забезпечення виконання зобов`язань за цим кредитним договором укладений із другим відповідачем договір поруки (а.с.3)

В судове засідання сторони не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином відповідно до вимог ст.74 ЦПК України (а.с.28-30, 36)

Представник позивача подав заяву про розгляд справи без його участі, зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та проти винесення заочного рішення не заперечує (а.с.38)

Зважаючи на те, що двічі належним чином повідомлений відповідач в судове засідання не з`явився, а представник позивача наполягає на розгляді справи та проти винесення заочного рішення не заперечує, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку заочного провадження на підставі наявних доказів згідно до положень ст.224-226 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним та обґрунтованим.

Згідно ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, 2) чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи та докази на їх підтвердження, 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин, 4) яка правова норма підлягає застосування до цих правовідносин.

Судом встановлено, що 03 липня 2012 року між ПАТ «Терра Банк» та відповідачем ОСОБА_3 укладено кредитний договір №56417, відповідно до умов якого Банк зобов`язався надати клієнту кредит на споживчі цілі на умовах овердрафту з лімітом в сумі 11 000,00 грн. зі сплатою клієнтом фіксованої процентної ставки в розмірі 0,01 % річних за користування кредитом на певний строк (а.с.16-19)

Так, пунктом 2.3 Договору передбачено, що датою остаточного повернення всіх отриманих в межах ліміту овердрафту сум кредиту є 07.07.2013 року. Також зазначено, що в разі не направлення Банком клієнту письмового повідомлення про відмову від продовження строку користування частиною кредиту на суму, що зазначена в Договорі, строк користування частиною кредиту вважається продовженим.

За користування кредитом передбачено нарахування відсотків в розмірі фіксованої процентної ставки в розмірі 0,01% річних. Нараховані відсотки за користування кредитом сплачуються позичальником щомісячно в день нарахування процентів, а саме 28 числа поточного місяця (п.3.3. - 3.5.).

Згідно п. 3.9. Договору за управління кредитом позичальник сплачує щомісячну комісійну винагороду в сумі 440,00 грн.

Погашення комісійної винагороди відбувається в день нарахування процентів шляхом дебатування поточного рахунку позичальника, в тому числі і за рахунок встановленого цим Договором ліміту овердрафту.

При невиконанні зазначених обов`язків позичальником, сума нарахованих процентів та нарахованої комісійної винагороди, обліковується на рахунках простроченої заборгованості за процентами та за комісійними винагородами.

25.02.2014 року між ПАТ «Терра Банк», ТОВ «Колекторський центр» та ТОВ «ВВС-Факторинг» укладена угода про заміну сторони договору відступлення прав вимоги (заміни сторони у зобов'язанні) № 1/06 від 26 червня 2013 року (а.с.9-10)

Відповідно до цієї угоди ПАТ «Терра Банк» передало, а ТОВ «ВВС-Факторинг» прийняло права та обов'язки, що були належні чинному кредиторові за укладеними кредитними договорами.

Відповідно до договору про відступлення прав вимоги № 4-1/09 від 04 вересня 2014 року ТОВ «ВВС-Факторинг» відступило, а ТОВ «Фінансова компанія Смарт груп» набуло права вимоги заборгованості, в тому числі за вищезазначеним кредитом, процентами, нарахованими за користування кредитом, комісійною винагородою та штрафними санкціями (а.с.13-15)

Відповідач свої зобов'язання за умовами укладеного договору не виконує.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Статтею 1054 ЦК України визначено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Позивач виконав взяті на себе зобов'язання в повному обсязі, а відповідач, всупереч умовам Кредитного договору, не здійснює платежів для погашення суми заборгованості по кредиту та нарахованим процентам, чим порушує взяті на себе договірні зобов'язання.

Згідно зі ст. 1055 ЦК України кредитний договір укладається у письмовій формі.

Судом встановлено, що договір сторонами укладений в письмовій формі, зазначено його розмір та умови надання кредиту.

Статтею 525 ЦК України встановлено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Сплата заборгованості по кредиту, відсотках та комісії обумовлена договором і підлягає стягненню, оскільки відповідач своєчасно не погасив суму кредиту та відсотки за користування кредитом.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідач, не сплативши у вказаний в договорі строк кредит, порушив вимоги ст. 530 ЦК України відповідно до якої, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін), тобто згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Станом на 20 травня 2015 року відповідачем не повернуто кредитні кошти в сумі 23 670,45 грн., що складається з:

- заборгованості за кредитом в сумі 11 000,00 грн.;

- заборгованості по комісії у сумі 12 670,45 грн. (а.с.7)

Так, як зазначено судом вище, відповідач своїм правом з`явитися і спростувати доводи позивача не скористався, відтак суд виходить з тих доказів, які надані останнім.

Забезпеченням виконання ОСОБА_3 своїх зобов'язань по кредитному договору є укладений між ТОВ «Фінансова компанія Смарт групп» та ТОВ «Внутрішня виконавча служба» договір поруки №249-1п від 04 вересня 2014 року (а.с.8)

Відповідно до п. 1.2. договору поруки у випадку невиконання позичальником своїх зобов'язань за кредитним договором, поручителі несуть відповідальність перед кредитором як солідарні боржники в однаковому обсязі з позичальником всім своїм майном, грошовими коштами, майновими правами.

Ґрунтуються на законі й вимоги позивача про стягнення суми позову солідарно з усіх відповідачів з огляду на наступне.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

З огляду на вимоги закону, зазначена сума позову підлягає стягненню з відповідачів солідарно.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України, стягненню з відповідачів також підлягає судовий збір в розмірі 243 гривні 60 копійок, по 121 гривні 80 копійок з кожного.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 509, 512, 525, 526, 530, 554, 625, 1054 ЦК України, ст. ст. 3, 4, 10, 11, 57-60, 88, 169, 209, 212-215, 218, 223-226 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія Смарт Груп» до ОСОБА_3, Товариства з обмеженою відповідальністю «Внутрішня виконавча служба» про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити в повному обсязі .

Стягнути солідарно з ОСОБА_3, ІПН НОМЕР_1, Товариства з обмеженою відповідальністю «Внутрішня виконавча служба», ЄДРПОУ 38447964, місцезнаходження : м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, буд. 5, офіс Траєкторія, на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія Смарт Груп» код ЄДРПОУ 39013724, заборгованість за кредитним договором №56417 від 03 липня 2012 року в розмірі 23 670 (двадцять три тисячі шістсот сімдесят) гривень 45 копійок.

Стягнути з ОСОБА_3, ІПН НОМЕР_1, Товариства з обмеженою відповідальністю «Внутрішня виконавча служба», ЄДРПОУ 38447964, місцезнаходження : м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, буд. 5, офіс Траєкторія, на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія Смарт Груп» код ЄДРПОУ 39013724, по 121 (сто двадцять одній) гривні 80 копійок судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку до Апеляційного суду м. Києва через Солом`янський районний суд м. Києва протягом 10 днів з дня отримання копії рішення шляхом подачі апеляційної скарги.

Суддя В.С. Кицюк

Дата ухвалення рішення05.11.2015
Оприлюднено16.11.2015

Судовий реєстр по справі —760/14569/15-ц

Рішення від 05.11.2015

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 10.08.2015

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні