Постанова
від 20.04.2011 по справі 2а-0870/1617/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 квітня 2011 року                               Справа № 2а-0870/1617/11

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Калашник Ю.В.,

при секретарі судового засідання Баланчук І.М.,

за участю представників:

позивача – не з'явився;

відповідача – не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юрресурс»

про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду звернулось Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя (далі –УПФУ в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя, або позивач) з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юрресурс» ( далі – ТОВ «Юрресурс», або відповідач) про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 95,64 грн.

В позові вказано, що ТОВ «Юрресурс» відповідно до закону є платником страхових внесків до Пенсійного фонду. За травень та червень 2009 року підприємством у наданих до управління звітах нараховані страхові внески на суму 440грн. У рахунок погашення заборгованості була зарахована переплата у сумі 75,28 грн. та добровільна сплата на загальну суму 269,08 грн. Тобто станом на 04.03.2011 року борг ТОВ «Юрресурс» по внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування перед бюджетом Пенсійного фонду України становить 95,64грн. У зв'язку із несплатою відповідачем суми боргу, Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя просить суд стягнути з ТОВ «Юрресурс» заборгованість по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 95,64грн.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, проте 20.04.2011 надіслав на адресу суду клопотання про розгляду справи без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час та день судового розгляду повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу по суті без участі представників сторін.

У зв'язку із неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, на підставі приписів ч.6 ст.12 та ч.1 ст.41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши подані документи і матеріали судом встановлені наступні обставини.

Відповідно до вимог ст. 1, п. 1 ч. 1 ст. 14, ст. 15 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ” від 090703 № 1058 (надалі - Закон № 1058) Товариство з обмеженою відповідальністю «Юрресурс» зареєстроване в УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя як страхувальник і є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Як вбачається з матеріалів справи а саме, що за травень та червень 2009 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Юрресурс» у наданих до управління звітах нараховані страхові внески на суму 440грн.

У рахунок погашення заборгованості була зарахована переплата у сумі 75,28 грн. та була здійсненна добровільна сплата на загальну суму 269,08 грн.

Станом на 04.03.2011 року борг ТОВ «Юрресурс» по внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування перед бюджетом Пенсійного фонду України становить 95,64грн.

Статтею 1 Закону № 1058 визначено, що страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Статтею 1 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” (надалі Закон № 400) визначено, що платниками збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які не використовують працю найманих працівників.

Відповідно до вимог ст. 1, п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону № 1058, страхувальниками є роботодавці, інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Частиною 3 ст. 15 зазначеного вище Закону (платники страхових внесків) передбачено, що страхувальники набувають статусу платників страхових внесків з дня їх реєстрації у територіальному органі Пенсійного фонду України.

Згідно з п. 6 ст.19 Закону страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця та допомоги по тимчасовій непрацездатності, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Частиною 2 ст. 20 Закону № 1058 передбачено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які, відповідно до цього Закону, нараховуються страхові внески.

Відповідно до п. 6 ст.20 Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Згідно з п.п.1 п.8 Прикінцевих положень Закону страхові внески, що перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", та в розмірах, передбачених Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Так, всі платники незалежно від форм власності та господарювання, а також від обраної системи оподаткування, зобов'язані нараховувати на суми фактичних витрат на оплату праці та допомоги по тимчасовій непрацездатності страхові внески та сплачувати їх у встановлені строки в повному обсязі.

У відповідності до ч. 12 ст. 20 Закону № 1058, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Аналіз зазначених вище вимог законодавства, наявні матеріали справи свідчать про те, що ТОВ «Юрресурс» в порушення вимог Законів України “ Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ”, має заборгованість по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 95,64 грн., а тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 4, 7-12, 69-71, 158-163 КАС України, ст. ст. 1, 5, 14, 15, 17, 20, 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ”, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Адміністративний позов задовольнити.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Юрресурс» (ЄДРПОУ 33050734, місцезнаходження 69037, м.Запоріжжя, вул. Правди,77, р/р 26003055897235, МФО 313399, Банк: ЗРУ КБ «ПриватБанк») заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 95 (дев'яносто п'ять) грн. 64 коп. в рахунок погашення заборгованості перед бюджетом управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя (код ЄДРПОУ 20508396, р/р 25605301201080, МФО 313957, Банк: ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України»). Видати виконавчий лист.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України – з дня отримання такої постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених ч.4 ст.167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова в повному обсязі у відповідності до вимог ст. 160 КАС України оформлена і підписана 21.04.2011.

Суддя                     (підпис)                     Ю.В.Калашник

Дата ухвалення рішення20.04.2011
Оприлюднено17.11.2015
Номер документу53403769
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/1617/11

Постанова від 20.04.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 05.04.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 23.03.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні