Постанова
від 11.11.2015 по справі 809/3843/15
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" листопада 2015 р.                               Справа № 809/3843/15

м. Івано-Франківськ

          

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду, розглянувши у порядку письмового провадження матеріали адміністративної справи за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську до Приватного підприємства «БМ-Електро» про стягнення заборгованості в сумі 84,44 грн.-

ВСТАНОВИВ:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську звернулося в суд з адміністративним позовом до Приватного підприємства «БМ-Електро» про стягнення заборгованості в сумі 84,44 грн. по страхових внесках.

Представник позивача позовні вимоги підтримала, просила позов розглядати без її участі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився з невідомих суду причин, хоча належним чином повідомлений про розгляд справи за адресою що вказана в даних ЄДРПОУ, про що свідчить поштове повідомлення про вручення. Наданим право на подання заперечення проти позову не скористався.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, дослідивши докази, суд прийшов до висновку, що даний адміністративний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідач є юридичною особою, зареєстрований у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську як платник страхових внесків та відповідно до вимог Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” зобов'язаний вчасно і в повному обсязі сплачувати страхові внески до Фонду.

Відповідачем допущено заборгованість по сплаті недоїмки по страхових внесках на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі 84,44 грн. за третій квартал 2010 року.

Згідно ч.1 ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно ч.10 ст. 47 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” (діючого в редакції на момент виникнення правовідносин) страхувальник здійснює страховий внесок у Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у порядку і строки, які визначаються страховиком.

Відповідно до п.2 Постанови Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 30.11.2010 року № 31 (набрала чинності 01.01.2011 року) стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 1 січня 2011 року. в тому числі страхових внесків. Строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, у контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та надання страхувальниками за підсумками 2010 року розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду і відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності здійснюються відповідно до Інструкції «Про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду від 12.07.2007 року № 36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2007 року за N 867/14134.

Відповідно до пункту 2.2 даної Постанови страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, подають до робочих органів виконавчої дирекції Фонду звітність до повного погашення заборгованості за формою, наведеною у додатку до постанови.

Інструкцією «Про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів у Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України», затвердженою постановою Правління Фонду соціального захисту від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за № 36 від 12.07.2007 року, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України № 867/14134 від 01.08.2007 року та діючої на момент виникнення правовідносин встановлений порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Пунктом 4.12 даної Інструкції передбачено, що страхові внески сплачуються юридичними особами в день одержання коштів на оплату праці в установах банків.

Згідно абзацу 1 п.8.1 Інструкції робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюють контроль за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою перерахування та надходження страхових внесків, інших платежів до Фонду, а також за цільовим і правильним витрачанням його коштів.

З 01.01.2011 року набрав чинності Закон України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”, який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

          Згідно з пунктом 7 Прикінцевих та Перехідних положень цього Закону стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється. На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Судом встановлено, що відповідачем до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську подано розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань за третій квартал 2010 року, де рядком №29 та №33 підтверджено наявну до сплати заборгованість в сумі 84,44 грн. недоїмки (а.с.8).

Станом на день розгляду справи дана заборгованість не сплачена.

Частинами 1, 2 ст.52 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” встановлено, що страхувальник несе відповідальність за шкоду, заподіяну застрахованому або Фонду соціального страхування від нещасних випадків внаслідок невиконання своїх обов'язків із страхування від нещасного випадку, відповідно до закону.

Таким чином, за відповідачем залишається непогашеною заборгованість перед Відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську по сплаті недоїмки в сумі 84,44 грн. за 2010 рік.

Наявність заборгованості підтверджується розрахунковою відомістю поданою відповідачем та іншими матеріалами справи (а.с.8-9).

Відповідно до п.5.8 Інструкції встановлено, що при стягненні недоїмки за платежами до Фонду строки давності не застосовуються.

Підстав для звільнення відповідача від сплати заборгованості в судовому засіданні не встановлено.

Доказів сплати заборгованості відповідач суду не подано.

За таких обставин позов підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 2, 8-14, 86, 158-163, ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, –

                                         ПОСТАНОВИВ:

          Позов задовольнити повністю.

          Стягнути з Приватного підприємства «БМ-Електро» (код ЄДРПОУ 33426887, вул.Д.Дудаєва,13, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76018) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Івано-Франківську заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 84,44 грн. (вісімдесят чотири гривні 44 коп.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 КАС України.

Суддя                              (підпис)                                        Мигалюк Ю.В.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.11.2015
Оприлюднено17.11.2015
Номер документу53403882
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/3843/15

Постанова від 11.11.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Мигалюк Ю.В.

Ухвала від 02.09.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Мигалюк Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні