Постанова
від 30.09.2009 по справі 44/322-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2009 р. № 44/322-б

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Яценко О.В. головуючий (допо відач у справі)

Катеринчук Л.Й.

Білошкап О.В.

розглянувши касаційну

скаргу Державної податкової інс пекції у Шевченківському рай оні м. Києва

на ухвалу

господарського суду м. Киє ва від 30.06.2009р.

у справі

господарського суду № 44/322-б

м. Києва

за заявою

до

Голови ліквідаційної ком ісії Товариства з обмеженою відповідальністю "НВП"Технік " Радика Івана Львовича

Товариства з обмеженою від повідальністю "НВП "Технік"

про визнання банкрутом

в судовому засіданні в зяли участь представники :

від Державної податков ої інспекції у Шевченківсько му районі м. Києва

Фесюнов О.В. дов. №3609/9/10-113 від 21.1 1.2007р.

В С Т А Н О В И В :

господарський суд міст а Києва ухвалою від 01.10.2008 року п орушив провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальніст ю "НВП "Технік" (далі - боржник а) за заявою голови ліквідаці йної комісії боржника, в зв' язку з прийняттям його засно вниками рішення про ліквідац ію підприємства та призначен ня ліквідаційної комісії, зд ійснюючи провадження з особл ивостями, передбаченими стат тею 51 Закону України «Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом»(далі - Закон).

Постановою суду від 10.10.2008 р оку боржника визнано банкрут ом, відкрито ліквідаційну пр оцедуру, ліквідатором призна чено голову ліквідаційної ко місії Радика І.Л., зобов' язан о ліквідатора опублікувати о голошення в офіційному друко ваному органі в п' ятиденний строк.

Ухвалою суду від 30.06.2009 року за тверджено звіт ліквідатора т а ліквідаційний баланс.

Не погоджуючись з прийнято ю у справі ухвалою, державна п одаткова інспекція у Шевченк івському районі міста Києва (далі - інспекція) звернулас ь до Вищого господарського с уду України з касаційною ска ргою, в якій просила скасуват и ухвалу суду першої інстанц ії та припинити провадження у справі, аргументуючи поруш енням норм матеріального та процесуального права, зокрем а, статті 25, 32, 51 Закону, статей 85 Г осподарського процесуально го кодексу України.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України, пер еглянувши у касаційному поря дку ухвалу суду першої інста нції на підставі встановлени х фактичних обставин справи, перевіривши застосування су дом норм матеріального та пр оцесуального права, дійшла в исновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, виход ячи з такого.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 01.1 0.2008 року порушено провадження про банкрутство товариства з обмеженою відповідальніст ю "НВП" Технік", у порядку статт і 51 вищезазначеного Закону.

Як вбачається із тексту зая ви голови ліквідаційної комі сії товариства з обмеженою в ідповідальністю "НВП "Технік ", м. Київ Радика І.Л. від 29.09.2008року , на загальних зборах засновн иків було прийнято рішення п ро припинення діяльності тов ариства, шляхом його ліквіда ції, про створення ліквідком ісії та здійснення ліквідаці йної процедури, кредиторська заборгованість становить 86000 ,00грн., заборгованість з випла ти заробітної плати відсутня , активи, грошові кошти відсут ні, керуючись ст.51 Закону голо ва ліквідаційної комісії зве рнувся до господарського суд у з заявою про порушення пров адження у справі за спрощено ю процедурою.

Постанова господарськог о суду Запорізької області від 10.10.2008 року про визнання бо ржника банкрутом мотивована тим, що боржник припинив свою діяльність та його майна нед остатньо для задоволення вим ог кредитора, оскільки лікві даційна комісія, відповідно до вимог ст. 51 Закону, зобов'яза на звернутися до господарськ ого суду із заявою про поруше ння справи про банкрутство ю ридичної особи, у разі, якщо ва ртості майна боржника - юриди чної особи, щодо якого прийня то рішення про ліквідацію, не достатньо для задоволення ви мог кредиторів, а також за ная вності інших ознак, що свідча ть про неспроможність суб'єк та підприємницької діяльнос ті виконати грошові зобов'яз ання після настання встановл еного строку їх сплати, госпо дарський суд дійшов висновку про наявність усіх підстав д ля визнання боржника банкрут ом та відкриття ліквідаційно ї процедури.

Оскаржуваною ухвалою госп одарського суду першої інста нції від 30.06.2009р. про зат вердження звіту ліквідатора та припинення провадження у справі встановлено, що до го сподарського суду м.Києва ві д ліквідатора надійшов звіт та ліківдаційний баланс банк рута для затвердження, з яког о вбачається, що вимоги креди тора не задоволені, в зв'язку з тим, що ліквідатором не виявл ено достатньо активів банкру та, які підлягають включенню до ліквідаційної маси. Госпо дарським судом встановлено, що виконані всі необхідні ді ї на стадії ліквідації банкр ута, передбачені спеціальним Законом, наявні всі підстави для ліквідації Товариства з обмеженою відповідальністю "НВП "Технік".

Проте, такий висновок не від повідає матеріалам справи та положенням закону.

Відповідно до частини 1 ст атті 51 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом" якщо вартості майн а боржника - юридичної особи, щ одо якого прийнято рішення п ро ліквідацію, недостатньо д ля задоволення вимог кредито рів, така юридична особа лікв ідується в порядку, передбач еному цим Законом. У разі вияв лення зазначених обставин лі квідатор (ліквідаційна коміс ія) зобов'язані звернутися в г осподарський суд із заявою п ро порушення справи про банк рутство такої юридичної особ и.

За частиною 4 статті 105 Цивіль ного кодексу України комісія з припинення юридичної особ и поміщає в друкованих засоб ах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичн ої особи, що припиняється, пов ідомлення про припинення юри дичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не мож е становити менше двох місяц ів з дня публікації повідомл ення про припинення юридично ї особи.

Згідно з частиною 1 статті 110 ЦК України юридична особа лі квідується, зокрема, за рішен ням її учасників або органу ю ридичної особи, уповноважено го на це установчими докумен тами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який б уло створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випа дках, передбачених установчи ми документами.

Якщо вартість майна юридич ної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторі в, юридична особа ліквідуєть ся в порядку, встановленому з аконом про відновлення плато спроможності або визнання ба нкрутом (частина 3 статті 110 ЦК У країни).

Частиною 1 статті 111 ЦК Україн и передбачено, що ліквідацій на комісія після закінчення строку для пред'явлення вимо г кредиторами складає проміж ний ліквідаційний баланс, як ий містить відомості про скл ад майна юридичної особи, що л іквідується, перелік пред'яв лених кредиторами вимог, а та кож про результати їх розгля ду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасн иками юридичної особи або ор ганом, який прийняв рішення п ро ліквідацію юридичної особ и.

Зі змісту частини 5 статті 60 Г осподарського кодексу Украї ни, яка регулює загальний пор ядок ліквідації суб'єкта гос подарювання, вбачається, що л іквідаційна комісія оцінює н аявне майно суб'єкта господа рювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторам и, складає ліквідаційний бал анс та подає його власнику аб о органу, який призначив лікв ідаційну комісію. Достовірні сть та повнота ліквідаційног о балансу повинні бути перев ірені у встановленому законо давством порядку.

Отже, враховуючи вищезазна чені вимоги закону, необхідн ими передумовами для звернен ня із заявою про порушення пр овадження у справі про банкр утство боржника у порядку ст атті 51 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом" є: оцінка вартості н аявного майна боржника, публ ікація оголошення згідно з в имогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обся гу кредиторської заборгован ості, повідомлення органу де ржавної податкової служби пр о ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквід аційного балансу. Крім того, з вернення до суду з такою заяв ою можливо лише після закінч ення строку, передбаченого с таттею 105 ЦК України.

З матеріалів даної с прави вбачається, що голова л іквідаційної комісії боржни ка звернувся до господарсько го суду із заявою про банкрут ство за правилами 51 Закону Укр аїни "Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом" з поруш енням строку, передбаченого частиною 4 статті 105 ЦК України . Крім того, у заяві про банкру тство товариства з обмеженою відповідальністю "НВП" Техні к" відсутні відомості про те, ч и проводилася належним чином оцінка наявного майна боржн ика, чи повідомлявся орган де ржавної податкової служби пр о ліквідацію вказаного підпр иємства у встановленому зако ном порядку, а також відсутні докази розміщення в друкова них засобах масової інформац ії повідомлення про припинен ня даної юридичної особи від повідно до частини 4 статті 105 Ц К України.

У зв' язку з наведеним ухв алу господарського суду перш ої інстанції від 30.06.200 9р. про затвердження звіту лік відатора та припинення прова дження у справі слід скасува ти, а провадження у справі №44/322 -б припинити, як порушене безп ідставно відповідно до части ни 1 статті 80 ГПК України та ста тті 51 Закону України «Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом».

Згідно з частиною 1 статті 122 Господарського процесуальн ого кодексу України якщо вик онані рішення або постанова змінені чи скасовані і прийн ято нове рішення про повну аб о часткову відмову в позові, а бо провадження у справі прип инено, або позов залишено без розгляду, боржникові поверт ається все те, що з нього стягн уто на користь стягувача за з міненими чи скасованими у ві дповідній частині рішенням, постановою. Отже, до компетен ції судів касаційної (апеляц ійної або першої інстанції) н алежить вжиття заходів до по вороту виконання скасованог о судового рішення.

За приписами частин 1, 2 статт і 41 Закону України «Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців»підставою для внесення д о Єдиного державного реєстру запису про відміну державно ї реєстрації припинення юрид ичної особи є постановлення судом рішення щодо відміни д ержавної реєстрації припине ння юридичної особи. Суд, як ий постановив рішення щодо в ідміни державної реєстрації припинення юридичної особи, у день набрання таким рішенн ям законної сили направляє й ого державному реєстратору з а місцем реєстрації юридично ї особи для внесення до Єдино го державного реєстру запису про відміну державної реєст рації припинення юридичної о соби.

З огляду на зазначене суд к асаційної інстанції вважає з а необхідне відмінити держав ну реєстрацію припинення юри дичної особи - товариства з об меженою відповідальністю "НВ П "Технік", м. Київ, вул. Бакинсь ка, 37 (ЄДРПОУ 34001599), проведену відп овідно до ухвали господарськ ого суду м. Києва від 30.06.2009 року.

На підставі викладеного , керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 ГПК Ук раїни Вищий господарський су д України -

П О С Т А Н О В И В :

1. Касаційну скар гу Державної податкової інсп екції у Шевченківському райо ні м. Києва задовольнити.

2. Ухвалу господарсько го суду міста Києва від 30.06.2009 ро ку скасувати. Провадження у с праві №44/322-б припинити.

3. Державному реєстрат ору за місцезнаходженням юри дичної особи відмінити держа вну реєстрацію припинення то вариства з обмеженою відпові дальністю "НВП "Технік", м. Київ , вул. Бакинська, 37 (ЄДРПОУ 34001599), пр оведену відповідно до ухвали господарського суду міста К иєва від 30.06.2009 року.

Головуючий О.В. Яценко

Судді Л.Й. Катеринчук

О.В. Білошкап

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення30.09.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5340848
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/322-б

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 12.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 30.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 07.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Постанова від 30.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні