Рішення
від 25.07.2006 по справі 10/142-2714
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/142-2714

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" липня 2006 р.Справа № 10/142-2714

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Півторака М.Є.             

Розглянув справу

За позовом: Козівської міжрайонної державної податкової інспекції, смт. Козова, вул. Грушевського,48, Тернопільська область.

До відповідача: Зборівського міжгосподарського комбікормового заводу , с. Млинівці Зборівського району Тернопільської області.  

    За участю представників  :

Позивача : Шевчук Р.Є. –головного державного податкового інспектора , довіреність № 1218/10-10 від 09.06.2006 року;

Відповідача : Галагуса І.О., паспорт серії МС № 357314 від 19.09.1998 року.

В судовому засіданні представникам позивача та відповідача роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки, передбачені  статтями 20,22,81-1 Господарського процесуального кодексу України.

За відсутністю клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснювалася.

Суть справи:

Козівська міжрайонна державна податкова інспекція, смт. Козова, вул. Грушевського,48 звернулася до господарського суду Тернопільської області з позовом про припинення юридичної особи - Зборівського міжгосподарського комбікормового заводу , с. Млинівці Зборівського району Тернопільської області, ідентифікаційний код 21130592.

Представник позивача в судовому засіданні обґрунтовує позовні вимоги неподанням відповідачем більше одного року до податкового органу податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, відсутністю заборгованості перед бюджетами та державними цільовими фондами, підтверджуючи зазначене довідкою б/н від 10.03.06р.

Відповідач відзиву на позов не подав, проте в судове засідання, призначене ухвалою суду від 03 липня 2006 року на 25 липня 2006 року прибув, заперечень на позов не заявив та  проти припинення юридичної особи Зборівського міжгосподарського комбікормового заводу не заперечував.

В судовому засіданні представник позивача заявлені вимоги підтримав повністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, суд  встановив наступне:

Відповідач по справі: Зборівський міжгосподарський комбікормовий завод, місцезнаходження керівних органів якого с. Млинівці Зборівського району Тернопільської області є юридичною особою, зареєстроване Зборівською районною Радою народних депутатів 16.12.1994 року, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності –юридичної особи Зборівського міжгосподарського комбікормового заводу та включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, ідентифікаційний код 21130592, що підтверджується Довідкою № 22-16 Тернопільського обласного управління статистики, а відтак згідно статті 9 Закону України “ Про систему оподаткування “ зобов'язаний подавати до державних податкових органів та інших органів відповідно до законодавства України декларації , бухгалтерську звітність та інші документи та відомості , пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів , обов'язкових платежів .

Як вбачається із довідки № 1828/10-10, яка долучена до матеріалів справи, відповідач останню звітність до органів ДПІ подав 20.04.2001 року.  

Згідно з ч. 8 ст. 19 Господарського кодексу України від 16.01.2003р., який набрав чинності з 01.01.2004р., обов'язком усіх суб'єктів господарювання є здійснення первинного (оперативного) та бухгалтерського обліку результатів своєї роботи, складання статистичної інформації, а також надання відповідно до вимог закону фінансової звітності та  статистичної інформації щодо своєї господарської діяльності, інші дані, визначені законом.

Частиною 1 статті 238 Господарського кодексу України передбачено застосування до суб'єктів господарювання уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності адміністративно-господарських санкцій, одним із видів яких, згідно із ст. 239 цього Кодексу, є скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання.

Пунктом 1 статті 38 Закону України “ Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців “ , який набрав чинності з 01 липня 2004 року , суду надано повноваження постановляти рішення щодо припинення юридичної особи , що не пов'язане з банкрутством юридичної особи .

Підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, зокрема, є: неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларації , документів фінансової звітності відповідно до закону.

Як випливає з матеріалів справи, зокрема з довідки Козівської МР ДПІ від 10.03.2006р. відповідач не подає податкової звітності більше одного року.

Згідно довідки Козівської МР ДПІ від 10.03.2006р. та довідки УПФ України в Зборівському районі  № 290/02 від 06.02.2006 року Зборівський міжгосподарський комбікормовий завод  не має заборгованості із сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) до бюджету.

Відповідач на день розгляду справи не подав суду будь-яких доказів, які б спростовували доводи позивача.

Як випливає з матеріалів справи, доказів представлених позивачем, відповідач: Зборівський міжгосподарський комбікормовий завод в порушення вимог Закону України “ Про систему оподаткування “ більше року не подавав до Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції звітності про господарську діяльність, що підтверджується Довідками ДПІ б/н від 10.03.2006року, № 1828/10-10, а відтак вимоги Козівської МДПІ про припинення юридичної особи є обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

Господарський процесуальний кодекс України передбачає рівність всіх учасників судового процесу перед законом і судом (ст.ст. 4-2, 21, 54,56 ГПК України), передбачає обов'язковість повідомлення відповідача про звернення позивача до суду з позовними вимогами до нього та надання можливості  відповідачу  захистити свої права та інтереси в  суді (ст.22,59 ГПК України).

Позивач представив належні докази направлення відповідачу копії позовної заяви, які направлено за адресою яка значиться офіційною юридичною адресою відповідача. Відомостей про зміну юридичної адреси відповідач в реєструючий орган не подавав.

Ухвали суду про порушення провадження у справі направлено відповідачу за адресою вказаною відповідачем при реєстрації, що відповідає відомостям, наданим головним управлінням статистики у Тернопільській області.

Враховуючи, що відповідач був повідомлений належним чином про порушення судом провадження у справі про припинення юридичної особи, однак, на розгляд справи не з'явився, обґрунтований відзив на позов не подав, не скористався наданим законом правом на захист своїх прав та охоронюваних законом інтересів, суд визнає позовні вимоги Козівської МДПІ, обґрунтовано заявленими, документально підтвердженими та такими, що підлягають до задоволення.

У відповідності з пунктом 4 частини третьої статті 129 Конституції України та статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Представленими суду матеріалами  позивач по справі довів, що Зборівський міжгосподарський комбікормовий завод, с. Млинівці Зборівського району Тернопільської області не подавав звітності до органів ДПІ  більше  року, а тому  у суду є правові підстави для винесення рішення про припинення юридичної особи.

Пунктом 1 статті 38 Закону України “  Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців “ встановлено , що суд , який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

На виконання зазначеного положення суд направляє копію рішення суду державному реєстратору Зборівської районної ради  для вчинення дій, встановлених п.п.3,4,6,7 ст. 38 Закону після набрання рішення законної сили.

Державне мито та витрати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу згідно ст.ст. 44,49 ГПК України   покладаються на відповідача.

На підставі наведеного, керуючись статтею 129 Конституції України, ст.ст.  20,22,33,43,44,49,81-1,82,84,116-118 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 19,238 Господарського кодексу України, ст. 38 Закону України “ Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців “, ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»,  господарський суд ,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу: Зборівський міжгосподарський комбікормовий завод , с. Млинівці Зборівського району Тернопільської області, ідентифікаційний код 21130592.

2. Стягнути з Зборівського міжгосподарського комбікормового заводу , с. Млинівці Зборівського району Тернопільської області, ідентифікаційний код 21130592, в доход державного бюджету України 85  грн.  державного мита.

Видати наказ.

3. Стягнути з Зборівського міжгосподарського комбікормового заводу , с. Млинівці Зборівського району Тернопільської області, ідентифікаційний код 21130592, на користь Державного підприємства “Судовий інформаційний центр”, м. Київ, пр. Перемоги, 44, р/р 26002014180001 у ВАТ “Банк Універсальний”, м. Львів, МФО 325707, код 30045370 витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 118 грн.

Видати наказ.

4. Рішення господарського суду набирає законної сили  після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили може бути подано апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня його прийняття через господарський суд Тернопільської області .

5. Наказ видати стягувачеві після набрання судовим рішенням законної сили .

6. Направити копію рішення суду державному реєстратору Зборівської районної ради, м. Зборів після  набрання судовим рішенням законної сили .

 

Суддя                                                                                          М.Є. Півторак

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення25.07.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу53415
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/142-2714

Рішення від 25.07.2006

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні