Постанова
від 30.09.2015 по справі 809/3747/15
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" вересня 2015 р. Справа № 809/3747/15

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Кишинський М.І., розглянувши у порядку скороченого провадження в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі до ТзДВ "Агропромтехніка" про стягнення заборгованості в сумі 1231,95 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі звернулося в суд з позовом до ТзДВ "Агропромтехніка" про стягнення заборгованості в сумі 1231,95 грн.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що відповідач по справі у відповідності до Закону України "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування" та Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" зобов'язаний щомісяця відшкодовувати місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Однак, сума заборгованості витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах колишнім працівникам відповідача становить 1231,95 грн., яка відповідачем добровільно не відшкодована.

Судом, відповідно до пункту 3 частини 1 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України винесено ухвалу про відкриття скороченого провадження по даній адміністративній справі, яку направлено відповідачу для подання заперечення або заяви про визнання позову.

Відповідач по справі, отримав копію зазначеної ухвали, однак заперечення або заяви про визнання позову, у строк передбачений статтею 183-2 КАС України, до суду ним не подано.

Суд, в порядку скороченого провадження, відповідно до вимог статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, прийшов до висновку, що позов обґрунтований, та такий, що підлягає до задоволення.

Відповідач по справі зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності-юридична особа та взятий на облік в управлінні Пенсійного фонду України в м.Тисменицькому районі як платник внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Об'єктом оподаткування для платника зазначеного збору ТзДВ "Агропромтехніка" також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону.

Так, колишнім працівникам відповідача було призначено та виплачено пенсії на пільгових умовах по Списку №2 відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Як вбачається з матеріалів справи у відповідача станом на подання адміністративного позову наявна заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі по виплаті і доставці пенсій призначених на пільгових умовах колишнім працівникам відповідача по Списку №2 за серпень 2015 року в сумі 1231,95 грн.

Згідно з п.2 Перехідних положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 2 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. Відповідно до Законів України "Про пенсійне забезпечення", "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" відшкодуванню підлягають пенсії, призначені за пунктами „б"-„з" статті 13 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Так, статтею 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади) крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відшкодування підприємствами витрат Пенсійного Фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України N 21-1 від 19.12.2003 року.

Пунктом 6.1. Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Пунктом 6.4. Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 „Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно із пунктом 6.8. Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У відповідності до вищевказаних приписів позивачем направлялись на адресу відповідача розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які залишені ним без виконання.

Отже, відповідач в порушення вимог Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України несвоєчасно сплачував витрати на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах, в зв'язку з чим в останнього утворилась заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі в сумі 1231,95 грн.

Таким чином, заборгованість відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по Списку №2 складає 1231,95 грн., що підтверджується розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та розрахунком боргу.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що вищевказана заборгованість відповідачем на момент розгляду справи не сплачена та не спростована, суд приходить до висновку, що позов обґрунтований та підлягає до задоволення, а сума в розмірі 1231,95 грн. стягненню в судовому порядку.

На підставі статті 124 Конституції України, керуючись статтями 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ТзДВ "Агропромтехніка" (77400, вул.Липова, буд.11, м.Тисмениця, Тисменицький район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 00904309) на користь управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за серпень 2015 року в сумі 1231 (одна тисяча двісті тридцять одна) гривня 95 коп.

Відповідно до ч.9 ст.183-2 КАС України постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС України, апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Відповідно до ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України у разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, рішення суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточним і оскарженню не підлягає.

Суддя: /підпис/ Кишинський М.І.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.09.2015
Оприлюднено18.11.2015
Номер документу53435757
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/3747/15

Ухвала від 02.09.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

Постанова від 30.09.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні