Постанова
від 12.11.2015 по справі 819/1212/14-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1212/14-a

12 листопада 2015 р. м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючої судді Ходачкевич Н.І. розглянувши у порядку письмового провадження в місті Тернополі адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі до Товариства з додатковою відповідальністю "Тернопільська фабрика художніх меблів" про відшкодування витрат по виплаті та доставці пенсій, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України у м. Тернополі звернулося до суду з адміністративним позовом до товариства з додатковою відповідальністю "Тернопільська фабрика художніх меблів" (далі по тексту ТДВ "Тернопільська фабрика художніх меблів" або відповідач) про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до п.п. «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з 01.04.2014 по 25.06.2014 у розмірі 13179,21 гривень.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач посилається на те, що відповідач, в порушення вимог чинного законодавства, не здійснив відшкодування Пенсійному фонду понесених ним витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п.п. В«бВ» - В«зВ» ст. 13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» . А тому, враховуючи наведене, позивач просить в судовому порядку стягнути з відповідача на користь управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі несплачену в добровільному порядку заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду від 15 липня 2014 року провадження у справі №819/1212/14а зупинено, до набрання законної сили судовими рішеннями у справах: №819/920/14а за позовом ТзДВ "Тернопільська фабрика художніх меблів" до управління Пенсійного фонду України у Волочиському районі, управління Пенсійного фонду України у м. Тернополі про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії; та №819/919/14а ТзДВ "Тернопільська фабрика художніх меблів" до управління Пенсійного фонду України у м.Тернополі про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії.

04 листопада 2015 року, за клопотанням управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі, ухвалою суду поновлено провадження в даній адміністративній справі.

12 листопада 2015 року позивач подав до суду письмову заяву про зменшення позовних вимог, в якій просить стягнути з ТзДВ «Тернопільська фабрика художніх меблів» в користь управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі на п/р2560530200519 у Філії-Тернопільське обласне управління АТ «Ощадбанк» ПАТ «Держаний ощадний банк України», код платежу 50020500, МФО 338545 борг по фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з 01.04.2014 . по 25.06.2014 в сумі 11700,00 грн.

Сторони в судове засідання не з’явилися, хоча про день, час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином - у відповідності до вимог ст. ст. 33, 35 КАС України.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Отже, враховуючи зазначені вище підстави, суд вирішив розглянути справу у письмовому провадженні.

Заслухавши пояснення представника позивача повно і всебічно з’ясувавши всі обставини справи в їх сукупності на підставі чинного законодавства, перевіривши їх дослідженими у судовому засіданні доказами, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що Товариство з додатковою відповідальністю "Тернопільська фабрика художніх меблів» зареєстроване як юридична особа та присвоєно код ЄДРПОУ 14049627, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.7-17).

Відповідач відповідно до п. 1 ст.14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» є страхувальником, тобто платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Товариство з додатковою відповідальністю «Тернопільська фабрика художніх меблів» взяте на облік в УПФУ в м. Тернополі платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зобов'язана відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пункту 2 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

УПФУ в м. Тернополі проведено та направлено Товариству з додатковою відповідальністю «Тернопільська фабрика художніх меблів» розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», за квітень-червень 2014 року по пенсіонерах ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на загальну суму, з урахуванням часткової сплати заборгованості, 11700 грн. 00 коп.

Витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, Товариства з додатковою відповідальністю «Тернопільська фабрика художніх меблів» не відшкодовані, в зв'язку з чим виникла заборгованість по цих платежах за квітень-червень 2014 року, яка станом на час розгляду справи становить 11700 грн. 00 коп. та підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за квітень-червень 2014 р., розрахунком заборгованості та довідкою. При таких обставинах суд приходить до висновку про наявність за відповідачем заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій,з урахуванням часткової сплати заборгованості, на суму 11700 грн. 00 коп.

Відповідач зареєстрований як платник страхових внесків в управлінні Пенсійного фонду України в м. Тернополі, і відповідно, є страхувальником в розумінні пункту 1 статті 14 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» .

Відповідно до ч. 2 розділу XV Прикінцеві положення Закону України В«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно п. 1 ст. 2 Закону України В«Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» для платників збору до Пенсійного фонду України, яким є відповідач, об’єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. В«бВ» - В«зВ» ст. 13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» .

Відповідно до п. 6.7 розділу 6 В«Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду УкраїниВ» , затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663, із змінами і доповненнями підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно до п. 6.8 розділу 6 Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим"). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

Згідно з ст. 58 Закону України В«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» Пенсійний фонд є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій.

Підприємства та організації, на яких працівники вийшли на пенсію призначену відповідно до ст. 13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» на пільгових умовах, з коштів призначених на оплату праці, зобов’язані згідно з ч. 2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхуванняВ» (далі Закон про пенсійне страхування) та п. 6.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1, відшкодувати органу Пенсійного Фонду плату, що покриває сто процентів витрат на оплату і доставку пільгових пенсій. Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділом доходів органу Пенсійного фонду щорічно в повідомленнях про Розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій призначених відповідно до ст. 13 Закону (форма Розрахунку затверджена постановою Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1) складених відповідно до п. 6.4. вищезазначеної Інструкції, надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Вказана заборгованість підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за квітень-червень 2014 р., та довідками. Вищевказана сума заборгованості відповідачем у добровільному порядку не погашена.

Приймаючи до уваги, що відповідач суму заборгованості по відшкодуванні витрат на виплату пенсій за віком призначених на пільгових умовах станом на день розгляду спору в повному обсязі не оплатив, суд приходить до переконання, що позов підлягає до задоволення як обґрунтовано заявлений.

Керуючись ст.ст. 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Адміністративний позов задовольнити.

2.Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Тернопільська фабрика художніх меблів" (46010, вул. Енергетична,5, м. Тернопіль, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 14049627) 11700,00грн. (одинадцять тисяч сімсот гривень 00 коп.) заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах з вкітня по червень 2014р. на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя Ходачкевич Н.І.

копія вірна

Суддя Ходачкевич Н.І.

Дата ухвалення рішення12.11.2015
Оприлюднено19.11.2015
Номер документу53494976
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1212/14-а

Постанова від 12.11.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

Ухвала від 04.11.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

Ухвала від 15.07.2014

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

Ухвала від 27.06.2014

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні