Рішення
від 03.11.2015 по справі 522/16556/15-ц
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/16556/15-ц

Провадження № 2/522/8459/15

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем УКРАЇНИ

В« 3В» листопада 2015 року

Приморський районний суд міста Одеси в складі:

головуючого - судді Погрібного С.О.

за секретаря судового засідання - Солодкої А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Одесі цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Альфа-Банк» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 та Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрзерносервіс» про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом й просив стягнути в солідарному порядку з відповідачів суму боргу за кредитним договором, заборгованість за відсотками та суму сплаченого судового збору, посилаючись на такі обставини. Між відповідачем ОСОБА_1 та Публічним акціонерним товариством «Банк Кіпру», правонаступником усіх прав обов'язків якого є Публічне акціонерне товариство «НЕОС Банк» 30 листопада 2010 року укладено кредитний договір № 30-918/2010, відповідно до умов якого банк надав ОСОБА_1 в кредит грошові кошти у розмірі 1 000 000,0 гривень зі строком користування до 27 листопада 2015 року. З метою забезпечення своєчасного та повного виконання умов кредитного договору 30 листопада 2010 року між банком, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 укладено договір поруки, відповідно до умов якого ОСОБА_2 зобов'язалася відповідати перед банком за виконання зобов'язань ОСОБА_1 за кредитним договором в тому ж розмірі, що й боржник. Також з метою забезпечення своєчасного та повного виконання умов кредитного договору 30 листопада 2010 року між банком, ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Укрзерносервіс», в особі його директора ОСОБА_1, укладено договір поруки, відповідно до умов якого ТОВ «Укрзерносервіс» зобов'язалося відповідати перед банком за виконання зобов'язань ОСОБА_1 за кредитним договором в тому ж розмірі, що й боржник. Банк повністю та в строки виконав свої зобов'язання за кредитними договорами, проте в порушення умов кредитних договорів, погашення частин кредиту та нарахованих за його користування процентів у передбачених графіком повернення кредиту та сплати процентів у належному розмірі та строк ОСОБА_1 не виконує.

Між Публічним акціонерним товариством «НЕОС Банк» та позивачем 21 липня 2014 року укладено договір факторингу, на підставі якого до позивача перейшло право вимоги за вказаним кредитним договором № 30-918/2010 від 30 листопада 2010 року. Позивачем боржникам 21 липня 2015 року пред'явлено вимогу про дострокове виконання боргових зобов'язань в повному обсязі.

Відповідачі у судове засідання не з'являлися неодноразово, про дату, час та місце судового засідання повідомлялися в установленому законом порядку, поважних причин неявки в судове засідання суду не представили. Суд, у зв'язку з неявкою відповідачів та неповідомленням про поважні причини такої неявки в судове засідання в порядку статті 169 ЦПК України, враховуючи відсутність відповідних заперечень від позивача, ухвалив слухати справу за відсутності відповідачів, які не з'явилися, у порядку заочного розгляду справи.

Представник позивача надав до суду заяву, якою позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив розглянути позов за його відсутності, не заперечував проти заочного розгляду справи (а.с. 53).

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити з частковим задоволенням позову. Судом встановлені такі фактичні обставини на підставі представлених письмових доказів.

Між відповідачем ОСОБА_1 та Публічним акціонерним товариством «Банк Кіпру», правонаступником усіх прав обов'язків якого є Публічне акціонерне товариство «НЕОС Банк» 30 листопада 2010 року укладено кредитний договір № 30-918/2010, відповідно до умов якого банк надав ОСОБА_1 в кредит грошові кошти у розмірі 1 000 000,0 гривень зі строком користування до 27 листопада 2015 року.

З метою забезпечення своєчасного та повного виконання умов кредитного договору 30 листопада 2010 року між банком, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 укладено договір поруки, відповідно до умов якого ОСОБА_2 зобов'язалася відповідати перед банком за виконання зобов'язань ОСОБА_1 за кредитним договором в тому ж розмірі, що й боржник. Також з метою забезпечення своєчасного та повного виконання умов кредитного договору 30 листопада 2010 року між банком, ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Укрзерносервіс», в особі його директора ОСОБА_1, укладено договір поруки, відповідно до умов якого ТОВ «Укрзерносервіс» зобов'язалося відповідати перед банком за виконання зобов'язань ОСОБА_1 за кредитним договором в тому ж розмірі, що й боржник.

За договором факторингу від 21 липня 2014 року позивач придбав у Публічного акціонерного товариства «НЕОС Банк», який, в свою чергу, є правонаступником Публічного акціонерного товариства «Банк Кіпру», кредитний портфель, що включає набуття права вимоги за вказаним кредитним договором та договором поруки.

Позивачем 21 липня 2015 року пред'явлено боржникам вимогу про дострокове виконання боргових зобов'язань в повному обсязі.

Відповідно до п. 1.1 кредитного договору № 30-918/2010 від 30 листопада 2010 року ОСОБА_1 отримав у кредит від банку кошти у розмірі 1 000 000,0 гривень із остаточною датою повернення кредиту 27 листопада 2015 року.

За п. 1.1 договору сторони дійшли домовленості, що для розрахунку процентів за користування кредитом буде використовуватись фіксований відсоток у розмірі 21,9 % річних та у разі порушення вимог договору позичальником - 24,9%.

Відповідачем ОСОБА_1 не виконані умови п. 2.2.4 договору, відповідно до умов якого повернення відповідної частини кредиту здійснюється рівними частинами, у відповідності до встановленого графіку.

Відповідно до п. 3.3.5 кредитного договору банк має право вимагати дострокового виконання боргових зобов'язань у випадку невиконання позичальником своїх зобов'язань за цим договором.

Таким чином, враховуючи, що відповідачем неодноразово порушувались вимоги щодо щомісячного повернення кредиту, суд вважає, що позивач набув право дострокової вимоги за вказаним кредитним договором.

Щодо загальної суми заборгованості за договірним зобов'язанням.

Згідно із розрахунком заборгованості за кредитним договором № 30-918/2010 від 30.11.2010 року станом на 21.06.2015 року у відповідача перед банком існує наступна заборгованість за кредитом:

? залишок заборгованості за кредитом - 159 563,83 гривень;

? несплачені відсотки за користування кредитом - 12 994,76 гривень, що разом складає 172 558,59 гривень.

Відповідно до змісту ст. 526 ЦК України зобов'язання повинно виконуватись належним чином згідно умов договору й вимог Цивільного кодексу. За ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Згідно п. п. 1 та 3 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; сплата неустойки.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). В силу ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Щодо позовних вимог до поручителів ОСОБА_2 та Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрзерносервіс».

Судом враховано, що в якості забезпечення виконання зобов'язань за зазначеним кредитним договором між Публічним акціонерним товариством «Банк Кіпру», ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ТОВ «Укрзерносервіс» 30 листопада 2010 року укладено договори поруки, відповідно до яких останні взяли на себе зобов'язання солідарно з позичальником відповідати перед банком за належне виконання зобов'язань за зазначеним кредитним договором.

Згідно зі ст. 553 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Як вбачається зі ст. 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки. Особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

Згідно зі ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися в суд за захистом свого цивільного права у випадку його порушення з вимогою про примусове виконання зобов'язання в натурі.

Втім, суд вважає за необхідне в частині вимог про солідарне стягнення судових витрат з відповідачів відмовити, оскільки чинним законодавством не передбачено стягнення таких витрат у солідарному порядку. Відповідно до ст. 88 ЦПК України підлягає задоволенню вимога про стягнення у рівних частках з відповідачів судових витрат за сплачений судовий збір у розмірі 1 725,59 гривень.

Згідно зі ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільну справу в межах заявлених вимог і на підставі представлених сторонами доказів.

Керуючись ст. ст. 16, 526, 553, 554, 611, ЦК України, ст.ст. 10, 11, 88, 209, 212, 214-215, 224-226 Цивільного процесуального кодексу України, СУД -

В И Р І Ш И В :

Позов Публічного акціонерного товариства «Альфа-Банк» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 та Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрзерносервіс» про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити частково.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 (ІН НОМЕР_1), ОСОБА_2 (ІН НОМЕР_2) та Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрзерносервіс» (код ЄДРПОУ 33970558) на користь Публічного акціонерного товариства «Альфа-Банк» (код ЄДРПОУ 23494714, МФО 300346) суму заборгованості за кредитним договором № 30-918/2010 від 30.11.2010 року, що складається із залишку заборгованості за кредитом - 172 558,59 гривень, боргу за несплачені відсотки за користування кредитом - 12 994,76 гривень.

Стягнути в рівних частках з ОСОБА_1 (ІН НОМЕР_1), ОСОБА_2 (ІН НОМЕР_2) та Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрзерносервіс» (код ЄДРПОУ 33970558) на користь Публічного акціонерного товариства «Альфа-Банк» (код ЄДРПОУ 23494714, МФО 300346) судовий збір у розмірі 1 725,59 гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача шляхом звернення з заявою про перегляд заочного рішення протягом десяти днів з дня отримання його копії.

СУДДЯ: С.О. Погрібний

03.11.2015

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення03.11.2015
Оприлюднено19.11.2015
Номер документу53520703
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —522/16556/15-ц

Ухвала від 31.08.2015

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Погрібний С. О.

Рішення від 03.11.2015

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Погрібний С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні