Постанова
від 04.01.2010 по справі 2а-3014/09/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" січня 2010 р. Справа № 2а-3014/09/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Гундяка В.Д.

при секретарі Бітківська Г.П.

за участю: представника позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом: Управління Пенсійного Фонду України в м.Яремче, вул. Свободи, 307,м. Яремча,Івано-Франківська область,78500

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українсько-англійського підприємства "Ворохтянська лісова компанія", вул. Д.Галицького, 119,смт. Ворохта,м. Яремча, Івано-Франківська область,78595

< Текст >

про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

09.11.2009 року прокурор м.Яремче в інтересах Управління Пенсійного фонду України в м.Яремче звернувся з адміністративним позовом до ТзОВ спільного українсько-англійського підприємства В«Ворохтянська лісова компаніяВ» про стягнення заборгованості. Позовні вимоги мотивував тим, що за відповідачем рахується недоїмка до ПФУ в сумі 14 539,04 грн.

Прокурор у судове засідання не з'явився хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, суду пояснив, що ТзОВ спільне українсько-англійське підприємство В»Ворохтянська лісова компаніяВ» є суб'єктом підприємницької діяльності, зареєстроване в управлінні ПФУ в м.Яремче як страхувальник та сплачує внески згідно ЗУ В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» . В результаті фінансово-господарської діяльності відповідач допустив борг до бюджету ПФУ на суму 14 539,04 грн.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, наданим правом на подання заперечення проти позову не скористався. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи чи про причини неявки суду не подав.

За таких обставин суд вбачає за можливе розглянути справу на підставі наявних доказів за відсутності прокурора та представника відповідача.

Вислухавши представника позивача, дослідивши подані докази, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог, тому позов підлягає до задоволення з наступних мотивів.

Згідно ч.1 ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач зареєстрований як юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльності та відповідно до ст.14 Закону являється страхувальником, який згідно ч.1 ст.15 вказаного Закону є платником страхових внесків.

Згідно п.7 ч.1 ст.19 Закону на суми доходу (прибутку), отриманого від відповідної діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідачу нараховано страхові внески до солідарної системи.

Відповідно до ч.2 п.6 ст.17 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Згідно ч.2 ст.106 вищевказаного Закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач не сплачував страхові внески за лютий 2009 року, тому допустив заборгованість в сумі 2 340,45 грн.

Згідно п.2 ч.9 ст.106 ЗУ В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі: 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно; 20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно; 50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

На виконання вимог даної статті начальником управління ПФУ в м.Яремче прийнято рішення за №7 від 05.01.2009 року про застосування штрафних санкцій в сумі 9 923,33 грн. та одночасно нараховано пеню в сумі 2 275,26 грн.

Судом встановлено, що рішення позивача про застосування штрафних санкцій та нарахування пені відповідачем отримано, однак в десятиденний суми штрафів та пені не сплачені, як і заборгованість по страхових внесках.

Доказів сплати заборгованості відповідач суду не представив.

На підставі ст.67 Конституції України, ст.106 ЗУ В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , керуючись ст.ст.11, 71, 86, ч.3 ст.160, ст.162 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю спільного українсько-англійського підприємства В«Ворохтянська лісова компаніяВ» (код 20550978) в користь управління Пенсійного фонду України в м.Яремче - 14 539 (чотирнадцять тисяч пВ»ятсот тридцять девВ»ять) грн. 04 коп., з яких 2 340 (дві тисячі триста сорок)грн. 45 коп. страхових внесків, 9 923 (девВ»ять тисяч девВ»ятсот двадцять три) грн.33 коп. штрафних санкцій та 2275 (дві тисячі сімдесят пВ»ять) 26 коп. пені.

Постанова набирає законної сили після закінчення встановлених ст.186 КАСУ строків подання заяви про апеляційне оскарження або апеляційної скарги, якщо таку заяву чи скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд шляхом подання протягом десяти днів з дня - для позивача складення в повному обсязі, а для прокурора та відповідача отримання постанови, заяви про її апеляційне оскарження, після чого протягом двадцяти днів -апеляційної скарги.

Суддя: Гундяк В.Д.

Постанова складена в повному обсязі 05.01.2010.

Дата ухвалення рішення04.01.2010
Оприлюднено20.11.2015
Номер документу53534568
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3014/09/0970

Постанова від 04.01.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

Постанова від 04.01.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні