Рішення
від 18.11.2015 по справі 699/933/15-ц
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/933/15-ц

Номер провадження 2/699/509/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.11.2015 року м.Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Кіхтенко Н.І.,

за участі секретаря судових засідань ОСОБА_1,

розглянувши в порядку письмового провадження у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Завадівської сільської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: відділ Держгеокадастру в Корсунь-Шевченківському районі, Корсунь-Шевченківська державна нотаріальна контора, реєстраційна служба Корсунь-Шевченківського РУЮ Черкаської області, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

23.10.2015 позивачі звернулись до суду з даним позовом, у якому просять ухвалити рішення та визнати за ними у порядку спадкування за заповітом право власності по 1/2 частині земельної ділянки загальною площею 2,1422 га, що знаходиться на території Завадівської сільради Корсунь-Шевченківського району, після смерті ОСОБА_4

Свій позов позивачі мотивують тим, що 13.11.2011 померла їх мати ОСОБА_4, яка проживала у ІНФОРМАЦІЯ_1, після смерті якої відкрилася спадщина, в т.ч. на вказану земельну ділянку, яку вона успадкувала після смерті свого чоловіка шляхом фактично прийняття спаджщини, але не оформила своїх спадкових прав.

Місцем відкриття спадщини є останнє постійне місце проживання спадкодавця - с.Завадівка Корсунь-Шевченківського району Черкаської області.

Спадщину позивачі прийняли, але не можуть одержати свідоцтва про право на спадщину через те, що документ, який засвідчує право власності на вказану земельну ділянку чоловіка спадкодавиці, є недійсним. В позасудовому порядку спір вирішити неможливо, тому і пред'явлено до суду даний позов.

В судове засідання позивачі не з'явилися, а їх представник, адвокат ОСОБА_5 надала заяву про те, що вказаний позов підтримує і просить суд слухати справу у її відсутність.

Представник відповідача - Завадівської сільради у судове засідання не з'явився, за підписом сільського голови до суду поступила заява про визнання позову та з проханням слухати справу у відсутність представника сільської ради.

Представник відділу Держгеокадастру у Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області в судове засідання також не з'явився, хоча керівник вказаного відділу був вчасно і належно повідомлений про день, час та місце слухання справи, що не позбавляє суд слухати справу у відсутність представника даного відділу, при належному повідомленні.

Від завідувача Корсунь-Шевченківською державною нотаріальною конторою поступила заява із проханням слухати справу у відсутність нотаріуса.

Представник Корсунь-Шевченківського РУЮ (реєстраційної служби Корсунь-Шевченківського РУЮ Черкаської області) у судове засідання не з'явився, поступила заява від керівника з проханням слухати справу у відсутність представника.

Суд, розглянувши справу в порядку письмового провадження та дослідивши матеріали справи, повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

У судовому засіданні встановлено, що дійсно 13.11.2011 померла ОСОБА_4, яка до дня смерті проживала в ІНФОРМАЦІЯ_2, одна ( а.с. 32).

Факт її смерті підтверджується копією свідоцтва про смерть серії 1-СР №168950, про що складено актовий запис за №05, виданий виконкомом Завадівської сільради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області (а.с.21), внаслідок чого відкрилася спадщина, в т.ч. і на вказану земельну ділянку (ч.1 ст.1220 ЦК України), яку померла ОСОБА_4 успадкувала після смерті свого чоловіка, але не оформила своїх спадкових прав.

ОСОБА_4 залишила заповіт, складений 05.04.2011, відповідно до якого все своє майно заповіла позивачам: своїй дочці ОСОБА_2 та своєму синові ОСОБА_3 (а.с.22).

Позивачі спадщину після смерті свої матері прийняли та частину спадкового майна вже одержали ( а.с. 27, 30), але нотаріус відмовила у видачі свідоцтв про право на спадщину за заповітом на вказану земельну ділянку, оскільки документ, який засвідчує право власності на землю чоловіка спадкодавці, є недійсним, про що надано суду письмову постанову державного нотаріуса про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку від 24.09.2015 (а.с.35).

Судом встановлено, що крім позивачів заяв на прийняття спадщини після смерті спадкодавця в нотконтору ніхто не подавав, що підтверджується довідкою № 1561/01-16 від 24.09.2015 (а.с. 36).

Земельна ділянка, про визнання права власності на яку подано позов, належала померлому 13.02.2009 ОСОБА_6 (а.с.18) - чоловіку ОСОБА_4 (матері позивачів). ОСОБА_4 фактично спадщину після смерті чоловіка прийняла, оскільки постійно проживала разом з ним на час відкриття спадщини ( а.с. 19), і протягом шестимісячного строку з дня його смерті не заявила про відмову від неї, однак своїх спадкових прав (свідоцтво про право на спадщину) не оформила ( а.с. 36) .

Право власності ОСОБА_6 на вказану в цій заяві земельну ділянку підтверджувалося державним актом на право власності на земельну ділянку серії ІІІ-ЧР №030036, який був втрачений. Також про належність ОСОБА_6 вказаної в позовній заяві земельної ділянки свідчить копія витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, яка станом на 15.09.2015 становила 82 378,86 грн. (а.с. 44).

Замість втраченого акту, вже після смерті ОСОБА_6, був виданий державний акт на право власності на земельну ділянку серії АК №241506 (а.с.33, 34).

Нотаріус у своїй постанові від 24.09.2015 про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом вказала, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії АК №241506 був виданий після смерті власника, тому він недійсний (а.с.35).

Відділ Держгеокадастру у Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області у своєму листі від 16.10.2015 №31-28-0.3-2785/2-15 зазначив, що державний акт на право власності на земельну ділянку, виданий та зареєстрований після смерті землевласника, підлягає скасуванню (а.с.38-40). Здійснити державну реєстрацію земельної ділянки та видати витяг з ДЗК відділ на даний час не може саме з цих підстав.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкування це є перехід прав та обов'язків /спадщини/ від фізичної особи, яка померла /спадкодавця/, до інших осіб /спадкоємців/.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.ч.1, 3, 5 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Земельний кодекс України регулює земельні правовідносини в Україні.

Зокрема, в ст.ст. 125 та 126 ЗК України, в редакції, що діяла на момент отримання ОСОБА_6 у власність земельної ділянки, зазначається, що право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником документа, що посвідчує право власності на земельну ділянку, та його державної реєстрації. Право власності на земельну ділянку посвідчується державними актами.

Згідно наданих суду документів позивачі не мають належного оригіналу державного акта на право приватної власності на земельну ділянку.

Відповідно до статті 2 Закону України від 1 липня 2004 року В«Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяженьВ» державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень-офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Згідно зі статтею 3 зазначеного Закону право власності та інші речові права на нерухоме майно, набуті згідно з діючими нормативно-правовими актами до набрання чинності цим Законом, визнаються державою, а це значить, що це дає право особі довести це право у судовому порядку.

Наказ Державного комітету України із земельних ресурсів від 22.06.2009 №325, зареєстрований у МЮ України 06.08.2009 р. за № 735/16751 В«Про затвердження Інструкції про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкоюВ» , із змінами, внесеними згідно з наказом Державного комітету України із земельних ресурсів №631 від 30.08.2010, який регламентував питання видачі державних актів, втратив чинність.

Тобто зареєструвати земельну ділянку на померлу людину відповідно до нормативних актів неможливо, так само як і видати новий державний акт, а тому способом захисту прав позивачів є звернення до суду.

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ч.1 ст. 1235 ЦК України заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Відповідно до ст. 1278 ЦК України частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними.

Відповідно до ст. 1298 ЦК свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

Тобто, строки для звернення за свідоцтвом про право на спадщину не обмежені.

Таким чином, з урахуванням наданих доказів, суд вважає, що позивачі свій позов довели, а тому суд задовольняє такий та визнає за позивачами право власності по 1/2 частин вказаної земельної ділянки, яка має цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану в адміністративних межах Завадівської сільради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4, померлої 13.11.2011.

Вирішуючи питання стягнення судового збору, суд враховує наступне.

Відповідно до роз'яснень, даних у постанові Пленум Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 « Про судову практику у справах про спадкування» відповідачами у даних спорах повинні бути органи місцевого самоврядування.У даному спорі таким є Завадівська сільська рада.

Відповідно до ст.88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. А тому,оскільки ОСОБА_2 відмовилася від стягнення сплаченого нею при подачі позову з відповідача судового збору в сумі 487.20 грн., то такий покладається на неї.

А позивач ОСОБА_3 був звільнений від сплати судового збору? який становить 487 грн. 20 коп., як інвалід 2 групи.

Тому, відповідно до ч. 3 ст.88 ЦПК України, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплатити судового збору, то цей збір стягується з відповідача в дохід держави пропорційно задоволеної частини позову. А оскільки мінімальна сума такого становить 487 грн. 20 коп., то дана сума і стягується з відповідача : Завадівської сільської ради в дохід держави.

Керуючись ст.ст.10, 11, 57 - 60, ч.2 ст. 197, 212 -215, ч.1 ст. 294, 296 ЦПК України; ст.ст.1216, 1218, ч.1 ст.1220, ч.1 ст.1221, ч.ч. 1,3 ст.1223, ч.1 ст.1225, ч.1 ст. 1235, ч.ч.1, 3 ст. 1268, ч.ч. 1,2, 5 ст.1269, ст.ст. 1278, 1298 ЦК України; ст.ст. 125,126 ЗК України,

суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити позов ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Завадівської сільської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог, на стороні відповідача: відділ Держгеокадастру в Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області, Корсунь-Шевченківська державна нотаріальна контора, реєстраційна служба Корсунь-Шевченківського РУЮ Черкаської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженкою ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованою та проживаючою ІНФОРМАЦІЯ_4, громадянкою України, паспорт серії СН № 630288, виданий Шевченківським РУ ГУ МВС України в м. Києві 21.10.1997, РНОКПП: НОМЕР_1, інші дані про особу суду не надані, в порядку спадкування за заповітом, після смерті матері ОСОБА_4, померлої 13.11.2011 у с. Завадівка Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, право власності на 1/2 частину земельної ділянки загальним розміром 2,1422 га, кадастровий номер земельної ділянки 7122582500:06:001:0052, загальною вартістю 82 378,86 грн., яка була успадкована померлою після смерті чоловіка ОСОБА_6, якому земельна ділянка належала на підставі втраченого державного акта на право власності на земельну ділянку серії ІІІ-ЧР № 030036, виданого на підставі рішення Завадівської сільради №32 від 16.08.2002, яка має цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану в адміністративних межах Завадівської сільради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області.

Визнати за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5, уродженцем ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованим та проживаючим ІНФОРМАЦІЯ_6, громадянином України, паспорт серії СО № 438312, виданий Мінським РУ ГУ МВС України в м. Києві 13.07.2000, РНОКПП: НОМЕР_2, інші дані про особу суду не надані, в порядку спадкування за заповітом, після смерті матері ОСОБА_4, померлої 13.11.2011 у с. Завадівка Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, право власності на 1/2 частину земельної ділянки загальним розміром 2,1422 га, кадастровий номер земельної ділянки 7122582500:06:001:0052, загальною вартістю 82 378,86 грн., яка була успадкована померлою після смерті чоловіка ОСОБА_6, якому земельна ділянка належала на підставі втраченого державного акта на право власності на земельну ділянку серії ІІІ-ЧР № 030036, виданого на підставі рішення Завадівської сільради № 32 від 16.08.2002, яка має цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану в адміністративних межах Завадівської сільради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області.

Стягнути із Завадівської сільської ради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, інші дані суду не надані, 487 грн. 20 коп. судового збору в дохід держави ( Отримувач: УК у м . Черкасах / Черкаси/ 24060300, код отримувача: 38031150, р/р 31116115700002, Банк ГУ ДКСУ у Черкаській області, МФО 854018, отримувач: держава, 24060300 « Інші доходи».).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Черкаської області через Корсунь-Шевченківський районний суд шляхом подання апеляційної скарги в 10 - денний строк з дня одержання копії даного рішення.

Суддя ОСОБА_7sp; І.

СудКорсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення18.11.2015
Оприлюднено20.11.2015
Номер документу53542056
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —699/933/15-ц

Рішення від 18.11.2015

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Кіхтенко Н. І.

Ухвала від 27.10.2015

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Кіхтенко Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні