Ухвала
від 18.11.2015 по справі 199/8884/15-к
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 199/8884/15-к

(1-кс/199/958/15)

УХВАЛА

18.11.2015 року м. Дніпропетровськ

Слідчий суддя Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпропетровську клопотання прокурора прокуратури Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпропетровська ОСОБА_3 про дозвіл на проведення огляду будівлях та спорудах по матеріалам кримінального провадження внесеного до ЄРДР за №42015041630000072 від 28.07.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 176 КК України,

В С Т А Н О В И В:

18.11.2015 року до суду надійшло клопотання прокурора прокуратури Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпропетровська ОСОБА_3 про дозвіл на проведення огляду в будівлях та спорудах по матеріалам кримінального провадження внесеного до ЄРДР за №42015041630000072 від 28.07.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 176 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що в провадженні Амур-Нижньодніпровського відділення поліції Дніпропетровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області знаходиться кримінальне провадження №42015041630000072 від 28.07.2015 року, за , ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 176 КК України, відносно посадових осіб ТОВ «Техномедика», які порушили авторські права Компанії «Автодеск».

В ході досудового розслідування було встановлено що до прокуратури Амур- Нижньодніпровського району м. Дніпропетровська надійшов рапорт о/у міжрайонного відділу №1 УПЗСЕ ГУМВС України в Дніпропетровській області про те, що ТОВ «Техномедика», використовує у своїй господарській діяльності не ліцензійні комп"ютерні програми без укладання договорів з правовласником.

Комп`ютерні програми, країною походження яких є США та Канада, підлягають захисту в Україні згідно ст. 5 Бернської конвенції про охорону літературних і художніх творів (в редакції Паризького Акту від 24.07.71) зі змінами від 02.10.79), відповідно до положень якої щодо творів, стосовно яких авторам надається охорона на підставі Бернської конвенції, автори користуються в державах- учасницях цієї Конвенції такими ж правами, які надаються відповідними законами цих країн своїм громадянам. У відповідності до ч. (6) ст. 2 Бернської конвенції охороною в усіх державах-учасницях цієї Конвенції користуються твори, перелічені в ст. 2 Бернської конвенції, і, в тому числі, «літературні і художні, твори» (ч.(1) ст. 2 Бернської Конвенції).

Комп`ютерні програми охороняються в Україні як літературні твори на підставі ч. 4 ст. 433 ЦКУ, ст. 18 Закону України «Про авторське право та суміжні права», ст. 4 Договору Всесвітньої організації інтелектуальної власності про авторське право.

Згідно ст. 437 ЦКУ авторське право виникає в момент створення твору.

У процесі реалізації повноважень, які надані ТОВ «Техномедика», було виявлено, що товариством з обмеженою відповідальністю «Техномедика» використовується низка комп`ютерних програм Компанії «Автодеск» без дозволу (ліцензії) від власника авторських майнових прав.

Підтвердженням факту незаконного використання комп`ютерних програм, є відомості, отримані під час проведення досудового розслідування, а саме протокол допиту свідка ОСОБА_4 , який безпосередньо працює на підприємтсві ТОВ «Техномедика»

Свідок ОСОБА_4 пояснив що працює на» посаді дизайнера ТОВ «Техномедика», та підприємство викоримстовує у своїй господарській діяльності таке програмне забезпечення як Adobe, Auto CAD Autodesk, та інше.

Крім того, керівництвом ТОВ «Техномедика» не було надано ліцензійних договорів із правовласниками зазначеного програмного забезпечення що підтверджується рапортом о/у міжрайонного відділу №1 УПЗСЕ ГУМВС України в Дніпропетровській області.

Відповідно до ст. 176 КК України обов`язковою ознакою злочину виступає наявність наслідків, а саме завдання матеріальної шкоди у значному розмірі. Відповідно до примітки до ст.176 КК України матеріальна шкода вважається завданою у значному розмірі, якщо її розмір у двадцять і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Згідно пункту 5 Розділу XX Перехідних положень Податкового кодексу України: «Якщо норми інших законів містять посилання на неоподаткований мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації злочинів або правопорушень, для яких сума неоподаткованого мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги».

Станом на 2015 рік розмір податкової соціальної пільги дорівнює 609 гривень, себто шкода буде значною, якщо її розмір буде більше ніж 12180 грн. Згідно офіційного прайс -листа із переліком цін на комп`ютерні програми Компанії «Автодеск» мінімальна вартість одиниці продукту дорівнює 850 доларам США за курсом Національного Банку України, тобто розмір шкоди від протиправного використання комп`ютерних програм, заподіяної право власнику, значно перевищує ті межі, котрі дають підстави для кваліфікації діяння як злочин, відповідальність за який передбачена ст..176 КК України.

Враховуючи зазначені обставини та той факт, що авторські майнові права на комп`ютерні програми AutoCAD належать Компанії Автодеск, а остання не має у своєму розпорядженні відомостей про отримання ТОВ «Техномедика» будь-яких ліцензій (дозволів) на використання зазначених комп`ютерних програм, є всі підстави вважати, що ТОВ «Техномедика» використовує неліцензійні примірники програмного забезпечення Компанії «Автодеск».

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Техномедика» на підставі договорів оренди нежилих приміщень №22-01 та №15-02 використовує у своїй господарській діяльності приміщення які знаходяться за адресою : АДРЕСА_1 , що належать ОСОБА_5 на підставі приватної власності.

Відповідно даних довідки з Реєстру права власності на нерухоме майно отриманої у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_2 , належить ОСОБА_6 .

Таким чином, згідно даних, отриманих в ході досудового розслідування, в будівлях та спорудах, розташованих за адресою АДРЕСА_2 та 6.53 здійснюється незаконне використання неліцензійних примірників програмного забезпечення Компанії Автодеск.

У зв`язку з вищевикладеним, з метою встановлення істини у даному кримінальному провадженні, враховуючи те, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, відшукання речових доказів, а саме: комп`ютерної техніки за допомогою якої використовуються неліцензійні примірники програмного забезпечення Компанії Автодеск, інших носіїв інформації, документів на придбання та використання програмного забезпечення, документів на придбання комп`ютерної техніки та інших речей і документів, які будуть сприяти швидкому, повному і неупередженому розслідуванню по кримінальному провадженню, і самостійно чи в сукупності з іншими доказами матимуть суттєве значення для встановлення всіх обставин вчинення даного злочину, порушується питання про надання дозволу на проведення огляду.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 просив задовольнити клопотання.

У відповідності до ч.1 ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Вислухавши думку прокурора, вивчивши подане клопотання та надані матеріали, якими обґрунтується необхідність проведення огляду, враховуючи те, що огляд необхідний для виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, вважаю, що клопотання є законним та обґрунтованим і підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.110, 131, 132, 234, 235, 369-372 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Задовольнити клопотання прокурора прокуратури Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпропетровська ОСОБА_3 про дозвіл на проведення огляду в будівлях та спорудах по матеріалам кримінального провадження внесеного до ЄРДР за №42015041630000072 від 28.07.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 176 КК України.

Надати слідчому у кримінальному провадження дозвіл на проведення огляду в будівлях та спорудах за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Техномедика» ЄДРПОУ 33857158, за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Бажова 6.53 А та 6уд.53, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме комп`ютерної техніки за допомогою якої використовуються неліцензійні примірники програмного забезпечення Компанії Автодеск, інших носіїв інформації, документів на придбання та використання програмного забезпечення Компанії Автодеск, документів на придбання комп`ютерної техніки та програмного забезпечення з метою проведення швидкого, повного і неупередженого розслідування у кримінальному провадженні, і самостійно чи в сукупності з іншими доказами матимуть суттєве значення для встановлення всіх обставин вчинення даного злочину.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала підлягає обов`язковому виконанню.

Згідно ст.309 КПК України ухвала оскарженню не підлягає.

Виготовити дві копії ухвали, які чітко позначити як копії.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.11.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу53549196
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення огляду будівлях та спорудах по матеріалам кримінального провадження внесеного до ЄРДР за №42015041630000072 від 28.07.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 176 КК України

Судовий реєстр по справі —199/8884/15-к

Ухвала від 18.11.2015

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Воробйов В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні