Постанова
від 20.07.2010 по справі 2-а-2414/10/1970
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а-2414/10/1970

"20" липня 2010 р. Тернопільський окружний адміністративний суд Тернопільської області в складі

головуючого судді Мартиць О.І.

при секретарі Митко В.В.

з участю прокурора Олійника А.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі адміністративну справу за позовом прокурора Лановецького району Тернопільської області в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Лановецькому районі Тернопільської області до фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Лановецького району Тернопільської області звернувся до суду з адміністративним позовом в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Лановецькому районі Тернопільської області до фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків, фінансових санкцій та пені до Пенсійного фонду України в сумі 4 819,98 грн., посилаючись на те, що відповідач по справі як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування порушує встановлений порядок їх нарахування і сплати, що призвело до виникнення вказаної заборгованості станом на 22.06.2010 року.

В судовому засіданні прокурор поданий позов підтримав повністю з мотивів, викладених у позовній заяві та просить задовольнити.

Представник позивача та відповідач в суд не з'явилися, хоча про день, час і місце слухання справи повідомлялися своєчасно і належним чином, що не перешкоджає розгляду справи по суті у їх відсутності за наявних достатніх документів про права і обов'язки сторін у відповідності до вимог чинного законодавства України.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши подані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення прокурора, суд встановив наступні обставини.

Відповідач по справі -ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) зареєстрований як фізична особа -підприємець Лановецькою районною державною адміністрацією 19.08.1996 року про що свідчить Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи -підприємця.

У відповідності до ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»відповідач фізична особа -підприємець ОСОБА_1 є платником збору на державне пенсійне страхування і зобов'язаний сплачувати цей збір на рахунок Пенсійного фонду України у розмірі та строки, визначені чинним законодавством.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 14, ч. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», ст. 3 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»страхувальниками є підприємства, установи та організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, видів діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії, в тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс, самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами, фізичні особи -суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи /включаючи юридичних та фізичних осіб -суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування -фіксований податок, єдиний податок, придбали спеціальний торговий патент/, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору /контракту/або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

За нормами п. 3 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»обчислення страхових внесків територіальними відділеннями Пенсійного фонду України здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески. Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Як вбачається з матеріалів справи зокрема, довідки управління Пенсійного фонду України в Лановецькому районі Тернопільської області обґрунтування боргу по приватному підприємцю ОСОБА_1, розрахунку суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за 2009 рік вбачається, що за відповідачем ОСОБА_1 заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України складає 4 819,98 грн.

В судовому засіданні встановлено, що на даний час сума заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 4 819,98 грн. відповідачем в добровільному порядку не погашена.

Згідно п. 12 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника внесків.

Відповідно до п.15 ст.106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Статтею 121 Конституції України, п.5 ст.20, ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру» передбачене право прокурора на звернення в суд з позовом про захист прав і законних інтересів держави у випадках передбачених законодавством.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, не заперечені у встановленому порядку відповідачем, а отже підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.6,11,50,86,158,163,186 КАС України, Законом України «Про прокуратуру», Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 (47400 м. Ланівці, вул. Незалежності 38/21, Тернопільська область, ідентифікаційний код НОМЕР_1) в користь управління Пенсійного фонду України в Лановецькому районі Тернопільської області (м. Ланівці, вул. Грушевського 13, Тернопільської області р/р 2560030101093 в Лановецькому відділення ВАТ «ДОБУ», МФО 398143, код 21156396) 4819 (чотири тисячі вісімсот дев'ятнадцять) грн. 98 коп. заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування станом на 22.06.2010 року.

Постанова вступає в законну силу після закінчення строку апеляційного оскарження.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня проголошення та апеляційної скарги протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження або без попереднього подання такої заяви, у строк, встановлений для її подання.

Головуючий суддя Мартиць О.І.

копія вірна

Суддя Мартиць О.І.

Дата ухвалення рішення20.07.2010
Оприлюднено24.11.2015
Номер документу53573900
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2414/10/1970

Постанова від 20.07.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

Ухвала від 02.07.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні