Ухвала
від 18.11.2015 по справі 815/4345/15
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

18 листопада 2015 р.м.ОдесаСправа № 815/4345/15

Категорія: 8.3.3 Головуючий в 1 інстанції: Андрухів В. В.

Суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Бойко А.В.

розглянувши клопотання Державної податкової інспекції у Комінтернівському районі Головного управління ДФС в Одеській області про звільнення від сплати судового збору за апеляційне оскарження постанови Одеського окружного адміністративного суду від 21.10.2015 року по справі за товариства з обмеженою відповідальністю "ТАЙМ КАПІТАЛ" до Державної податкової інспекції у Комінтернівському районі головного управління ДФС в Одеській області про визнання недійсними та скасування податкових повідомлень-рішень,

В С Т А Н О В И В :

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 21.10.2015 року було задоволено позов товариства з обмеженою відповідальністю "ТАЙМ КАПІТАЛ" до Державної податкової інспекції у Комінтернівському районі Головного управління ДФС в Одеській області про визнання недійсними та скасування податкових повідомлень-рішень.

На зазначену постанову суду Державна податкова інспекція у Комінтернівському районі Головного управління ДФС в Одеській області подало апеляційну скаргу. Також апелянтом було заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору за подачу апеляційної скарги.

Відповідно до ст. 3 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється, зокрема, за подання до суду апеляційної скарги на судові рішення у розмірі 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2015 р. складала 1218 грн.

Згідно Закону України "Про судовий збір" за подачу позову майнового характеру на постанову суду першої інстанції судовий збір справляється у 2 відсотки розміру майнових вимог, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 4 розмірів мінімальної заробітної плати, що у гривневому еквіваленті становить 1827 грн. та 4872 грн.

Зважаючи, що позовні вимоги майнового характеру становлять 11 212 719 грн., судовий збір за подачу апеляційної скарги має становити (11212719 грн. х 2% ) х 110% = 246679,82 грн.

Проте, з огляду на встановлені пп.1 п.3 ч.2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" граничні розміри, судовий збір за подачу апеляційної скарги має становити (4872 грн. х 110%=) 5359,2 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Аналогічне положення закріплено і у ст. 8 Законі України "Про судовий збір". Так, зокрема, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

При цьому . ч.2 ст. 88 КАС України встановлено, що якщо у строк, встановлений судом, судові витрати не будуть оплачені, позовна заява залишається без розгляду або витрати розподіляються між сторонами відповідно до судового рішення у справі, якщо оплату судових витрат розстрочено або відстрочено до ухвалення судового рішення у справі.

Своє клопотання про звільнення від сплати судового збору апелянт аргументує відсутністю коштів для сплати судового збору,однак, апелянт не надає жодних доказів на підтвердження цього.

Врахувавши доводи апелянта, суддя приходить до висновку про відмову у звільнені від сплати судового збору.

Положенням статті 6 КАС України, яка гарантує право на судовий захист, передбачено, що ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в адміністративному суді, до підсудності якого вона віднесена цим Кодексом. Кожен має право на участь у розгляді своєї справи в адміністративному суді будь-якої інстанції в порядку, передбаченому цим Кодексом.

При цьому, суд зазначає, що право на доступ до правосуддя не є абсолютним та може бути обмежено. Однак, з метою сприяння Державній податковій інспекції у Комінтернівському районі Головного управління ДФС в Одеській області в реалізації покладених на неї обов'язків щодо контролю за податковою сферою, забезпечення права на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції, суд вважає за можливе відстрочити апелянту сплату збору за подання апеляційної скарги до вирішення справи по суті.

Керуючись ст. 88, ст.ст. 187, 189 КАС України, суддя,

У Х В А Л И В :

Відмовити Державній податковій інспекції у Комінтернівському районі Головного управління ДФС в Одеській області у задоволення клопотання про звільнення від сплати судового збору за апеляційне оскарження постанови Одеського окружного адміністративного суду від 21.10.2015 року по справі за товариства з обмеженою відповідальністю "ТАЙМ КАПІТАЛ" до Державної податкової інспекції у Комінтернівському районі головного управління ДФС в Одеській області про визнання недійсними та скасування податкових повідомлень-рішень.

Відстрочити Державній податковій інспекції у Комінтернівському районі Головного управління ДФС в Одеській області сплату судового збору за подання апеляційної скарги до вирішення справи по суті

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Суддя: Бойко А.В.

Дата ухвалення рішення18.11.2015
Оприлюднено24.11.2015
Номер документу53574878
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання недійсними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —815/4345/15

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Постанова від 24.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 19.06.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Шипуліна Т.М.

Ухвала від 25.08.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Шипуліна Т.М.

Ухвала від 18.11.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 18.11.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 18.11.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 15.10.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В. В.

Ухвала від 07.10.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні